Aktualności

Sposób na kleistą gumę

Janusz · 53758

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 75
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: hankie_pl
Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 06, 2023, 14:11:18
@Atr3ju
Temat znany w sumie posiadaczom Golfa IV i pochodnych. Osobiście w Borze wymontowuje element. Mam Izo w małym zraszaczu i zraszam. Potem ścieram MAGICZNA GĄBKA. Serio psikam i ścieram.

Schodzi nie żre plastiku, potem w razie potrzeby poleruje. Nawet nie czuję potrzeby lakierować tego guma w spreju, bo są preparaty. Acetonu nie używaj!!! Mi on zezarł panel pod przyciski szyb na lewych drzwiach.

Znany jest motyw tych zapachów samochodowych w formie olejku, one też ładnie ścierają.
« Ostatnia zmiana: Listopada 06, 2023, 22:34:18 wysłana przez hankie »

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 119
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #16 dnia: Października 02, 2025, 14:07:53
Po latach, macie jakieś nowe pomysły na tę gumę? 

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
Odpowiedź #17 dnia: Października 02, 2025, 14:24:07
Po latach, macie jakieś nowe pomysły na tę gumę?
To naturalna degradacja... Chłopaki w autach sciągają obślizgłe resztki i malują coś w stylu plastidipa, taką jakby dekoracyjną gumą w spreju. Co do tego to trzymanie w workach strunowych nawet ledwo co do spowalnia, przynajmniej u mnie.

Tej powłoki nie odnowisz, myślę że jakby od nowości jakimiś dressingami nacierać, czy może silikonem w płynie to można przedłużyć żywotność.
« Ostatnia zmiana: Października 02, 2025, 14:25:55 wysłana przez hankie »

Offline Stall

• Wsparcie
  • Major
  • *
    • Reputacja: 28
  • ᑮᒸᗅᖻ ᔢᖶᗅᖶᓵᓏᘉ
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 30 gier w 2024 roku. Odznaka za zajęcie III miejsca w konkursie Strefowy Skryba. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2019 roku. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2018 roku.
Odpowiedź #18 dnia: Października 02, 2025, 16:09:28
Na to raczej nic nie pomaga na zawsze. Wszystkie DS1/DS2/DS3 będą się z czasem degradować. Taki materiał.

Offline 12step

Odpowiedź #19 dnia: Października 02, 2025, 16:15:48
Ogólnie te powłoki z degradującej się gumy ludzie zmywają alkoholem na różynch sprzętach. Tylko oglądam DS4 i zastanawiam sie gdzie ta guma jest. Chodzi o grzybki?

ore ore szabadabada amore

Offline Stall

• Wsparcie
  • Major
  • *
  • ᑮᒸᗅᖻ ᔢᖶᗅᖶᓵᓏᘉ
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 30 gier w 2024 roku. Odznaka za zajęcie III miejsca w konkursie Strefowy Skryba. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2019 roku. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2018 roku.
Odpowiedź #20 dnia: Października 02, 2025, 16:19:43
Tylko K0lEkCjoNeRzy to chcą żeby się guma zachowała w idealnym stanie, a tu się poci bez przyczyny. DS4 chyba nie jest aż taki stary, albo po prostu nie ma tego problemu bo trochę inny materiał.

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
Odpowiedź #21 dnia: Października 02, 2025, 19:21:38
W moim odczuciu grzybki analoga w DS4 w porównaniu do DS1 są zrobione z masy gumowo kukurydzianej...

Offline Stall

• Wsparcie
  • Major
  • *
  • ᑮᒸᗅᖻ ᔢᖶᗅᖶᓵᓏᘉ
Odpowiedź #22 dnia: Października 02, 2025, 19:25:34
Ale co, że gorsze? Mam kilka DS4 i nie narzekam na razie. Jedynie wiadomo -  ABS zamiast PBT na frontowych przyciskach, to się robią śliskie od używania.

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
Odpowiedź #23 dnia: Października 02, 2025, 19:34:47
@Stall kurka gram symbolicznie ale lewy z pada startowego konsoli się lekko wytarł. Może pierwszy właściciel napocił i mi to wychodzi.

Offline Stall

• Wsparcie
  • Major
  • *
  • ᑮᒸᗅᖻ ᔢᖶᗅᖶᓵᓏᘉ
Odpowiedź #24 dnia: Października 02, 2025, 19:53:11
Ja w sumie używam trzech padów na zmianę i szczególnego wytarcia nie widziałem. Może dlatego.
Ogólnie jeśli chodzi o plastik obudowy, to DS1 wydaje się być solidniejszy od DS4.

Offline 12step

Odpowiedź #25 dnia: Października 04, 2025, 16:12:26
No nie wiem, mój DS się trzyma, a nie przechowuję go w woreczku strunowym:

ore ore szabadabada amore

SMF spam blocked by CleanTalk