Przy okazji zakupu Bust-A-Move tak mnie naszło, że jeszcze nie dyskutowaliśmy chyba o grach, które nie są specjalnie drogie i plątają się po różnego rodzaju portalach, ale na tym tle niezwykle trudno znaleźć ich wydanie premierowe. Głównie chodzi o gry z początków dystrybucji. Kojarzycie takie pozycje? Oto moje typy:
Air Combat - grę można kupić za normalne pieniądze, ale pojawia się głównie w platynie lub rzadziej w wydaniu Value Series. O premierę naprawdę ciężko. Długo polowałem na swoją i przez dłuższy czas na allegro widywałem jedynie pojedyncze egzemplarze.
Bust-A-Move 4 - tutaj analogiczny przypadek, tyle że dominuje nie edycja platynowa, ale budżetowa. Grę bez problemów kupimy w wydaniu AkKaimed Range lub Value Series, natomiast na premierowe wydanie bardzo ciężko natrafić. Do tego stopnia, że kiedyś już nawet zaczynałem myśleć, że gra ukazała się właśnie jedynie w tych edycjach Value i Akklaimed.
Mickey's Wild Adventure - sama platformówka nie jest droga, ale dominuje w edycji Platinum, premierowe wydania pojawiają się od czasu do czasu, wydaje mi się częściej niż w powyższych przypadkach, ale dalej jest ich stosunkowo mało, że o edycji big box nie wspomnę.