Aktualności

PSX - zastępcze/oryginalne pudełka do gier

Phyriel · 7700

Offline Phyriel

• Szeregowy
  • *
    • Reputacja: 0
dnia: Listopada 24, 2017, 11:21:51
Cześć!
Szukałem i nie znalazłem konkretnego posta...
Może ktoś polecić sklep z którego można zamówić pudełka?
Interesuje mnie wersja PAL ale można wrzucać też inne żeby post był przydatny dla każdego.
Wiem że PAL ma większe, grubsze pudełka i na prawdę ciężko jest je znaleźć.
Załączam zdjęcia z Allegro gdzie ktoś sprzedaje bardzo dobrze prezentujące się zamienniki - może ktoś rozpozna skąd takie coś można zamówić (firma która widnieje na jednym z pudełek nie ma strony i zajmuje się tworzeniem opakowań z recyclingu także detal raczej odpada)
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 19, 2020, 20:02:04 wysłana przez Bodzio »

SNES, PSX, PS3, PS4, VITA

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 75
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: hankie_pl
Odpowiedź #1 dnia: Listopada 24, 2017, 12:54:34
Kiedyś googlowałem Perfect Plast s.c. - firmę która jest widoczna wewnątrz, nawet coś znalazłem i zamieściłem na forum, bo było zdjęcie z jakimś part numerem i pokazało mi firmę, która robi właśnie pudełka (także do VHS :) ). Jak odnajdę to podam :)

EDIT:
nie wiem - czy to nie będzie ta firma:
https://www.misterwhat.pl/company/201938-perfect-plast-sc-produkcja-opakowan-do-wideokaset-gdynia
« Ostatnia zmiana: Lipca 26, 2018, 11:13:28 wysłana przez hankie »

Offline Hoipolloi

Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 19, 2020, 18:46:12
Odkopuję, więc może się komuś przyda. Nieoryginalne zamienniki dla pojedynczych gier do PS1 można zakupić bezpośrednio z ebaya (co z resztą niedawno Bodzio zamówił, dzieląc zamówienie na osoby chętne wypróbowania/sprawdzenia case'ów, w innym wątku zresztą). Link do zakupu poniżej, sprzedający pewnie ma w mniejszych ilościach, ale cenowo nie jest to już tak opłacalne.

Big boxy natomiast, można znaleźć na allegro i to myślę, że w bardzo przystępnej cenie, bo przy zakupie 25szt. wychodzi 2,92zł za jedno opakowanie. Wiadomo bez hologramu, bo jest to zamiennik, ale dla osób które kolekcjonują gry w formacie NTSC-U, jest to idealne rozwiązanie (w wydaniach NTSC-U nie ma hologramu na froncie).

Szukam Konsolowe Kompendium 1, 2, 3 wydane przez Neo+.
Szukam gier na PS1 i PS2:
https://bit.ly/2y3FN7b

Offline SALADYN

Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 20, 2020, 21:53:53
Te Big Boxy to straszny szajs i zdecydowanie odradzam ich zakup. Łatwo pękają, śmierdzą tanim plastikiem i nie mają takich samych wymiarów jak oryginał. Lepiej już poszukać jakiś album muzyczny w czteropłatowym opakowaniu, sporo z nich zostało wydanych w identycznym pudełku jak gry na szaraka.

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 119
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 20, 2020, 22:40:56
Teraz niestety żadne nowe pudełka z jakimi miałem do czynienia jakościowo nie przypominają tych sprzed 10-20 lat. Ostatnio zamówiłem za 20 jewel case i to samo. Teraz używają do tego jakiś inny plastik, elementy przezroczyste co z tego, że się szklą, jak za to szybko łapią rysy, a wkładki są gumowe bardziej i cieńsze.

Co do big boxów, to akurat te co miałem do testów na głównej, były całkiem spoko. Nie jest to oryginał, ale jako pudełko zastępcze się nadaje.  Nie rozumiem za to, o co chodzi z tymi innymi wymiarami? U siebie bez problemu wymieniałem elementy z oryginału do zamiennika i odwrotnie i nie pamiętam, żeby były z tym problemy.

Offline SALADYN

Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 20, 2020, 23:11:46
Czarna wkładka trzymająca płytę nie nachodzi na plastk i przez to pudełka są cieńsze, ledwo o milimetry ale to widać.
Jak ktoś ma dużo gier z kilkoma płytami i nie ma do nich pudełek to te spełnią swoją rolę ale jak ktoś chce wierniejszej kopii to te bigboxy radzę unikać. Mocno się do nich zraziłem.

Offline Don

• Zasłużony
  • Podporucznik
  • *
    • Reputacja: 9
  • Odznaczenia Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2020 roku. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach. Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2019 roku. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2018 roku.
  • PSN ID: Hoobertoo_PL
Odpowiedź #6 dnia: Lutego 15, 2021, 23:17:20
Wybaczcie archeologię, ale mam nurtujące mnie jedno pytanie.

