Tak się zastanawiam, który wydawca bądź deweloper z czasów pierwszego PlayStation w waszych oczach odwalił najwięcej roboty jeśli chodzi o gry na szaraka? Wbrew pozorom wybór jest całkiem spory bo takich firm na PSX była cała masa, że wspomnę takie marki jak
Acclaim, Activision, Capcom, Codemasters, Cryo, Crystal Dynamics, Eidos, EA, GT, Insomniac Games, Interactive, JVC, Konami, Midas, Namco, Naughty Dog, Ocean, Phoenix Games, Psygnosis, Sony, Squaresoft, Take Two, THQ, Ubisoft, Virgin Intearactive I wiele innych.
Jeżeli chodzi o mnie to pierwsze skojarzenie to Squaresoft. Nie jestem wielkim fanem jRPG ale biorąc pod uwagę liczbę wydanych i stworzonych gier przez tę firmę oraz ich poziom mam wrażenie, że to najrówniejsze studio i do tego na wybitnym poziomie. Niemniej w zasadzie poza jRPG nie wybiło się w innych gatunkach. W związku z tym tytuł najbardziej wszechstronnego studia na PSX dałbym chyba Konami. Ostatnio sporo się słyszy o negatywnych zmianach w tej firmie, ale w czasach PSXa to był prawdziwy tytan pracy. Nie dość, że w porównaniu do innych firm, jako wydawca tworzył również swoje gry, to jeszcze Konami stworzyło naprawdę sporo kultowych pozycji i to w wielu gatunkach Castlevania – platformówka, Dancing Stage – gra muzyczna, Metal Gear Solid – gra akcji, Pro Evolution Soccer – gra sportowa, Silent Hill – gra akcji / survival horror, Suikoden – RPG. Spora różnorodność, a to tylko niektóre z dobrych gier tego studia. W zasadzie Namco też odwaliło masę roboty, a dzięki bliskości z Sony może pochwalić się chyba najbardziej dopracowanymi grami na PSX, jeśli chodzi o wyciskanie możliwości z konsoli, przynajmniej zaraz po SCE, które jak wiadomo też ma masę świetnych tytułów – GT, GT2, Medievil, ale i sporo wtop.
Powiedzmy zatem, że moje TOP4 firm związanych z PlayStation układa się zatem tak:
1. Konami
2. Namco
3. SCE
4. Squaresoft