Wykaz gier bez czarnego paska PlayStation na przodzie opakowania

Zaczęty przez Don, Listopad 17, 2018, 00:47

Poprzedni wątek - Następny wątek

Don

Jak wszyscy zdajemy sobie sprawę, Sony w regionie PAL było bardzo niespójne jeśli chodzi o opakowania. Różnice dotyczyły stosowanych pudełek (specjalne, stosowane tylko w EU opakowania "tradycyjne", ich mniejsze odpowiedniki oraz tzw podwójne - znane z np. wydawnictw muzycznych), a także oznaczeń platformy - poziomy, czarno biały pasek z nazwą PlayStation (oraz towarzyszący mu hologram - bo zakładam, że te dwa elementy wprowadzono w tym samym momencie) pojawił się dopiero w jakimś czasie po premierze konsoli. No właśnie w jakim?

Zastanawiam się czy wspólnymi siłami uda się nam ustalić ostatni egzemplarz gry ze starymi oznaczeniami? Pewnie najłatwiej będzie to ustalić po numerze SCES/SLES (o ile rejestracja gry jest tożsama z datą wydania - zakładam, że mogą tu być pewne przekłamania).

Z gier, które posiadam - brak paska i hologramu powinien dotyczyć następujących pierwszych wydań:

Actua Golf SLES 00014
Adidas Power Soccer SLES 00189
Air Combat SCES 0007
Battle Arena Toshinden SCES 00002
Battle Arena Toshinden 2 SLES 00232
Broken Sword The Shadow of Templairs SCES 00346
Blood Omen: Legacy of Kain SLES 00075
Crash Bandicoot SCES 00343
Descent SLES 00055
Destruction Derby SCES 0008
Destruction Derby 2 SLES 00299
DIE Hard Trylogy SLES 00445
Formula 1 SLES 00298
In The Hunt SLES 00342
Micro Mashines V3 SLES 00016
Monster Trucks SLES 00314
NBA Jam Extreme SLES 00528
Ridge Racer SCES 00001
Ridge Racer Revolution SLES 00242
Resident Evil SLES 00200
Suikoden SLES 00527
Tekken SCES 0005
Tekken 2 SLES 00255
Theme Park SLES 00072
Tomb Raider SLES 00024
Transport Tycoon SLES 00262
Wipeout SCES 00010
Wipeout 2097 SLES 00327

Grą o najwyższym oznaczeniu SCES/SLES bez poziomego brandingu PlayStation na okładce jest u mnie pierwszy Suikoden (00527). Czy ktoś z forumowiczów kolekcjonerów ma w swoich zbiorach grę o podobnym opakowaniu z wyższym numerem?

Przy okazji chciałbym podpytać czy zdarza się wam usuwać z pudełek hologram PlayStation dla gier z listy powyżej, którym podmieniliście pudełka na niezniszczone (np. dawcą w postaci opakowania po grze Shoot). Ja jeszcze tego nie próbowałem, a boję się, że zostanie brzydki ślad na plastiku. Nie wiem czy np. patent z majonezem tu zadziała ;D Jakieś rady w tym względzie macie?

foxe

u mnie ostatni tytuł jaki mam bez paska po SUIKODEN to
00537   RE-LOADED

potem kolejny już z paskiem na dole.
00556   MOTORHEAD
kolejny
00558   DESCENT 2
jest bez paska
można to podciągnąć pod date wydania: motorhead 1998.04.24 czyli dość późno a descent 1997.05.02

kolejny to
00559   INTERNATIONAL SUPERSTAR SOCCER PRO wydana  1997.06.15
ma pasek

ale losowo sprawdziłem wcześniejsze numery i np
00333   INTERNATIONAL TRACK & FIELD   wydany 1996.06.15
ma pasek czyli duże prawdopodobieństwo, że też losowo to leciało i ciężko będzie ustalić konkretny numer

xbox
7xPSX(~1050 gier) 5xPS2(~300) 5xPS3(~170) 5xPS4(112) 5xPSP(~160) 2xPSV(18) 3xXBOX(~20) 2xX360(~20) 3xXONE(~10) NES SNESx2 GC Wii(5) WiiU(14) SMSII 2xSMD(4) SMDII

SALADYN

Cytat: Don w Listopad 17, 2018, 00:47Przy okazji chciałbym podpytać czy zdarza się wam usuwać z pudełek hologram PlayStation dla gier z listy powyżej, którym podmieniliście pudełka na niezniszczone (np. dawcą w postaci opakowania po grze Shoot). Ja jeszcze tego nie próbowałem, a boję się, że zostanie brzydki ślad na plastiku. Nie wiem czy np. patent z majonezem tu zadziała ;D Jakieś rady w tym względzie macie?

