Aktualności

Premierowe wydanie gier, które ciężko upolować

Janusz · 9779

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 119
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
dnia: Kwietnia 01, 2017, 07:58:54
Przy okazji zakupu Bust-A-Move tak mnie naszło, że jeszcze nie dyskutowaliśmy chyba o grach, które nie są specjalnie drogie i plątają się po różnego rodzaju portalach, ale na tym tle niezwykle trudno znaleźć ich wydanie premierowe. Głównie chodzi o gry z początków dystrybucji. Kojarzycie takie pozycje? Oto moje typy:

Air Combat - grę można kupić za normalne pieniądze, ale pojawia się głównie w platynie lub rzadziej w wydaniu Value Series. O premierę naprawdę ciężko. Długo polowałem na swoją i przez dłuższy czas na allegro widywałem jedynie pojedyncze egzemplarze.

Bust-A-Move 4 - tutaj analogiczny przypadek, tyle że dominuje nie edycja platynowa, ale budżetowa. Grę bez problemów kupimy w wydaniu AkKaimed Range lub Value Series, natomiast na premierowe wydanie bardzo ciężko natrafić. Do tego stopnia, że kiedyś już nawet zaczynałem myśleć, że gra ukazała się właśnie jedynie w tych edycjach Value i Akklaimed.

Mickey's Wild Adventure - sama platformówka nie jest droga, ale dominuje w edycji Platinum, premierowe wydania pojawiają się od czasu do czasu, wydaje mi się częściej niż w powyższych przypadkach, ale dalej jest ich stosunkowo mało, że o edycji big box nie wspomnę.

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 10, 2017, 20:11:17
Zapomniałbym o Micro Machines V3, też trzeba czasem się natrudzić by znaleźć premierę.

Offline meres

• Podporucznik
  • *
    • Reputacja: 4
  • PSN ID: meres65
Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 11, 2017, 04:20:01
Ja mam 2 sztuki Micro Machines V3 premierowki na sprzedaż i nikt tego nie chciał kupić, nawet tutaj wystawiłem bardzo dawno dziwne :-)

Od siebie dodam bo sam poluje na Mortal Kombat Trylogy w zwykłym pudełku bo są 3 wersję tej gry kiedyś widziałem poszła za nie całe 50 zl, a do dziś nie mogę jej dorwać.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 11, 2017, 04:21:37 wysłana przez meres »

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 11, 2017, 07:12:19
A bo to są tego typu wydania, że jak ktoś nie jest bardzo wtajemniczony to nie łyknie takich gier. Micro Machines jest popularne i dostępne za grosze, ale najczęściej w edycji budżetowej. Pozostałe jak Air Combat czy Bust-A-Move 4 chyba tak spowszechniały w edycjach budżetowych graczom, że nie bardzo ktoś dąży do posiadania premier, a że wszystkie są dość tanie to faktycznie czasem może być ciężko ze sprzedażą. W zasadzie z tych gier jedynie Myszka potrafi zbudzić większe zainteresowanie jak się pojawia w premierze. Mimo to wszystkie te tytuły na tle innych premier są dość rzadkie.

Offline Qdi

• Zasłużony
  • Sierżant
  • *
    • Reputacja: 3
  • Nie trzaskaj obrotowymi drzwiami!
  • Odznaczenia Odznaka za trzecie miejsce w liczbie ukończonych gier w 2024 roku. Odznaka za drugie miejsce w liczbie ukończonych gier w 2023 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Odznaka za zajęcie I miejsca w konkursie Przejdę 25 gier w 2021 roku. Odznaka za zajęcie I miejsca w konkursie Przejdę 25 gier w 2020 roku. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2020 roku. Odznaka za zajęcie I miejsca w konkursie Przejdę 37 gier w 2019 roku.
    • Historia Gier PlayStation
  • PSN ID: Coody_PL_
Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 11, 2017, 07:25:35
Ciekawy temat, ja mam ostatnio problem z niektórymi grami do kolekcji z 1996 roku, tak więc wiem o co chodzi :)

Nie wiem co masz na myśli pisząc "ciężko upolować" - takie gry zawsze są, ale w horrendalnych cenach. Ale powiedzmy że słowo, upolować to ma znaczenie takie że ciężko znaleźć grę w przystępnej cenie ;)

1. Blazing Dragon - grę można kupić na Sege Saturn, ale już na PS1 w języku angielskim to jest wyczyn. Jak już się znajdzie dobrą wersję to może ta gra kosztować 400 złotych - chyba jedyna wersja na ebay.

