Idealny zamiennik big boxa

Zaczęty przez SALADYN, Kwiecień 06, 2019, 16:35

Poprzedni wątek - Następny wątek

SALADYN

Kupiłem ostatnio kilka gier na szaraka i sporo z nich jest w big boxach, w planach mam zresztą kolejne. Jak wiadomo pudełka te lubią sobie od czasu do czasu pęknąć i pomyślałem że zawczasu rozejrzę się za jakimiś zamiennikami i przy okazji odświeżę sobie już posiadane tytuły.
Na szczęście w przeciwieństwie do normalnych i małych pudełek gier na PSX'a, big boxy mają alternatywę bo są to standardowe pudełka używane już wieki temu do dystrybucji płyt z muzyką. Tył i przód można sobie przełożyć z dowolnego wydania pato hip hopu czy innego disco polo ale środek to inna bajka.

Kupiłem na allegro coś takiego.

Przepraszamy, ale nie możesz zobaczyć ukrytej zawartości. Musisz się zalogować, aby zobaczyć tę zawartość.

Najtańsze co mogło być na allegro, 5 sztuk za 12 złych i od razu odradzam zakup. Trzpień środkowej części jest zdecydowanie inny niż w oryginalnych pudełkach i w konsekwencji mniej elastyczny. W jednym pudełku płyta wchodziła i schodziła z niego gładko i bez oporu a w innym trzeba było używać siły ryzykując pękniecie cennego nośnika.

Kolejnym problemem jest trzpień frontu i tyłu. W oryginalnym pudełku nachodzi on na plastik w jego tylnej części gdzie znajduje się grzbiet okładki tak jak tutaj.

Przepraszamy, ale nie możesz zobaczyć ukrytej zawartości. Musisz się zalogować, aby zobaczyć tę zawartość.

W zamienniku wchodzi przed ten brzeg tak jak poniżej, niby szczegół ale jednak wprawne oko od razu pozna że ma w ręku zmiennik.

Pudełka maja też sporo skaz i nadlewów z maszyny które brzydko wyglądają, zwłaszcza te na grzbietach które przecież są pierwszym widocznym elementem każdego zbioru.

Najważniejsza kwestia to jakość materiału z którego są zrobione te pudełka. Po ich otwarciu wyraźnie czuć nieprzyjemny zapach rakotwórczego plastiku. Przeźroczysty front i tył wyginają znacznie bardziej niż oryginały a środek pudełka jest kruchy do tego stopnia że podczas rozbiórki i składania dwa po prostu pękły na całej długości ! Od lat robię podmianki i nie przypuszczałem że może być coś bardziej kruchego od pudełek z DC, nigdy wcześniej nie połamałem przez przypadek żadnego innego big boxa z szaraka.

W ostatecznym rozrachunku dwa pudełka nie wytrzymały prób i nadają się tylko do kosza. Pokusiłem się przy okazji o sprawdzanie ile siły jest potrzebne do ich złamania i wierzcie mi lub nie ale te puzzle to efekt wygięcia plastiku między kciukiem a małym palcem.

Totalny szajs, nie traćcie na te boxy ani złotówki bo nie nadają się nawet dla osób zdesperowanych którym  ostała się tylko papierologia i płyty.

Janusz

Moje wyglądają na podobne, ale jak dobrze pamiętam nie były aż tak łamliwe.

https://strefapsx.pl/tanie-zamienniki-pudelek-big-box/

SALADYN

Może miałem pecha i trafiła mi się jakaś inna partia w której zastosowano inny materiał ale nie mam zamiaru próbować kolejnego zakupu, cudów się nie spodziewałem ale to co dostałem przebiło moje najgorsze koszmary. Poszukam sobie raczej jakiegoś albumu muzycznego wydanego w big boxach, może się trafi jakiś zestaw kolęd albo inne disco polo.

hankie

Wiesz @Saladynie,

są pudełka i są pudełka. Spróbowałeś możliwie najniższej ceny  - i niestety jako królik doświadczalny się sparzyłeś. Poświęciłeś się dla innych i postestowałeś tą taniość - i wiemy, że szkoda kasy i czasu. Niemniej jednak, nawet w marketach można empirycznie sprawdzić, że są różne rodzaje tego samego typu pudełek... Te są jak widać tragiczne.