Czy ktoś ma doświadczenie ze zrywaniem/przenoszeniem tej srebrnej naklejki-hologramu PlayStation? Nam kilka gier z początku PlayStation, które tego hologramu nie miały na swoim opakowaniu i wymieniając pudełka na te w lepszym stanie chciałbym się pozbyć tych naklejek. Zanim to zrobie to pomyślałem, że zapytam na forum, może ktoś ma już za sobą taką operację i potrafi dac cenne wskazówki?

Offline G-R-Z-E-C-H

Odpowiedź #7 dnia: Lutego 16, 2021, 08:50:43
Ciężka sprawa. Te hologramy są tak zrobione, żeby niszczyły się przy próbie odklejenia i zawsze kiedy próbowałem, efekt był marny.
Ale podpinam się pod pytanie. Może ktoś ma na to jakiś patent.

Offline SALADYN

Odpowiedź #8 dnia: Lutego 16, 2021, 12:34:03
Usunąć na stałe żaden problem, zrywasz a resztki kleju z srebrną farbą ścierasz paluchem albo izo/płynem do mycia naczyń. Ten klej nie jest jakoś super uporczywy. Zdjęcie hologramu tak żeby go nie uszkodzić to dopiero kłopotliwa operacja której nigdy nie próbowałem przeprowadzić. Może zanurzenie w izo spowoduje że naklejka zejdzie w całości. Myślałem też o zastosowaniu nagrzewnicy i dozowaniu temperatury w górę.
Niestety nie mam już na stanie zniszczonych pudełek z hologramem na których mógłbym poeksperymentować.

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #9 dnia: Lutego 16, 2021, 13:06:21
Zabawy z nimi jest co nie miara bo i taki chyba był ich cel, żeby za łatwo się ich nie dało usuwać i kopiować. Pozostaje zabawa ze zdrapywaniem paznokciem i potem jak pisze @Saladyn izopropanol itp.

Swoją drogą jakiś czas temu na potrzeby jednego projektu zrobiłem sobie takie Strefowe hologramy :D

Szkoda, że nikomu nie ostała się rolka tych oryginalnych.

Offline SALADYN

Odpowiedź #10 dnia: Lutego 16, 2021, 13:10:29
Kiedyś już chyba dyskutowaliśmy o możliwości stworzenia replik. Ciężka sprawa bo znak towarowy ale też trzeba kupić jakąś konkretną ilość naklejek co zabija opłacalność dla tak wąskiego grona chętnych jak użytkownicy forum.

Offline Keita

Odpowiedź #11 dnia: Lutego 16, 2021, 13:15:43
Ponoć  zdjąć i przekleić hologram czasami udaje się go mocno podgrzewając. Próbowałem tak robić ale poległem. Prędzej pudełko mi się rozpłynie niż ta nalepka się odklei ;) Myślę, że to też kwestia ich starości (jak jest zachowana naklejka). Najczęściej przy próbie odklejenia się rozwarstwiają na dwie części.

Samo usunięcie i wyczyszczenie miejsca to nie problem tak jak pisał SALADYN.   

GB, GBC, GBA, DS, 3DS, Famicom, SNES, N64, GC, Wii, NS, PSP, PS1, PS2, PS3, SMS, SMD, Lynx, 2600, 65XE, 486, K-6, PIII

Offline Hoipolloi

Odpowiedź #12 dnia: Września 12, 2021, 09:19:07
Odkop. Czy ktoś z was kombinował z podmianką zwykłych pudełek jewel case głównie do gier w NTSC-U? Mam kilka gier, do których bym podmienił sobie opakowania i tak szukam jakiegoś dobrego zamiennika, a wiem, że sporo tego jest dostępne na rynku. Ma ktoś doświadczenie i może coś polecić aby się nie zawieść z jakością?

https://allegro.pl/oferta/10-sztuk-etui-cd-na-1-plyte-box-czarne-standardowy-10533035473

Szukam Konsolowe Kompendium 1, 2, 3 wydane przez Neo+.
Szukam gier na PS1 i PS2:
https://bit.ly/2y3FN7b

Offline JAPONIEC

Odpowiedź #13 dnia: Września 12, 2021, 10:14:10
Musisz szukać dalej, te allegrowe to tandetny chiński plastik. Zostaje albo kupić paletę płyt z kiepską muzyką, albo zagadać do jakiejś firmy wydawniczej upewniając się czy maja solidne pudełka. Allegrowe powtarzam - syf szybko rysujący się i łamiący się w rękach.

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #14 dnia: Września 12, 2021, 11:09:11
Potwierdzam, brałem te tanie z allegro na ruskie tłoki i nijak się to ma do pudełek jakie zapamiętałem sprzed lat. Trzeba by szukać takich wyprodukowanych jakiś czas temu, albo może po prostu z płytką czystą.

SMF spam blocked by CleanTalk