Gatunki gier

Zaczęty przez Janusz, Kwiecień 06, 2015, 20:51

Poprzedni wątek - Następny wątek

Lothar

:'(
Myślę że wrzucenie horroru do action adventure jest strzałem w dziesiątkę. Nie zostawiał bym angielskich nazw.

Janusz

Czyli reasumując mamy:

Przygodówka - (Broken Sword, Discworld, Myst i tego typu inne...)
Przygodowa gra akcji -(Metal Gear Solid, Syphon Filter, Tomb Raider i inne... + survival horrory)
Platformówka -(każdy wie, a jak nie tak w tej grupie Crash^^)
FPS -(Quake 2,Alieny,Lifeforce Tenka,Hexen itp...)
Gra wyścigowa - wiadomo
Gra sportowa -(Fify,Nbije,Rugby i inne...)
Bijatyka -(wszystkie VS ale takze chodzone typu Fighting Force,Gekido...)
RTS - (Warcraft 2,C&C Red Allert...)
RPG -(każdy wie i rpg i taktyczne)
Gra logiczna -(jak sama nazwa gry logiczne,puzzle,tetrisopodobne itd,itp)
Gra muzyczna -(Rózne Dance,Beatmanie,Parappa,Vib Ribbon ogólnie gry muzyczne)
Strzelanka - (shumpy, shoot'em upy i inne).

Może być? Ciężko to w jeden szablon tłumaczeniowy ubrać, bo niby może być wyścigówka, ale już sportówka, nie pasuje. Można też wszędzie zacząć od "Gra", ale o ile Gra przygodowa czy platformowa pasuje, o tyle Gra strzelankowa czy Gra bijatykowa nie bardzo, więc chyba tak jak jest, jest najlepiej.

TheUrien84

jest b.ogólnie ale ok
piona
TheUrien84
Retrogaming History Channel
https://www.youtube.com/c/ByUrien84
Instagram
https://www.instagram.com/theurien84_collector/
Twitter
https://twitter.com/the_urien84
Hardware:SEGA Master Board Blast City,Obsidian 2 Gravity,Otto,Madcatz TE 1&2 and + ,Taito Premium VLX,Qanba Dragon,Obsidian,Hori Fighting Edge 1&2,Etokii Omni ,Razer Atrox 1&2 and +50 stick more...

Lothar

Nie jest ogólnie. Jest dość szczegółowo. Dla mnie w porządku.

Manifesto

Dobrze, że wspólnymi siłami udało się wypracować jakiś kompromis. Podział jest ok. Ważne aby się zanadto nie rozdrabniać (takie horrory to jak najbardziej gry action adventure i tworzenie dla nich kategorii byłoby wg mnie pomyłką).

Janusz

Pięknie jak to mawia mój szef :) Miałem wątpliwości czy uda się coś wypracować, a tu wydaje się mamy jakieś rozwiązanie.

Teraz znaleźć czas i do pracy :)

Janusz

Panowie, a co z grami pokroju Railroad Tycoon II bo mam wątpliwość i nie wiem czy wrzucać do RTS czy tworzyć nową kategorię i z taką grą jak Driver, którego nie wiem czy wrzucić do przygodowej gry akcji czy gdzie według naszego podziału?

G-R-Z-E-C-H

A taki Driver nie podchodzi pod sandbox'y?

Hycuś

Drivera ciężko nazwać Sandboxem bo nie możesz tak po prostu wyjechać w miasto i sobie jeździć (w głównym trybie) . Ja zawsze traktuję te grę jako samochodówkę. Cała gra polega na jeżdżeniu autem więc średnio mi pasuje do kategorii przygodowej gry akcji.

Janusz

Samochodówki nie mamy w ogólnych kategoriach tutaj stworzonych, a dla jednej gry nie ma sensu tego robić. No jest jeszcze GTA z podobnym problemem.

Hycuś

Zawsze można stworzyć gatunek "inne"  i się nie przejmować :P

Janusz

Hehe, w "Innych" to mam faktycznie inne gry jak symulator Big Brothera :D

Nie no, zostawię chyba w przygodowych grach akcji, choć tu bardziej nacisk na akcję. Ewentualnie samochodowa gra akcji ale to trochę utrudni ogólny zarys bazy.

Lothar

Nie lepiej zamiast kategorii RTS stworzyć kategorię "strategie"? Tam RT pasowałby jak ulał. Zresztą co z turówkami jak X-com czy Ubik?

Janusz

Wrzuciłem do RTS, razem z wszelkimi tycoonami, ale to akurat nie problem zamienić na "Strategia".