Kącik PCtowy

Zaczęty przez Janusz, Kwiecień 20, 2015, 17:07

Poprzedni wątek - Następny wątek

HomoViridis

Cytat: hankie w Grudzień 09, 2025, 10:33

@HomoViridis
W tego Della wejdą tylko firmowe Dellowskie PSU. Maksymalne to chyba 300W.
https://www.dell.com/community/en/conversations/optiplex-desktops/optiplex-small-form-factor-7010-power-supply-upgrade/660b910682f15a216a17b868

Standardowe SFF bez 'kustomizacji' nie wejdą.

Ta obudowe juz i tak troche przerobilem. I bede dalej przerabiac bo i tak musze tam jaki zasilacz bo moj sfx sie tam nie zmiesci nawet jak troche podetne obudowe. Mam kierunek w ktory musze isc to teraz wybrac odpowiedni i wlozyc go do obudowy, zamocowac i bedzie banglac.
Mcin, hanke - dzieki za rady. Twraz tylko je w zycie wprowadzic

hankie

A mi z racji też 'przy okazji dogadanego' upgrade z Ziomkiem @Stall , mój Radon wyszedł i się szybko sprzedał:

A dzisiaj w paczkomacie jeszcze czeka następca - by wejść do tej mojej obrzydliwej obudowy (ehh i tak karta wleciała fuksem), czekam na jakieś promki na wybraną już obudowę, ale to pewnie na poczatku 2026.
Potestuje, wyjątkowo przed ogarnięciem pełnego SPA - ale karta od wiadomego właściciela, więc nie jest krytyczne rozebranie jej w mak od razu po otworzeniu.

BTW - jak wysłałem mojego Radona to typka, z którym sobie popisałem w czasie shippingu i dostałem monit o odebraniu - to zaraz napisałem do odbiorcy, by otworzył kartę i z racji temperatury, możliwej kondensacji wilgoci, najpierw dał karcie 'odetchnać' po rozpakowaniu. A on mi zaraz obrazek - chyba za późno:
Przepraszamy, ale nie możesz zobaczyć ukrytej zawartości. Musisz się zalogować, aby zobaczyć tę zawartość.

ale po testach od razu pisał, że karta gicior. Kurka, on chyba już ją rozpakował jak szedł z paczkomatu :D

Anyway, czekam na moją karciochę akurat na przycięciu godzin snu na weekend xD
Edit: Done, karta zasadzona, musiałem poprzekładać kilka kabli:

Już mam dość tej obudowy, ale poza nią - poza raczej konkretną specką widać nieco, że komputer jest zbiorem części lekko przypadkowych np pod względem producenta, czy kolorytu, RGB etc ;) Ale każda część przed wkładaniem była w częściach na stole poddawana SPA. I na kartę - mimo czystości, wizualiów i ok temperatur na 3D marku i grach - też przyjdzie czas.

Tak jakoś zwyczajowo nie smażę kart w Furmarku, ale zawsze ogólnie kilkanaście różnych rolek zwykłego 3d marka przeleci, takie małe przed i po:
Przepraszamy, ale nie możesz zobaczyć ukrytej zawartości. Musisz się zalogować, aby zobaczyć tę zawartość.

Jak na razie starsze rozpoczęte gierki z High pykam na ultra z max AA no i wygląda ładniej. Nigdy sobie w sumie tak bezstresowo na zalockowanych 60fps przy ładnej grafice tak nie grałem :P Przy okazji - czy jest to logiczne, by grając single i mając póki co 60hz roboczy monitor - wyłączać synchronizacje pionową? Czy to bez sensu? W sumie włączam tak z przyzwyczajenia, kiedyś tłumaczyłem sobie po prostu ograniczaniem użycia zasobów :P

Co do karty to za jakiś czas pewnie rozbiórka w mak i spa, mimo że wygląda i działa wyśmienicie. Ważne, że ta choroba niegroźna :P Całość peceta w przyszłym roku dopełni ewentualnie obudowa, wyczekuję promek. I tutaj dla moich zastosowań na tej płycie jest już wystarczająco.

Stall

Farcik, że ten Radek tak szybko ci się sprzedał. No i super, że jesteś zadowolony z karty. Do starszych gierek w 60 Hz nawet się nie spoci, więc będzie cicha i chłodna. Jak będziesz chciał odpalić coś nowszego, to albo wspomniany undervolting/wymiana padów i powinno być lux. Wydajnościowo to na pewno dzień i noc względem poprzedniego GPU.

