P2s slim 77004 czyszczenie

Zaczęty przez Retro Chomik, Październik 11, 2021, 13:55

Poprzedni wątek - Następny wątek

Retro Chomik

Witam , na filmikach jak ludzie rozbierają konsolę to czyścili tylko wentylator, pod radiatorem jednak widziałem że było coś na wzór termopadu , można taki wymienić na pastę termiczną czy raczej tego nie ruszać ?

PsFan

Witam,Lepiej wymienić termopad po tylu latach.Pasta nie będzie ci stykać do radiatora,dlatego stosuje się termopad.Na dodatek nie ma on takiej samej przewodności co pasta

hankie

Po tylu latach lepiej wymieniać, grubość bodajże 1,5 mm. Pasty termo musiałbyś przed dociskiem górkę nawalić - poza tym stosujmy fabryczne rozwiązania ;)

Retro Chomik

Dzięki !!
Termopad 1mm i 0,5mm można dać jeden na 2gi ?

hankie

Powiem Ci, że nawet w serwisie mi kiedyś powiedzieili - niby nie można dokładać, ani składać np 0,75*2 żeby zrobić 1,5mm bo tak mówią ulotki, ale w praktyce - kto tak nie zrobi?  :)) Ogólnie sam nie mieszałem (oczywiście mówimy o dwóch identycznych rodzajach rzecz jasna).

Wawrzino

Teoretycznie można wszystko, ja jednak takie kombinacje odradzam, bo mimo wszystko trochę powietrza między tymi termopadami zostanie, więc obniży to ich przewodnictwo cieplne.

Retro Chomik

Dzięki za rozwianie wątpliwości ;-)

Atr3ju

Tak mi się wspomniało więc dopisze tylko, w netbooku musiałem wymienić termopad na grafike bodajże a że nie mam żadnych termopadów to nawaliłem kwadrat 2 cm x 2 cm o grubości 1 mm, lekko ugiąłem mały blaszany radiatorek aby stykał z pastą i ciepło odprowadza się. Chce tylko dopisać że w razie czego jak sie nie ma termopada to pastą można oczywiście zastąpić.