2. Street Fighter Alpha - Warriors' dreams - tę grę na ps1 znalazłem w sztukach kilku i taka wersja w wersji akceptowalnej nie schodzi poniżej 250 złotych. Jest pełno wersji na PC, Sege i chyba Nintendo.

Na razie tyle, bo tych gier szukam i mnie boli ich cena, jednocześnie przeraża BARDZO mała ilość dostępna na aukcjach.

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 11, 2017, 07:35:58
A widzisz, a mi chodzi o tanie gierki właśnie, takie na które rzadko w premierze natrafić, a które kosztują powiedzmy w porywach ok. 50zł. Te co piszesz to bardziej do wątku o najdroższych grach bym wrzucił. Może nie doprecyzowałem za dobrze.

Offline Mitsu

• Wsparcie
  • Kapitan
  • *
    • Reputacja: 16
Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 11, 2017, 11:17:32
Dodam od siebie croc i tomb raider 1. Ceny niskie a gier bardzo mało.

Offline Wagabunga

Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 11, 2017, 14:18:30
Worms na PSX zawsze ciężko było dorwać w premierówce. Obojętnie czy wydanie zwykłe czy w Big Bagu ;)

"Ale to już było MASE razy poruszane że ŻADEN z was nie gra w te japońskie gry przy premierze w Japonii tylko gdy wyjdzie na zachodzie". - mariusz391 XDDDDDDDD

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 11, 2017, 16:58:35
Worms prędzej, choć cyklicznie widuje wydanie big box na allegro. W przypadku Croca i TR 1 mam jednak wątpliwości bo przynajmniej ja dość często na nie natrafiam w premierze, jak już to trudniej Ridge Racer znaleźć.

Offline meres

• Podporucznik
  • *
Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 12, 2017, 03:27:14
Worms na PSX zawsze ciężko było dorwać w premierówce. Obojętnie czy wydanie zwykłe czy w Big Bagu ;)

I znowu sytuacja się powtarza jak z Micro Machines, mam chyba 3-4 sztuki pierwszych Wormsow w Big Boxach nie było chętnych również do kupienia :-D

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 12, 2017, 07:16:47
To jeszcze powiedz, że masz z 3 sztuki Air Combat to już zwątpię ;) Ja się tam w sumie cieszę, że wiele osób nie przykłada uwagi do takich gier, bo łatwiej je wyrwać w normalnych cenach przynajmniej.

Offline meres

• Podporucznik
  • *
Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 12, 2017, 09:20:49
Akurat na Air Combat sam poluje więc nie mam niestety. Ja raczej chciałem za nie normalne ceny, teraz gdzie leza w jednym z pudel gdzie trzymam gry których nie dodałem do kolekcji. Nawet nie wiedziałem że mam tyle tanich rzadkich gier :-)

Offline alf

• Wsparcie
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 104
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: Sir_Donaldez
Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 12, 2017, 09:27:24
W przypadku Croca i TR 1 mam jednak wątpliwości bo przynajmniej ja dość często na nie natrafiam w premierze.

Tomb Raider 1 w premierze by mi sie przydal, jakbys w wolnej chwili mial cos takiego a ja mialbym wolne $ to daj mi proszę znać  :)

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 12, 2017, 13:53:33
Ok, postaram się zapamiętać bo teraz faktycznie widzę są, ale ceny trochę przesadzone.

Offline For The Players

Odpowiedź #14 dnia: Lipca 10, 2017, 09:39:37
Może mi ktoś powiedzieć dlaczego kolekcjonerom bardziej zależy na wydaniach premierowych niż na platynach?

SMF spam blocked by CleanTalk