Aktualności

Pudełka zastępcze a kolekcjonowanie

Forte · 4246

Offline Forte

• Szeregowy
  • *
    • Reputacja: 0
dnia: Maja 08, 2017, 22:48:33
Zastanawia mnie jak inni podchodzą w sprawie pudełek zastępczych od europejskich gier na PSX'a. Sam po prostu uwielbiam te powiększone Jewel Case. Ułożone na półce dają jakieś takie poczucie "obfitości". Zdecydowanie mój ulubiony typ retro boxów.

No ale czas leci i spora część gier zachowała się jedynie w formie płyt CD. Mam kilka, głównie wpadły mi w ręce poprzez kupno gdzieś na targowiskach czy to z innych miejsc. Na razie nie wadzi mi trzymanie ich w standardowych pudełkach na CD, trochę kombinuje z custom coverami, próbując zrobić europejski odpowiednik amerykańskich Jewel Case. Pozbywać się ich nie mam zamiaru, a golasy na półce to też za dobrze nie wyglądają  :P

Prototyp:

W wy jak podchodzicie do kwestii samych płyt? Kupujecie wyłącznie cały zestaw? Pozbywacie się samych płyt i wymieniacie na komplety?
« Ostatnia zmiana: Maja 08, 2017, 22:51:09 wysłana przez Forte »

Offline meres

• Podporucznik
  • *
    • Reputacja: 4
  • PSN ID: meres65
Odpowiedź #1 dnia: Maja 09, 2017, 07:51:50
Dla mnie gra musi być kompletna, mam kilkadziesiąt samych płyt w tym kilka Crashow i nie maja one dla mnie większej wartości. Leżą sobie gdzieś w tych futerałach  na płyty w jakimś pudle z odrzutami. Jednak widzę że fajne covery wymyśliłeś fajny pomysł.

Offline SALADYN

Odpowiedź #2 dnia: Maja 09, 2017, 10:14:00
Kompletna gra to zawsze kompletna gra która trzyma swoją wartość. Jednak same płyty gdyby dobrze ogarnąć coś w zastępstwie oryginalnych pudełek też ładne wyglądałyby na półce. Sporo forumowiczów wspomina że lubią jak się gry układają w pewien schemat jak w przypadku gier na PSX, PS2, Wii, WiiU i kilka innych. Pierwsze wydanie i ewentualnie platyna/reedycja i tyle zamiast totalnej samowolki na brzegach jak w PS3/PS4/X360.
Trzymaj sie jednolitej stylistyki i to co pokazałeś wyżej też będzie dobrze wyglądać. No i będzie znacznie tańsze.

Offline makumator

• Wsparcie
  • Major
  • *
    • Reputacja: 55
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #3 dnia: Maja 09, 2017, 10:22:15
Super pomysł, aż nie wiem, czy kiedyś nie zgapię. Świetnie dawać w ten sposób *podstawkom pod kwiatki* drugie życie. Wiadomo, że wolę 3xA PAL, ale jak wpadnie przy okazji sam krążek, w dobrej cenie - to nie płaczę, ani nie gardzę. Może się skompletuje, a może hmmmmm - to co Ty robisz ;)

*- termin często używany, nie tyle przeze mnie, co przez najwybitniejszą śmietankę kolekcjonerską w PL. Sam osobiście nie trawię takich określeń z wieży z kości słoniowej.

Offline SALADYN

Odpowiedź #4 dnia: Maja 09, 2017, 10:32:39
To by był nawet dobry pomysł na kolejną inicjatywę na strefie. Baza zastępczych okładek dla normalnych pudełek CD. Dobry projekt, na dobrym papierze od drukarza i nie jedna płyta nabierze blasku w kolekcji.

Offline makumator

• Wsparcie
  • Major
  • *
    • Reputacja: 55
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #5 dnia: Maja 09, 2017, 10:49:55
Spoko myśli Salladynie. Tutaj koleżka ma świetny ten czarno biały lewy brzeg ze znakami geometrycznymi widoczny przez przezroczysty garb jewela.

Offline meres

• Podporucznik
  • *
    • Reputacja: 4
  • PSN ID: meres65
Odpowiedź #6 dnia: Maja 09, 2017, 11:25:49
Dokładnie też mi się ten brzeg podoba, gdyby okładka była w kolorze to by fajnie wyglądało. Mimo wszystko te pudełka kojarzą mi się z latami 90-tymi i ruskimi tłokami :-)

Offline Forte

• Szeregowy
  • *
    • Reputacja: 0
Odpowiedź #7 dnia: Maja 09, 2017, 13:09:06
Dobrze wiedzieć, że nie jestem sam w zbieraniu co jakiś czas samych krążków  ;) i dzięki za ciepłe słowa dot. projektu. W zasadzie był spontaniczny, wcześniej chciałem dopasować te gry do pudełek od PS3, ale kupno regału zmieniło moje zdanie (więcej zmieści się płyt w Jewel Case).

Tak wyglądał początkowy projekt:

Oparty na templejcie stąd:

Ale jak wspomniałem wyżej, plany zostały nieco zmienione. Co do Jewel Case;

Kolorowa wersja tylnej okładki prezentuje się tak:

I template od środka (jest kolorowy!):

Przód to po prostu okładka EU, ale myślę co wykombinować w miejsce hologramu Sony. Kolejne logo było by kiepskim pomysłem, może zamówienie srebrnych naklejek z ebay/aliexpress?

Brzeg ze znakami jest inspirowany pudełkiem Sonic Adventure NTSC-J od Dreamcasta:

I ma się też odwoływać do amerykańskich wersji gier:

Druk jest czarno biały z dwóch powodów: 1. ZaCebulowałem w kwestii kolorowego tuszu. 2. Chciałem sprawdzić czy będzie dobrze rozmieszczony w pudełku. Niestety nie, muszę troszke przesunąć brzegi.

Mimo wszystko te pudełka kojarzą mi się z latami 90-tymi i ruskimi tłokami :-)

Ahh, złote czasy. Pamiętam jak za dzieciaka jeździło się na giełdę i kupowało bootlegi. Niektóre o dziwo, wyglądały fantastycznie! :D

To by był nawet dobry pomysł na kolejną inicjatywę na strefie. Baza zastępczych okładek dla normalnych pudełek CD. Dobry projekt, na dobrym papierze od drukarza i nie jedna płyta nabierze blasku w kolekcji.

Nie widzę problemu żeby wrzucić finałowy template. Tak naprawdę każdy może się dorzucić, projektując do niego okładkę której mu brakuje. Widziałem w osobnym temacie prośby o dobre skany okładek, można by sobie wzajemnie pomóc  :D

« Ostatnia zmiana: Maja 09, 2017, 13:10:41 wysłana przez Forte »

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 121
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #8 dnia: Maja 09, 2017, 15:52:20
U mnie siedzą zwykle w kopertach, ale prawda jest taka, że mam niewiele takowych płyt luzem. W sumie jakby się trafił fajny template na opakowanie jewel case to można by im znaleźć nowe mieszkanko ;)   

SMF spam blocked by CleanTalk