Wykaz gier "The best of the best" na PlayStation

Zaczęty przez Janusz, Grudzień 27, 2014, 18:58

Poprzedni wątek - Następny wątek

pawloosw

True, Vigilante 8 na liście gier wyścigowych pasuje niczym Quake w platformówkach.  :D
Gra przekozacka i na pewno zasługuje na wyróżnienie na tym zestawieniu ale prędzej bym powiedział w kategorii "IX. Shmup'y i strzelanki" aniżeli we wspomnianych wyścigach.

Janusz

Ta lista powstawała tak dawno temu, że zapewne to nie jeden taki smaczek. Bardziej chodziło o zebranie jakiś popularnych tytułów i marek niż ich kategoryzowanie.

pawloosw

Przelecialem liste na szybko i jeszcze driver mi sie rzucil w oczy troche nietrafiony z kategoria w grach akcji /horror  :)) poza tym reszta raczej ok.

LittleSerpent

Cytat: alf w Luty 02, 2017, 21:45
Do horrorów prosze dodać: Echo Night.

Pierwsza czesc wyszla tylko w Ameryce [NTSC-U] i Japonii [NTSC-J].

Jedynke ograłem tak w 60 % zdaje sie, genialna gra o duchach. Takie Project Zero na psx. Sporo zagadek.
Mistrzowski pomysł na gre: umiera nasz ojciec która mieszka daleko, zatem zostajemy wezwani by odziedziczyć jego graty. Na miejscu zastajemy dziwny obraz na którym namalowany jest statek. Obraz nas "wciąga" i budzimy sie na statku. Okazuje sie, ze statek jest opuszczony i zamieszkały przez duchy. Zarówno dobre, które udzielają nam wskazówek jak i złe, które chcą nas skrzywdzić. Celem gry jest wydostanie sie ze statku poprzez rozwiązanie jego tajemnicy. Po drodze pomagamy duchom odejsc z tego swiata poprzez spelnianie ich próśb - np. duch ktory za zycia byl pijakiem prosi nas bysmy przyniesli mu jego ulubiony drink, duch kobiety pianistki pragnie uslyszec jeszcze raz pewna melodie, jest też duch który opowiada nam jak umarł i przenosi do przeszłości odtwarzając straszne momenty.
Wszystko to z widoku pierwszej osoby i w bdb moim zdaniem jak na psx grafice. Porownalbym grafe z medal of honor troszke, czyli wysoki poziom.

Dwójka jest tylko NTSC-J, ale niedawno wyszedl english patch bo gra ma grono fanów wiec mozna juz ogrywac :)

Echo Night to perełka. Znasz się na gierkach jak pojebany, Alf. Fajna sprawa.

"Street Fighter (obie części)"....

Car combatom najbliżej do strzelanin ewentualnie gier akcji, nawet do bijatyk bym powiedział, aniżeli do wyścigów.

Moja propozycja dotycząca najlepszych części SF na PSXa:

Street Fighter Alpha (seria)
Street Fighter EX (obie części)
Street Fighter Collection (obie części)

Mortali też było cztery części ( nie liczę MK: Special Forces i kontrowersyjnego choć dla mnie dobrego Mythologies), MK2 (jp only), MK3, MK Trilogy, MK4. Z fajterów warto też dorzucić Rival Schools, WWF Wrestlemania oraz Battle Arena Toshinden 3 (dwóch pierwszych części z czystym sumieniem nie mogę polecić, mimo że mam do nich sentyment).

Residentopodobne Alone in the Dark: The New Nightmare oraz Galerians też zasługują na miejsce w zestawieniu.