Problem z PSX

Zaczęty przez PS1_Lover, Kwiecień 15, 2024, 17:24

Poprzedni wątek - Następny wątek

PS1_Lover

Witam zaczynam nowy post ponieważ na mojim poprzednim poście rozmowa już nie jest na temat. A więc jest tak że PSX po podpięciu 5 pinowego kabla który idzie od zasilacza do płyty głównej nie działa ni diody ni nic a bez kabla podpiętego do płyty głównej działa jeden z użytkowników powiedział mi że to zwarcie bezpiecznik działa i napięcie na wyjściu z zasilacza w normie teraz pytanie gdzie to zwarcie i jak zrobić żeby tego zwarcia nie było i żeby PSX działał ?

xzer0

Witam tam jest zwarcie. Proszę zrobić próbę zwarciowa

PS1_Lover

Jak wykonać taki cud, mój ojciec nawet tego nie wie jakby można to wytłumaczyć to by było dobrze

xzer0

Walisz w masę i droga probówka na wejścia zasilania i szukasz. Tam też są bezpieczniki oznaczone symbolem PS(numer). Pozdro 600

Mogę elaboraty pisać i tak to nic nie da jak nic nie czaisz.

PS1_Lover

Muszę zasmucić was trochę bo chyba projekt stoji w miejscu : l. Pokłóciłem się z ojcem  a Serwis komputerowy to ostatnia deska ratunku. Mój skromny budżet ucierpi ale warto dla PSX'a. Nie wiem ile gościu za to weźmie ale miejmy nadzieję że mało : /

Mcin

Jeśli naprawa nie jest oczywista, serwis weźmie więcej, niż wartość podobnej konsolki z allegro.
Na te chwilę widać, że masz braki w wiedzy i sprzęcie, o ile nie zamierzasz poświęcać czasu i pieniędzy na naukę (ponownie - może być drożej niż nowa konsola) jedyną tanią opcją jest hobbysta, który się podejmie dla zabawy, ale ponownie, przy konsoli co leżała w wilgoci długie lata sprawa może nie być prosta.
Net Yaroze to życie. Net Yaroze to Nadzieja.

alf

Cytat: Mcin w Kwiecień 15, 2024, 22:43
jedyną tanią opcją jest hobbysta

To sprawa dla @xzer0  ;D

A tak szczerze to ja bym te konsole odpuścił i kupił drugą sprawną sobie. Zbyt dużo już na nią poszło czasu, nerwów i pieniędzy. Jak leżała w piwnicy długo to możliwe że mocno skisła i naprawi się jedno a potem okaże się drugie (np. laser nie działa :D)

xzer0

Lepiej daj sobie spokój, widać że pojęcia nie masz. Jeszcze zaczniesz rozkręcać z kablem podłączonym do sieci i może się coś stać. Laser może być trup. Kup drugiego.

PS1_Lover

Myślałem że będzie happy end z tą konsolą ale jednak nie. Mam duży sentyment do tej konsoli bo jednak po niekąd mnie wychowała ach pamiętam jak dostałem ją od brata bo dostał nową i nie miał co z nią zrobić kurde jak by się dało tylko zobaczyć ten znaczek PlayStation na ekranie......

PS1_Lover

Po tem była przeprowadzka i konsola wylądowała u szwagra w piwnicy (nie mieliśmy tyle miejsca na strychu więc zostawiłem ją u szwagra) i tak to się zadziało

mariusz391

Tak jak ci to wszyscy mówią, taniej i lepiej będzie po prostu poszukać na Allegro/OLX ten sam model konsoli niż naprawiać trupa bez wiedzy i doświadczenia. A jak @xzer0 nie pomoże, to tutaj na forum nikt nie pomoże, bo to nie są proste tematy plug&play

Wawrzino

Kup drugi egzemplarz, ten sobie wyczyść i zostaw jako element sentymentalnej wystawy gdzieś na półce. Może za X lat jak się podszkolisz z elektroniki to będziesz mieć z tego projekt "przywracam PSX do życia"

xzer0

A wrzuć chociaż zdjęcia płyty głównej. Może tam rdza hula na prockach.

PS1_Lover

Właśnie nie płyta główna jest git, znalazłem fajnego gostka właśnie od takich PSX jak mój (czyli z problemami ) no taki właśnie "hobbysta" i powiedział że mi to zrobi diagnozę za darmo a jak będzie jakiś bzdet to nawet kasy za to nie weźmie

alf

Wow, czekam zatem na informacje jak sie potoczy ta historia dalej  O:-)