Monitor Commodore 1802 - Reanimacja

Zaczęty przez pawloosw, Grudzień 22, 2022, 23:16

Poprzedni wątek - Następny wątek

pawloosw

Jako, że jakies 15 lat temu wyniosłem do garazu poczciwy monitorek commodore (dzialajacy do konca) na ktorym ogrywalem min szpile z ps2, i czas ten w polaczeniu ze zmiennymi warunkami atmosferycznymi zrobily swoje podtanowilem sprobowac go zreanimowac. I tak po wymianie 6 kondensatorow (nie byly popuchniete tylko powierzchnie chropowata dostaly, w srodku utlenilo sie aluminium, jeden wisial na 1 nozce), diody wlacznika (odpadla przy wyciaganiu) oraz przelutowaniu jednego przewodu zasilajacego plyte glowna monitorka (tu styk sie utlenil i rozpadl we wtyczce) udalo sie dziadka uruchomic. Oczywiscie magiczna gabka poszla w ruch by uratowac sponiewierana obudowe.  :))
Pozostalo mi tylko rozwiazac kwestie przesunietego obrazu w dol o jakies 2cm. Niema potencjometru do regulacji ekranu gora/dol przynajmniej nie na wierzchu. Na plycie glownej sa jakies potencjometry ale nie kombinowalem, wolalbym jakiego fachowca zapytac czy takowe istnieja?
Tu pare fotek z neta tego cuda, swoje postaram sie jutro w dziennym swietle ogarnac.

https://oldcrap.org/2019/06/06/commodore-1802-monitor/

Atr3ju

No masz przeca na panelu 3 pokrętła od przesuwania obrazu. A dokładnie to drugi potencjometr i trzeci.

pawloosw

Ale nimi tylko w poziomie mozna, scisnac ekran gora dol, oraz ustawic ,,migotanie".

hankie

@pawloosw
https://gona.mactar.hu/Commodore/monitor/manuals/1802_Color_Monitor_Users_Guide_(319885-01).pdf

Nie mam możliwości praktycznej sprawcdzenia - ale tym V-HOLD:
CytatVERTICAL HOLD CONTROL
This requires a screwdriver to adjust the setting. Turn this knob to
stop vertical rolling of the picture.
Własnie przez posuw/rolling nie można tego chwycić?

pawloosw

No wlasnie wg tej instrukcji powinien byc potencojmetr v-posi taki jest dla przesuwania w bok ekranu, v hold reguluje skaknie obrazu. W sensie ze sie przesuwa caly w gore niczym w automacie z owockami, i tym potencjometrem sie go zatrzymuje, z kolei krecenie w przeciwnym kierunku powoduje znowu migotanie.

pawloosw

Ogarnałem pare foteczek. Widac przesuniecie wkranu na nim ladnie. Spec od pvm, Namingway dobrze kojarze? Moze na pw uderze podpowie jak to wyregulowac.

fixxxer1

W PVMach na takie pierdoły zazwyczaj pomaga wymiana kondensatorów. Może nie ma ich tu dużo, więc nie zaszkodzi sprawdzić.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

mattek

Kiedyś w Trinitronie u babci wymieniałem kondensatory bo właśnie obraz z biegiem lat zaczął się przesuwać, także może to być jakiś trop.

pawloosw

No prosze, na to bym nie wpadl. A jakas wskazowka w jakiej okolicy mb szukac kondziow do wymiany. Jest ich calkiem sporo.

fixxxer1

Jeśli chcesz to zrobić dobrze, to wymień wszystkie. Żeby sprawdzić który jest uszkodzony, to musisz go wylutować, a jak już go wylutujesz to od razu wymień.
Zacznij od tych, które są blisko gorących miejsc, które mogły mieć na nie zły wpływ, typu radiatory itp. Czasem po kondensatorze widać że może być uszkodzony - wypukły korek, osad dookoła niego, zsunięta koszulka termo itp.

pawloosw

A miernikiem do badania pojemnosci kondensatorow da rade je sprawdzic bez wylutowywania? Bo takowy niegdys kupilem, byloby latwiej, szybciej i taniej.

fixxxer1

Mam ze 3 takie mierniki - bywa że inaczej wskazują jak element jest w układzie lub poza nim. Wierzę im tylko wtedy, kiedy element jest wylutowany...

pawloosw

Ok, no to czeka mnie troche pracy z tym monitorkiem jeszcze.

Keita

Z doświadczenia podpowiem tak jak kolega wcześniej - wymień je wszystkie. Sprawdzanie nie jest konieczne a wymiana na pewno nie zaszkodzi.

https://gona.mactar.hu/Commodore/monitor/repair/1802_CAP-LIST_240V.TXT
GB, GBC, GBA, DS, 3DS, Famicom, SNES, N64, GC, Wii, NS, PSP, PS1, PS2, PS3, SMS, SMD, Lynx, 2600, 65XE, 486, K-6, PIII

pawloosw

Zrobilem jak polecaliscie. Kazdy kondensator wylutowany ktore milem nowe wymienione, ktorych niemialem, pomierzylem wylutowane, wszystkie ok, poskladalem do kupy dziada i dalej to samo. Zaczynam szukac w necie po yt moze cos ktos... i prosze. Ten typ tak ma... 41:00 minuta.  :'(

https://youtu.be/efj8YUYUKSw

Edit, a jednak udalo sie ogarnac temat. Na elektrodzie znalazlem temat w ktorym ktos wspomnial o potencjometrze na mb monitora. Z jego pomoca ustawilem wysokosc ekranu. :)