Wykaz gier zawierających "coś" więcej niż nośnik i instrukcję

Zaczęty przez Janusz, Październik 26, 2014, 21:25

Poprzedni wątek - Następny wątek

Janusz

Ciekawi mnie czy znacie jakieś gry w których oprócz instrukcji i płyty znalazło się również miejsce na mały bonus w postaci dodatkowej płyty demo, plakatu, a może jeszcze czegoś?

Wykaz gier (aktualizowany na bieżąco)

Colin McRae Rally - plakat A3
Colin McRae Rally Platinum - katalog z produktami
Contra Legacy of War - okulary 3D zrobione z tektury
Crash Bandicoot (zwykły Box) - demo One
Crash 3 Warped - oprócz ulotki z Spyro jest jeszcze demo Winter release 98
Fifa 2001 - karta konkursowa, do wygrania 10 funtów
Final Fantasy VI - płyta z demem FF X
Formuła 1 97 - płyta z demami
GTA - mapa Liberty City i San Andreas
Heart of Darkness - okulary 3D zrobione z tektury
ISS Pro 98 - demo z grą Metal Gear Solid, katalog produktów
Jersey Devil - dodatkowa książeczka z opisem przejścia gry
Legacy of Kain: Soul Reaver - katalog z grami
Lego Racers - mały plakat
Lego Rock Raiders - mały plakat
Medievil - demo
Medievil 2 - mapka z gry
Metal Gear Solid -demo Silent Hill i instrukcja do niego
Rage Racer - płyta z demami plus katalog z produktami Namco
Ridge Racer Type 4 - demo z Ridge Racer Hi-Spec
Shadowman - rozkładana mapa z gry
The Adventures of Alundra - mapka i dodatkowa książeczka
ToCA Touring Car Championship (platinum) - ulotka informująca od dodaniu wsparcia dla analogów, plus ulotka reklamująca ToCa 2.
Tomb Raider III - katalog z ubraniami z Larą Croft
Tomb Raider The Last Revalation - katalog z ubraniami z Larą Croft plus dodatkowa książeczka z prezentacją innych gier od Eidos
Vib-Ribbon - instrukcja w formie rozkładówki

Stall

Legacy of Kain: Soul Reaver - W wersji gry którą posiadam (z okładką 3D) znajduje się katalog z grami (podobny do tego z Tomb Raider IV).

Trzyzet

Colin Mcrae Rally - plakat A3
FIFA 2001 - Karta konkursowa (do wygrania 10k funtów!! :D)
Japoński Ridge racer ma podobno książeczkę z katalogiem kontrolerów Namco ale nie chcę go wypakować z folii..

Nikczemny

The Adventures of Alundra w PALu ma na pewno mapkę wioski i teraz przeglądając w celu weryfikacji natrafiłem na dodatkową książeczkę "Hints, Tips and Cheats" której nie ma w moim egzemplarzu

Czy też tutaj we francuskim wydaniu poradnik, też go nie posiadam?

Możliwe, że w różnych wydaniach była różna zawartość i nie jest powiedziane, że moje nie jest kompletne. Temat do researchu ;)

Janusz

Z tego co znalazłem to angielska wersja premierowa powinna mieć Map (9712121) i Tips booklet (SLES-01256). Zresztą francuska i niemiecka też.

Manifesto

Z tego co wiem to każdy egzemplarz Alundry w Palu posiadał tą dodatkową książeczkę, aczkolwiek w jednym moim egzemplarzu (posiadam dwa) również jej brakuje.

Gry NTSC posiadają sporo takich bonusów. Dodatkowe płyty bonusowe mają m.in. Persona 2, Vagrant Story, Brave Fencer Musashi i oczywiście gry Working Designs jak np. Vanguard Bandits. Zresztą Working Designs zaszalało wydaniami swoich niektórych gier (Arc the Lad Collecion i Lunary) gdyż tam bonusów w pudełku jest od groma.

Z gier Palowskich kojarzę jeszcze Vib Ribbon - ma świetną rozkładówkę-manual.

Janusz

Ano, ale za to chyba manula jako takiego nie ma? Tzn. ja nie mam w swoim egzemplarzu.

Manifesto

Bodzio, z tego co pamiętam, w mojej wersji (miałem 2xA z niemiecką tylną okładką) była jeszcze jakaś kilkustronicowa wkładka z informacjami o producencie ect. Niestety sprzedałem tą grę gdyż kolekcjonuję tylko 3xA

W ostatnio zakupionej przeze mnie ARC THE LAD COLLECTION (gry te nie ukazały się w USA osobno - tylko w tym pakiecie) znajdują się ciekawe dodatki - papierowe postacie z gier, pudełko na kartę pamięci oraz plastikowe nakładki na analogi. Oczywiście nakładek używać nie zamierzam - gra jest zbyt droga ;)

Edit - swoją drogą to nie przepuszczałem, że do double jewel case'a można pomieścić 6 płyt cd :D

arkl1t3

Do Metal Gear Solid dodano demo gry Silent Hill oraz mala instrukcje do tego demka. Można ja rozlozyc i jest wielkosci  4 razy wieksza niz przy zlozeniu. Z jednej strony ma sterowanie, "okladke" i jakis tekst (nie wczytywalem sie w to nigdy xD) a z drugiej mini plakacik z Silent Hill. Do tego mini katalog z grami konami.

