Aktualności

Nietypowe opakowania gier w Australii

Janusz · 2287

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 121
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
dnia: Lipca 22, 2016, 14:30:57
Nie wszyscy sobie zdają sprawę, ale region PAL w przypadku Sony nie obejmował wyłącznie Europy, ale również Bliski Wschód oraz Afrykę czy Australię. Jakby nie patrzeć SCEE miało na pewno sporo roboty by to wszystko ogarnąć. W zasadzie gry wydawane na tym regionie nie różniły się niczym od europejskich wydań. No właśnie zwrot "w zasadzie" jest tu kluczem gdyż niektóre gry wydawane w Australii posiadały zupełnie inne pudełka niż te znane nam z pozostałych regionów. Wiedziałem o tym od dawna, ale jakoś nie miał okazji wam tego zaprezentować na głównej.

Tak się jednak składa, że aktualizując wątek http://strefapsx.pl/rozne-pudelka-gier-w-europie/ zachciało mi się owe opakowania pozyskać by mieć 100% pewność, że wpis jest kompletny, no i je mam.

Na początek klasyczne pudełko "jewel case" ala to amerykańskie na jedną płytę. Z tą różnicą że tutaj grzbiet wkładki na płytę podobnie jak standardowa wersja gry w PAL, ma wyryty napis PlayStation. Gra nie ma okładki, a tę stanowi okładka od instrukcji, choć z tego co się orientuje są też gry z okładką i cienką instrukcją.

No i teraz wersja "bix box". To pudełko jest identyczne jak nasze, czy amerykańskie z tą różnicą, że tutaj również znajdziemy wyryty napis PlayStation. Ponadto jak widzicie po tytule tutaj GT2 mamy w big box, a nie w standardowym pudełku, co czyni to wydanie dość wyjątkowym, w Europie niedostępnym.

Ciekawie wyglądają brzegi opakowań, zwłaszcza jednopłytowe bo to od big box standardowo.

No to by było na tyle. Taka ciekawostka na dziś. Jak znajdę czas to wrzucę dokładne fotki do tekstu na głównej.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 07, 2016, 22:00:14 wysłana przez Bodzio »

Offline loompy100

• Starszy kapral
  • *
    • Reputacja: 2
  • asa
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum.
  • PSN ID: loompy100
Odpowiedź #1 dnia: Lipca 22, 2016, 15:06:26
Superowe łupy Bodzio, a ja myślałem że PAL jest tylko w Europie :P Gran Turismo w big boxie wygląda pięknie, a te pudełka jednopłytowe też fajne i brzeg ciekawszy niż w tym ntsc/u

Offline Hycuś

• Starszy sierżant
  • *
    • Reputacja: 0
Odpowiedź #2 dnia: Lipca 27, 2016, 19:55:52
Nawet nie wiesz jak Ci zazdroszczę Gran Turismo... Jak je dorwałeś?

Offline Schizo

Odpowiedź #3 dnia: Lipca 27, 2016, 20:12:12
Bodzio...masz wjazd na chatę! W takim pudle GT mam tylko platynkę :(

Mój kanał na Twitch: https://twitch.tv/lubiestaregry

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 121
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 03, 2016, 08:28:49
Nawet nie wiesz jak Ci zazdroszczę Gran Turismo... Jak je dorwałeś?

Widziałem kiedyś na FB fotkę jednego ze sklepów jak wrzucił dostawę gier na PSX i moje oko wypatrzyło niepokojąco cienkie pudełka na gry, które wyglądały jak oryginalne. Tak fotka przetrwała w mojej pamięci, ale nazwa sklepu już nie. Niemniej po chyba pół roku nareszcie się zmobilizowałem go poszukać i tak wpadło PRO18, GT2 wyłapałem przy okazji ;)

SMF spam blocked by CleanTalk