Wykaz remasterów i remake'ów z PSX na różne systemy

Zaczęty przez Janusz, Listopad 11, 2018, 19:21

Poprzedni wątek - Następny wątek

Namingway

repip

Resident Evil - REmake na GameCube, potem gdzie indziej to poszło, ale w GC należy dopisać

THPS i THPS2 - THPS2X na Xboxa, padaka swoją drogą, klatek mało

Rayman 2 - Rayman Revolution na PS2, wyszły też potem porty R2 na 3DS o ile dobrze pamiętam, choć żaden z nich nie był taki jak wersja z PSX'a z unikalnym dubbingiem, bonusem 2D i ... masą kastracji niestety. Są to już można powiedzieć rimajstery a nie porty jak w przypadku DC (choć PSX sam w sobie jest portem z PC i N64 i to wykastrowanym).

Nie jestem pewien, manifesto będzie tu lepiej widział, ale Tales of Destiny II na PS2 coś mi świta, ale nie pamiętam do końca historii za tą produkcją

Grandia ma być na Switchu chyba jeszcze w tym roku

W Tekkenie 5 na PS2 dało się odpalać symbolicznie Tekkeny 1-3 o ile dobrze pamiętam w trybie arcade

Command & Conquer: Red Alert ma być wznowiony na PC, świeże info

Silent Hill - tu już kwestia interpretacji - Silent Hill: Shattered Memories PS2, Wii ale to dyskusyjna sprawa bo trudno to nazwać reimejkiem.. a może jednak?

dużo tutaj słów typu "chyba" ale lecę z głowy a nie z wikipedii ;)

Quake96

Cytat: repip w Listopad 18, 2018, 13:08
W Tekkenie 5 na PS2 dało się odpalać symbolicznie Tekkeny 1-3 o ile dobrze pamiętam w trybie arcade

To wersje z automatów a nie PSXa ;) Poza tym to żaden remaster czy remake :P

JAPONIEC

Cytat: repip w Listopad 18, 2018, 13:08
THPS i THPS2 - THPS2X na Xboxa, padaka swoją drogą, klatek mało

Przecież ta gra lata w 60 klatkach i jest chyba najlepszym 'remasterem' THPS1+2 :).

repip

ja spędziłem ze 1k godzin przy graniu w wersje dc/psx/pc i na xboxie nie dałem rady w to grać, wolne to jest w cholerę, może ma 60 klatek ale jest systemowo spowolnione? Wiesz, chodzi mi o to, że został system tricków zwolniony by gracze nie znający gry mieli łatwiej wykonać tricki, czy coś. U mnie to miało taki efekt, ze z niczym nie potrafiłem się wstrzelić bo palce same chodziły jak w oryginale a tu był wolniejszy timing. Nie wiem, ale bardziew to był, jeszcze raz do tego wrócę by dać szansę, ale coś czuję że to strata czasu, nie wspominam już o innych minusach jak wyprane z osobowości menusy itp. Tego samego dnia odpaliłem wersje DC/PSX/Xbox bo myślałem że mam coś z pamięcią i mi się tylko wydaje - nie wydawało mi się.

JAPONIEC

Faktem jest, że levele z THPS1 np. działają inaczej i są znacznie łatwiejsze ze względu na użycie fizyki z 'dwójki', ale mi się zawsze grało fenomenalnie i bardzo miło wspominam tego pseudoremasterka. Możliwe, że coś jest na rzeczy, jednak u mnie 2X wyrył się w pamięci złotymi zgłoskami. Trzeba będzie w tym roku zrobić sobie replay i ocenić raz jeszcze, może bardziej krytycznie, jako że jestem dość świeżo po maratonie w THPS1/2 na PSXie.

repip

Wiesz to może niekoniecznie wada że timeing przy trickach jest inny, ale ja setki godzin grałem w THPS 1, 2, 3 i mi pewne automatyzmy zostały których nie jestem w stanie tak szybko zmienić. Choć w tym roku miałem maraton z Dave Mirra BMX 1 i 2 i tam też musiałem na nowo się uczyć, no ale to kompletnie inna seria, a tamto miał być THPS i mój umysł wzniecił bunt na pokładzie ;)

Manifesto

Cytat: repip w Listopad 18, 2018, 13:08Nie jestem pewien, manifesto będzie tu lepiej widział, ale Tales of Destiny II na PS2 coś mi świta, ale nie pamiętam do końca historii za tą produkcją

To trochę pokręcona sprawa, Tales of Destiny 2 na PS2 jest zupełnie inną grą niż Tales of Destiny II z PSX. Ta pierwsza to bezpośrednia kontynuacja Tales of Destiny z PSX, natomiast Tales of Destiny II to tak naprawdę Tales of Eternia.

Cytat: repip w Listopad 18, 2018, 13:08Silent Hill - tu już kwestia interpretacji - Silent Hill: Shattered Memories PS2, Wii ale to dyskusyjna sprawa bo trudno to nazwać reimejkiem.. a może jednak?

Wydaje mi się, że o rimejku nie może być tutaj mowy, te dwie gry bardzo mocno się różnią, w zasadzie wszystkim. Tak naprawdę to coś w rodzaju "retellingu". Inna sprawa, że IMO Shattered Memories nie dorasta do kolan pierwszym trzem częściom SH, ale to już inna kwestia.

Słuszna uwaga z Resident Evil. Na PS4 jest to bowiem remaster rimejka (śmieszne, lecz prawdziwe). Dopisałem do odpowiedniej kategorii wraz z innymi, podanymi grami.