Było też ciekawe wydanie MGS (było też dostepne w polsce, ktore zakupilem za 200zl nowke sztuke w sklepie). A mowa o Limited Edition Premium Package.

Zdjęcie niestety nie jest moje, gdyż no coż niestety z tego zestawu zostalo mi lekko poniszczone pudlo, gra oraz soundtrack. Byłem za mlody zeby myslec ze cos moze miec wartosc kolekcjonerska za x lat :<

Cały zestaw zawieral:
-Gra Metal Gear Solid (w tym plytka z demem SH  i instrukcja do niej)
-Soudntrack MGS
-Niesmiertelniki (na jednym jest logo Konami a na drugim logo Metal Gear Solid)
-Koszulka (rozmiaru nie pamietam juz) z przodu byla twarz Solida jak na okladce gry a z tyłu logo MGS (tylu nie jestem w 100% pewny bo nie pamietam:<)
-Plakat formatu A1 albo wiekszy, z jednej strony jest Meryl z drugiej Cyborg Ninja
-"Pocztowki" na ktorych sa szkice kilku postaci a z drugiej strony calosc uklada sie grafike z MGS
-Naklejki na karte pamieci (tutaj ich nie ma na zdjeciu)

Janusz

@Manifesto, świetne wydanie tej gry. Wygląda jak jakaś kolekcjonerka. Ciekawy patent z tymi nakładkami, pierwszy raz coś takiego widzę.

@arkl1t3, co do zestawu MGS to wspominałem o nim w tym temacie http://strefapsx.pl/forum/index.php?topic=78.0 Szkoda, że nie zostało Ci za wiele z niego, bo to jedno z najładniejszych wydań w PAL jakie znam.

arkl1t3

oj też zaluje, ze juz nie mam tego w calosci ale za nic bym tego nie sprzedal xD

Została mi marna pamiatka po tym:(

przez to glupie pudlo wlasnie prawie se rozwalilem pudelko od gry na PSX co dzis przyszla do mnie(fartem zlapalem w locie) xD

Janusz

A widzisz jakoś mi umknął Twój post :) Dobrze, że choć tyle Ci się ostało choć faktycznie do kompletu sporo temu brakuje.

gumislav

Ridge Racer Type 4.

Byłem zaskoczony, kiedy otworzyłem pudełko i oprócz płyty z grą zauważyłem płytę Ridge Racer Hi-Spec Demo. Zaskoczenie szybko zamieniło się w radość, bo okazało się, że to wcale nie demo, ale pełna wersja pierwszego Ridge Racer z poprawioną grafiką :) Demo na płycie też się znajduje - jest to jeden wyścig na standardowym torze z oryginalnej gry (tj. bez poprawionej grafiki, dali je dla porównania).

Historia Ridge Racer Hi-Spec jest bardzo ciekawa. Z tego, co zrozumiałem z informacji dostępnej z poziomu menu gry, to w okresie między wydaniem Rage Racer a Ridge Racer Type 4 dział badawczo-rozwojowy Namco pracował nad wydaniem kolejnego tytułu z serii w animacji 50/60 klatek na sekundę (PAL/NTSC). Dotąd gry z serii wyświetlane były bowiem w animacji 25/30. Dodatkowo chciano poprawić grafikę poprzez zaawansowane cieniowanie wielokątów i wprowadzenie tekstur wyższej rozdzielczości. Nowe techniki testowano właśnie na pierwszym Ridge Racer i tak powstał Ridge Racer Hi-Spec. Niestety Namco nie wdrożyło wyników badań do kolejnych gier, bo okazało się, że przy zwiększonej ilości obiektów na ekranie konsola nie daje sobie rady z tak szybką animacją.

Obie wersje gry rzeczywiście kosmicznie różnią się grafiką. Po graniu przez pół godziny w poprawioną wersję i przejściu na oryginał zaczęły mnie boleć oczy i zauważyłem, że jeżdżę z dużo mniejszą precyzją :o
Retromaniacy wszystkich krajów, łączcie się!
Nie ważne co... ważne, że retro.

Schizo

Medievil - w pudełku znajdowało się dodatkowo Demo One - mogę cyknąć foto.
Mój kanał na Twitch: https://twitch.tv/lubiestaregry

gumislav

@Schizo, no właśnie ja też się zastanawiałem czy w mojej wersji nie powinno być jakiegoś dema, ale z danych na MobyGames wynika, że było ono tylko w wersji na rynek francuski i powinno to być nie demo one ale winter releases '98.

http://www.mobygames.com/game/playstation/medievil/cover-art
Retromaniacy wszystkich krajów, łączcie się!
Nie ważne co... ważne, że retro.