Cytat: hankie w Grudzień 20, 2025, 01:30Przy okazji - czy jest to logiczne, by grając single i mając póki co 60hz roboczy monitor - wyłączać synchronizacje pionową? Czy to bez sensu? W sumie włączam tak z przyzwyczajenia, kiedyś tłumaczyłem sobie po prostu ograniczaniem użycia zasobów :P

Na starszym 60 Hz monitorze przy takim GPU w grach jednoosobowych używanie V-Synca ma zazwyczaj sporo sensu, głównie ze względu występujący screen tearing przy wyższym klatkarzu. Na monitorach z odpowiednio szybkim panelem i wyższym odświeżaniem, np. 165 Hz+ przestaje to już rzucać się w oczy.

hankie

Kto by pomyślał, że w 2026 znowu będzie się polecało AM4... Fakt, to mocny socket, ale well ;)

Stall

Nie zdziwię się jak AMD wróci do produkcji procków X3D pod AM4. W dobie kryzysu nie jeden by wziął takiego 5700X3D za tysiaka z pocałowaniem ręki

hankie

Z jednej strony ktoś powie - ee stagnacja, zero rozwoju, starocie  :'(  I tutaj moze AMD to nie Intel, żeby zmieniać podstawki co 2-3 serie procków - ale w sumie, dla mnie jest OK jeśli na 'rynku cywilnym' w sensie użytkowników domowych i graczy nie ma 'rewolucji' co roku.
Osobiście jest dla mnie naprawdę w porządku, jeśli seria proców, podstawka, standardy transmisji są używane 3-4 lata, podzespoły pod nie współdziałające są optymalizowane etc. Bo z technologociznego vs portfelowego punktu widzenia - co sezon 'nowe' karty? Droższe o kilka stów/tysięcy z przypływem wydajności 11% (pff o ile aż tyle)?

I tak nie będzie juz raczej na detalicznym polu takich przełomów jak w latach 90-00, dlaczego producenci nie mają być zmuszeni do szlifowania bieżących technologii? Wiecie, jestem leszczu grzebacz i umysłowy biedak, ale czy to źle na maxa, że z racji inynch spraw giganci zakasają rękawy i dopracowują stare klamoty?

killy9999

Patrzę na to wszystko z nieskrywaną satysfakcją, przede wszystkim jako użytkownik, ale także jako programista z zawodu. Optymalizacja oprogramowania jest dzisiaj bardzo często olewana, bo "zawsze można dołożyć więcej RAMu i szybszy procesor". No to się skończyło - już nie można dokładać więcej RAMu i szybszych procesorów. Wkurza mnie to, że komputer sprzed kilkunastu lat nie nadaje się do przeglądania internetu albo korzystania z aplikacji opartych na przeglądarce internetowej (Discord, klient Steam), bo jest nawalone tyle JavaScriptu, że wszystko się zacina i wiesza. Zresztą nie chodzi tylko o strony internetowe. Gry to kolejny oczywisty przykład, gdzie optymalizacja schodzi na dalszy plan. W świecie programistycznym też nędza, bo pojawiły się narzędzia przeżerające nieskończone ilości zasób i ludzie uważają, że to jest OK. Ja w swoim komputerze na przestrzeni ostatnich kilku dwukrotnie podwajałem pamięć (z 16GB do 32GB w 2022 i potem do 64GB w 2025), bo musiałem korzystać z g***a w stylu Nix.

Wawrzino

Teraz nastał czas na dobieranie podzespołów pod posiadany RAM.
Tak się zastanawiam, bo mam w bieżącym PC 32GB RAMu DDR4 (4x8GB), kartę graficzną RTX3060 12GB, tylko procek nie domaga, czy warto dobierać płytę i procesor pod to co mam? Czy lepiej przeczekać kiepskie czasy?

Jeśli dobierać, to chyba tylko sensowną opcją będzie płyta i procesor pod AM4. Obecny procek, to wiekowy i7-6700, także tutaj cudów nie ma i obecnie to jest wąskie gardło jeśli chodzi o pykanie od czasu do czasu w Marvel Rivals.

