Aktualności

Nowe "małe" pudelka na gry PSX

Janusz · 2494

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 121
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
dnia: Sierpnia 21, 2021, 11:24:15
Widzieliście na allegro nowe "małe" pudełka do PSX? Zapewne są to zamienniki, ale w tym konkretnym przypadku Sony nie wrzucało napisu PlayStation gdzie popadnie, więc w zasadzie powinny wyglądać identycznie jak oryginalne, poza brakiem hologramu. Fajna sprawa, szczególnie, że te pudełka do wytrzymałych nie należą.

https://allegro.pl/oferta/25x-nowe-male-pudelko-playstation-psx-ps1-pal-box-9669406437

Ktoś się orientuje gdzie je sprzedają u źródła? Zapewne podobnie jak w przypadku tych zwykłych pudełek, o których pisałem na Strefie, ktoś je produkuje i można by je było wyrwać u źródła na pewno dużo taniej. Kojarzę tego sprzedawcę z allegro, ale trochę głupio mi pytać skąd je bierze, bo skoro na tym chce zarabiać ro i tak pewnie nie powie. Jakieś pomysły?  Ma ich według mnie za dużo by to były jakieś spady z tamtej epoki.

Obstawiam trop niemiecki, gdyż to stamtąd do tej pory pochodziły, czy to te nowe Shooty, co kiedyś sprowadzaliśmy, czy te zamienniki zwykłych pudełek.

Rozpocząłem poszukiwania, więc i Was do nich zachęcam. Może wspólnie się uda je odnaleźć gdzieś.

Offline zenq

Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 21, 2021, 13:42:50
Bodzio poszukaj dobrze, bo ktos to nawet z hologramem sprzedawal

---edit

a to nawet ten sam gościu,
o tu https://allegro.pl/oferta/nowe-male-pudelko-playstation-1-psx-ps1-pal-9619578165
są już od jakiegoś czasu
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 21, 2021, 13:45:57 wysłana przez zenq »

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 21, 2021, 14:02:13
Widziałem właśnie. W sumie jest ich kilka sztuk z hologramem, reszta bez. Wyglądają jednak jak "nowy" produkt, więc gdzieś pewnie można je kupić w większej ilości. Może w którymś z krajów coś pakowano w takie pudła i nie jest to tylko produkt Sony? W sumie obrandowania one nigdy nie miały, dlatego trzeba je znaleźć ;)

Offline zenq

Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 21, 2021, 14:43:16
trzeba by goscia zapytac, czy nie ma samych hologramow ;)

Offline PsFan

• Starszy szeregowy
  • *
    • Reputacja: 5
Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 21, 2021, 15:47:03
Może to ktoś z forum,nie widzę żeby miał działalności na to ;) Dziwna sprawa,bo w ocenach ma głównie opinie o tych pudełkach :D
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 21, 2021, 15:48:43 wysłana przez PsFan »

Offline Don

• Zasłużony
  • Podporucznik
  • *
    • Reputacja: 9
  • Odznaczenia Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2020 roku. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach. Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2019 roku. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2018 roku.
  • PSN ID: Hoobertoo_PL
Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 21, 2021, 17:18:58
Kupiłem te pudełka na próbę jakiś czas temu - są idealnym odpowiednikiem 1:1 tych sprzed lat. Specjalnie zwracałem na to uwagę przy podmianie moich połamanych egzemplarzy. A sprzedawcę kojarzę chyba z forum Retroage, bo kilka lat temu (z 8?) kupowałem od niego Shooty oraz kaseton PlayStation.

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 21, 2021, 17:22:23
trzeba by goscia zapytac, czy nie ma samych hologramow ;)

Samych raczej nie. Może zrobił przekładkę z jakiś dubli, żeby zwiększyć wartość? Nie wiem, równie dobrze to mogą być jakieś oryginalne pudełka z tamtej epoki, tyle że coś za dużo ich ma. :) A z tego co widzę sprzedaje też na cały na Ebay.

Może to ktoś z forum,nie widzę żeby miał działalności na to ;) Dziwna sprawa,bo w ocenach ma głównie opinie o tych pudełkach

Z tego co kojarzę to nie ma go na forum, ale znam go, w sensie wiem kto to :) Od dawna ogarnia temat PSXa i jest dość znany wśród kolekcjonerów. Tyle, że jak wspominałem, trochę głupio uderzać do niego z takim pytaniem, bo jak na tym chce zarobić, to pewnie tak łatwo źródła nie zdradzi.

PS. A zresztą, zapytam na FB i zobaczymy. :) Dobrze by było chociaż wiedzieć czy to coś świeżego, czy jednak udało mu się wyrwać je jakoś z tamtych czasów. Dam znać jakby odpisał.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 21, 2021, 17:31:17 wysłana przez Bodzio »

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 21, 2021, 18:32:13
Oki, wiem już wszystko. :) To pudełka "z epoki", więc nie ma co szukać aktualnego źródła produkcji. Jak @Don napisał są 1:1 takie same. Brak hologramu to jedyny ich minus choć kilka tytułów i tak było bez niego.

Pozostaje zatem jak już zakup u tego sprzedawcy. W sumie 10zł za to pudło przy zakupie 25 sztuk to dobra cena.
https://allegro.pl/oferta/25x-nowe-male-pudelko-playstation-psx-ps1-pal-box-9669406437

Offline PsFan

• Starszy szeregowy
  • *
    • Reputacja: 5
Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 21, 2021, 18:48:33
Oki, wiem już wszystko. :) To pudełka "z epoki", więc nie ma co szukać aktualnego źródła produkcji. Jak @Don napisał są 1:1 takie same. Brak hologramu to jedyny ich minus choć kilka tytułów i tak było bez niego.

Pozostaje zatem jak już zakup u tego sprzedawcy. W sumie 10zł za to pudło przy zakupie 25 sztuk to dobra cena.
Tylko pytanie,czy jest komuś rzeczywiście potrzeba tyle pudełek

SMF spam blocked by CleanTalk