Restoring PSX na przykładzie SCPH-1002

Zaczęty przez gumislav, Luty 02, 2017, 08:26

Poprzedni wątek - Następny wątek

gumislav

Restoring SCPH-1002 w 3 częściach. Wiem, że coś takiego już "u mnie" było, ale teraz wszystko dzieje się na żywo, krok po kroku i zostało uzupełnione o sporo drobnych porad. Traktować jako manual. Zapraszam  :)

https://www.youtube.com/playlist?list=PLf6ICJ0_BunutmDzWiF92z4jVCLwHx2PN
Retromaniacy wszystkich krajów, łączcie się!
Nie ważne co... ważne, że retro.

xzer0

I elegancko, kolejny 1002 uratowany. Ja muszę się zająć moimi szrotami.

hankie

@GumiSlavie,
toż nie nie tylko manual - to przy okazji przystępny dokument i skarbniczka wiedzy nt pierwszego Szaraka. Komentarz, wskazywanie różnic, praktyczne porady :) Czy tylko ja z zainteresowaniem oglądam manuale napraw - jak filmy dokumentalne? ;)

alf

Czy wśród porad jest poprawienie lutów gniazda zasilania ? To dość popularna usterka w tym modelu

hankie

A próbowałeś poprawić te złącza lutowniczką - może samo powtórne rozgrzanie punktu by naprawiło usterkę? Zobacz - coś w ten deseń: https://www.ifixit.com/Guide/Repairing+Nintendo+64+Audio+Video+Port/20102.

Jeśli nie to wlutowanie nowego na płytkę zasilacza - nie są okrutne koszty. Zapewne iskrzy Ci przy wkładaniu kabla?

alf

U mnie w ogóle konsola nie odpalała. Kupiłem w zeszłym miesiącu jako martwą, w nadziei ze to wlasnie ta usterka no i mialem racje  :)

Poprawienie lutów złącza zasilania pomogło  8)

Dalem wtedy 20zl za ps one w swietnym stanie, przerobiona, z oryginalnym białym dual shock rowniez w swietnym stanie wizualnym.

hankie

Super, że pomogło. Cena za komplecik okrutnie zacna! I o to w restoringu chodzi (mniam, esencja)! :D

gumislav

Cytat: alf w Luty 02, 2017, 09:44
Czy wśród porad jest poprawienie lutów gniazda zasilania ? To dość popularna usterka w tym modelu

Bardzo żałuję, ale jako cebularz kolekcjonerstwa i rasowy Janusz restoringu za elektronikę się nie chwytam. Żałuję, bo wiem, że w przypadku Szaraka to nic trudnego, a można by wiele innych śmieci uratować. Jest to poradnik dla osób kompletnie nie wtajemniczonych, jakie często ostatnio spotykam w necie i w realu (np. na giełdzie w Poznaniu, przy "Darkowym stoisku").

Dzięki hankie za przychylną recenzję.
Retromaniacy wszystkich krajów, łączcie się!
Nie ważne co... ważne, że retro.