Aktualności

Baza zeskanowanych książeczek PSX - na potrzeby gry komputerowej

Usagiro · 1799

Offline Usagiro

• Szeregowy
  • *
    • Reputacja: 0
Witajcie, mam pytanko - czy znajduje się gdzieś w internecie baza zeskanowanych książeczek z gier PSX?

Myślę nad zrobieniem fanowskiej gry komputerowej w klimatach retro z możliwością przeglądania pudełek z grami (mam na myśli możliwość otwarcia pudełka, wyjęcia książeczki i obejrzenia jej).

PS Gra nie będzie tylko na tym polegać :D

PS2 Ze względu na kwestie licencyjne -> gra będzie darmowa. Raczej silnik Unreal Engine 5. 

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 121
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 24, 2022, 14:17:07
Nie kojarzę żadnej większej bazy niestety. Na psxdatacenter znajdziesz jedynie okładki, wkładki, czasem reklamy, ale nie całe książeczki.
Zawsze na potrzeby gry można by zeskanować kilka, pytanie ile tego potrzebujesz i możesz napisać coś więcej, jak to chcesz wykorzystać?

Offline Wawrzino

• Zasłużony
  • Kapitan
  • *
    • Reputacja: 14
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: Wawrzino
  • Nintendo ID: Wawrzino
  • Steam ID: Wawrzino
Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 25, 2022, 15:19:47
Jako, że siedzę zawodowo trochę w temacie praw autorskich i trademarków już zawczasu powiem tak: nawet jeśli gra będzie za darmo, to udostępnianie treści tych książeczek nadal będzie naruszało prawa autorskie (copyright) ;) - przy okładkach teoretycznie też mogą, ale traktuje się je bardziej jako reklamę gry, treść jednak to już zupełnie inna para kaloszy.
Szanse, że sony, czy inne wydawnictwo będzie Cię za to ścigać jest niskie, ale niezerowe.

Offline Usagiro

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 25, 2022, 23:40:02
Jako, że siedzę zawodowo trochę w temacie praw autorskich i trademarków już zawczasu powiem tak: nawet jeśli gra będzie za darmo, to udostępnianie treści tych książeczek nadal będzie naruszało prawa autorskie (copyright) ;) - przy okładkach teoretycznie też mogą, ale traktuje się je bardziej jako reklamę gry, treść jednak to już zupełnie inna para kaloszy.
Szanse, że sony, czy inne wydawnictwo będzie Cię za to ścigać jest niskie, ale niezerowe.

Faktycznie, o tym nie pomyślałem :/ Okładki i plakaty to wiem, że się traktuje jak reklamę, ale co do książeczek to grubsza sprawa :/ kurczę, będę musiał się nad tym zastanowić - zapewne w obecnej sytuacji bym wybrał tylko kilka swoich ulubionych tytułów (Residnet Evil 1,2,3,Survivor; Dino Crisis 1,2; Metal Gear Solid i inne) co by oczywiście nie zmieniło kwestii prawnej, ale nie byłoby to jakąś wielką bazą skanów...

W ostateczności mógłbym napisać do polskiego oddziału Sony, który pewnie nie ma zbyt dużo do gadania w tej kwestii ale może jakąś pomoc bym uzyskał :D

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 121
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 26, 2022, 07:56:40
W ostateczności mógłbym napisać do polskiego oddziału Sony, który pewnie nie ma zbyt dużo do gadania w tej kwestii ale może jakąś pomoc bym uzyskał

Już widzą jak pomagają ;) Raz że nic do gadania nie mają, a dwa, że oni bezinteresownie nie pomagają.

Offline Usagiro

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 26, 2022, 11:45:23
Już widzą jak pomagają ;) Raz że nic do gadania nie mają, a dwa, że oni bezinteresownie nie pomagają.

...bym im powiedział jak typowy "Janusz biznesu", że by mieli do portfolio :D 

Na współpracę jestem gotowy tylko ciekawe jakby to wyglądało heh :D

Nie ukrywam, że moim marzeniem jest w 100%  odtworzenie klimatu lat 90tych w postaci gry/gry vr.

1 - Z jednej strony zastanawiałem się nad czymś w stylu Toy Story (bycie figurką Marvela z Toy Bizu) - chodzenie po mieszkaniu i okolicy.
2 - Bycie nastolatkiem, który z grupką przyjaciół korzysta z dobrodziejstw lat 90tych.
3 - Gra VR, która by pozwalała graczowi wtopić się w klimat.

PS - Oczywiście pominąłem tu całkowicie kwestie licencyjne :D :D :D  No i projekt trzeba bardzo dokładnie przemyśleć by właściwie odmierzyć siły na zamiary :)

Offline Usagiro

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 26, 2022, 11:53:11

Zapomniałem dodać, że moje wczesne dzieciństwo to Pegasus IQ-502, potem PSX (ten z Dual Shockiem :D).

Zmierzam do tego, że jak mówimy o prawach autorskich to wiadomo Pegasus -> NES, a NES to Nintendo :D

a ekipa Nintendo ostro ściga ludzi, którzy pokazują co są w stanie zrobić w Unrealu z ich grami, tzn. remake`i gier, mini remake`i itp.

Nintendo działa trochę anty-konsumencko - pewnie się też boją, że ktoś zrobi ładniejszy remake`i i zwiększy to wymagania wobec ich pracy (co częściowo rozumiem).

SMF spam blocked by CleanTalk