Hologram z logiem jest bardzo podobny do srebrnych plomb które stosują producenci elektroniki i serwisy. Po zerwaniu zostaje klej z farbą którą jednak łatwo usunąć pocierając paluchem. Chyba że ktoś już wcześniej zerwał wierzchnią warstwę, klej wtedy wysycha i jego bezinwazyjne usunięcie jest bardzo ciężkie. Nie testowałem nigdy patentu z majonezem, może zresztą nie zadziałać ze względu na farbę, warto więc zawczasu sprawdzić na zbędnym boxie.
Na fabryczne nowym pudełku nie powinien zostać żaden ślad po hologramie, pudełka z wyraźnymi rysami albo zmatowiałe mogą z kolei bić po oczach takim dobrze zachowanym kawałkiem w rogu.

Don

@SALADYN
dzięki za rady - rzeczywiście sprawdzę dziś jak to z tymi hologramami jest.

@foxe
Czyli jest tak jak się obawiałem. Numery SCES/SLES nie odpowiadają kolejności wydania/premiery, a zapewne oddają datę jakiejś rejestracji w katalogu gier PlayStation (strzelam - np. kolejnością zgłaszania do certyfikacji czy po prostu spisem wszystkich gier na PlayStation z którego odprowadzane były tantiemy dla Sony).

Przykładowo w danym miesiącu Konami, Capcom i Namco zgłaszały gry na PlayStation i na tej podstawie otrzymywały kolejne numery SLES. Ale w wyniku ich decyzji biznesowych (produkujemy grę dłużej/krócej, wydajemy ją w innym terminie) gry z wyższym numerem mogły wychodzić przed tymi zarejestrowanymi wcześniej (a więc niższym).

Na razie wszystko więc wskazuje, że nowe wytyczne dla opakowań weszły w życie gdzieś między 1997 rokiem, a 1998. Podany przez Ciebie przykład International Track & Field jest chyba ciekawym przypadkiem reedycji (ale jeszcze nie w platynie).

Tutaj wklejam znalezione na ebayu zdjęcia zdaje się potwierdzające to o czym myślę:

Zapewne edycja premierowa (z roku 1996)

A tu reedycja gry już w 1997 lub 1998 roku:

Może warto poszukać w magazynach z 1997/1998  roku reklam gier na PlayStation i wtedy zobaczyć które gry mają już nowe opakowania? Ktoś ma dostęp do takowych? Pewnie najlepsze będą oficjalne PlayStation magazyny (do tego z UK).

foxe

Pasowałoby spytać @Qdiego bo z tego co pamiętam zbierał gry rocznikowo do swoich recenzji na YT.
Przejrzałem sobie teraz u niego miniaturki i widzę, że gra
00292   DRAGON BALL Z - ULTIMATE BATTLE 22 wydanie 1996.07.10
jest z paskiem i na ebay tylko jedna nie ma paska ale wydanie francuskie.
PSXDataCenter zdaje się to potwierdzać bo na 5 wydań tylko francuskie jest bez paska.

Całkowicie zamieszane.

xbox
7xPSX(~1050 gier) 5xPS2(~300) 5xPS3(~170) 5xPS4(112) 5xPSP(~160) 2xPSV(18) 3xXBOX(~20) 2xX360(~20) 3xXONE(~10) NES SNESx2 GC Wii(5) WiiU(14) SMSII 2xSMD(4) SMDII

Don

Jak widać łatwo nie będzie ustalić co i jak, ale nie będę się łatwo poddawać.

Franz_Maurer

Znalazłem przypadkiem :)
True Pinball SLES 00052
Loaded SLES 00013

Megadeth

Z pamięci to

Lifeforce Tenka

Do tego w Europie dwie okładki, były czerwone i białe. Nie znam niestety różnicy.

hankie

Posiadam Bullfrogowe HI OCTANE, Destruction Derby 2 w bigoxie (oraz wspomniane Loaded w bb oraz Ridge Racer). Bez pasków.

Tak dopiero patrzę;)