Stall

Cytat: Wawrzino w Styczeń 29, 2026, 00:47Teraz nastał czas na dobieranie podzespołów

Jeden z gorszych momentów na dobór nowych podzespołów PC, niestety.  Jaka jest specyfikacja tej aktualnej pamięci RAM?
i7 6700 na pewno jest tutaj głównym elementem limitującym FPS w esportówkach. Jak już masz jakąś w miarę przyzwoitą pamięć DDR4, to w aktualnych realiach pójście w AM4 wydaje się być najbardziej rozsądne. Sytuacja potrwa raczej jeszcze długo, a ceny większości podzespołów też będą rosnąć.
Ryzen 5600 powinien tu dać wyraźny wzrost średniej liczby FPS i przede wszystkim 1% i 0.1% low.  Z tym GPU i RAMem 3200 MHz CL16 na Ryzenie 5600 przy niskich ustawieniach te 100-130 FPS jest osiągalne.
Wyżej z budżetem to jakiś używany czip z 3D V-cache (ale są drogie), lub nawet coś z płytą DDR4 pod LGA 1700 Intela, ew. nawet duże przepłacanie za DDR5 pod coś na AM5. Wszystko zależy od tego jak bardzo chcesz podbić FPS i ile chcesz wydać.

Wawrzino

Na razie to bardzo luźny pomysł. RAM słabiutki (2133MHz DDR4 CL14), więc jak już to szedłbym w budżetowe, a nawet używane części, tyle co by przeczekać jeszcze te 2-3 lata. Więcej niż 75FPSów to mój monitor i tak mi nie pokaże :D bo mam odświeżanie 75Hz

Stall

RAM faktycznie słabiutki. Jesteś pewnie, że któryś set tych pamięci nie jest szybszy, tylko po prostu jest ustawiony na takiej prędkości? Jakie teraz FPS z aktualnym procesorem wyciągasz?

Jeśli ma być budżetowo, to raczej wspomniany już Ryzen 5600 (może być używany)+ jakaś tańsza płyta na chipsecie B450 (z aktualnym BIOSem) lub B550 (też mogą być używane).

Nawet jeśli masz monitor tylko 75 Hz, to i tak wyświetlanie większej ilości klatek będzie korzystniejsze w grach nastawionych na współzawodnictwo ze względu na niższy input lag. Chociaż czasem kosztem widocznego tearingu obrazu.

Jeśli się mocniej wkręcisz, to za okolice 4 stówek masz już całkiem fajne, nowe ekrany na niezłym odświeżaniu, spoko kolorach i dobrej ostrości obrazu w ruchu, np ten 200 Hz Gigabyte GS25F2 :
https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-gigabyte-gs25f2-24-5-1920x1080px-ips-200hz-1-ms-gtg

Taniej można szukać używanych monitorów 144 Hz+, ale często ludzie takie używki zbyt wysoko wyceniają i trzeba też patrzeć na konkretny model. W kwestii ekranów sporo poszło do przodu w ciągu ostatnich kilku lat i często taki 3-5 letni monitor może już wyraźnie odstaje od nowych budżetowców.

Wawrzino

Wszystkie kości są dokładnie takie same, wiem, bo sam składałem ten PC, kiedy jeszcze nie znałem się za bardzo na dobieraniu podzespołów, ale fakt też, że nie był budowany pod ciężkie granie te 10 lat temu
Cytat: Stall w Styczeń 30, 2026, 00:27Jeśli ma być budżetowo, to raczej wspomniany już Ryzen 5600 (może być używany)+ jakaś tańsza płyta na chipsecie B450 (z aktualnym BIOSem) lub B550 (też mogą być używane).

Jeśli się zdecyduję to pewnie pójdę w tę stronę, dzięki. Monitora na razie nie zamierzam wymieniać, póki co jest ok.

Stall

Cytat: Wawrzino w Styczeń 30, 2026, 12:38Wszystkie kości są dokładnie takie same
No to szkoda, taki RAM na pewno ograniczy wyraźnie Ryzena 5600, ale zastrzyk wydajnościowy względem i7 6700 (czyli wersji nawet bez możliwości OC) i tak będzie spory.

Cytat: Wawrzino w Styczeń 30, 2026, 12:38eśli się zdecyduję to pewnie pójdę w tę stronę, dzięki.
Luzik, jak coś to wal śmiało.