SALADYN

W marketach raczej nie da się trafić poczwórnych pudełek wyglądających jak big boxy z szaraka, taki empik wszystko co ma na 4CD ma w takich kartonowych pudełkach, no i nawet jak się trafi coś podobnego to przecież nie mam możliwości rozerwania opakowania żeby sprawdzić z czym mam do czynienia przed zakupem.

Pokombinowałem w inną stronę, na allegro wyszukałem kategorie "kultura i rozrywka" -> "płyty kompaktowe" -> skorzystałem z filtra "trzy płyty i więcej" i znalazłem ofertę najtańszego albumu z czterema płytami CD gdzie sprzedający wrzuca odpowiednie fotki, tak jak w ofercie poniżej.

https://allegro.pl/oferta/4cd-pop-history-7860568348

Na pierwszy rzut oka widać że to te same pudełko w które można wsadzić Final Fantasy VIII i inne gry na więcej niż dwa dyski.

Pozostaje kwestia hologramu, bez niego gra nie wygląda dobrze niestety. Trzeba by zorganizować jakiś zamiennik albo zostawić oryginalny front pudełka.

Trzyzet

Ale tak naprawdę po co wymieniać pęknięte pudełko? Liczy się tak naprawdę nośnik, płyta kompaktowa.

Każde pęknięcie, rysa i inne niedoskonałości tylko pokazują że ta gra ma swoje lata. Chyba że ktoś januszuje i chce opylać gierki na alledrogo :))

Sam osobiście patrzę tylko czy okładki i książeczka są w dobrym stanie. Nie mam zbyt wiele gier ale mam kilka pękniętych.

SALADYN

Cytat: Trzyzet w Kwiecień 08, 2019, 19:55Ale tak naprawdę po co wymieniać pęknięte pudełko?

Po pierwsze bo mam popękane trzpienie tej środkowej części i płyty ledwo się ich trzymają albo nawet latają luzem. Po drugie estetyka też gra rolę w budowaniu kolekcji, jeśli jest możliwość odświeżenia wyglądu pudełka i nie wiąże się z to z jakimś wielkim nakładem środków i czasu to czemu by tego nie zrobić.
Kwestia ewentualnej odsprzedaży gier w przyszłości też na tym zyska, nie ma co ukrywać że wydanie paru złotych teraz może zaprocentować w przyszłości i nie ma co się z tym szczypać.

Don

Ja jakieś pół roku temu szarpnąłem się na zamienniki formy hama. Tanio nie było (kilkanaście złotych per sztuka) ale z czystym sumieniem mogę polecić te rozwiązanie.

Stall

Najbardziej pasujące zamienniki big boxów znalazłem na "giełdzie", kupując stare niemieckie płyty z kolędami z lat 90tych. Niektóre były jeszcze zafoliowane.
Pudełka były z bardzo podobnego plastiku, jak te od PS1. Znacznie masywniejsze oraz solidniejsze od tych nowszych.

SALADYN

Cytat: Don w Kwiecień 12, 2019, 05:54szarpnąłem się na zamienniki formy hama.
Można prosić o więcej informacji ?

Cytat: Stall w Kwiecień 12, 2019, 08:45zamienniki big boxów znalazłem na "giełdzie", kupując stare niemieckie płyty z kolędami z lat 90tych.
Po sprawdzeniu tych zamienników które opisałem w pierwszym poście też uważam że na chwilę obecną to najlepsze rozwiązanie. Wymóg większych nakładów finansowych i czasu podczas poszukiwań w końcu się zwraca, lepiej wydać dychę dwie na nowe/używane pudełko wysokiej jakości niż tyle samo na 5 sztuk tego plastikowego szajsu.

Don

@SALADYN
Przejrzałem właśnie alledrogo i już nie ma tych konkretnie aukcji. Kupowałem big boxy firmy Hama. Niestety na ich oficjalnej stronie widzę już tylko opakowania DVD oraz CD (ale wszystko na jedną/dwie płytki). Opakowania na 3 i 4 płyty wymiecione.

SALADYN

Spoko, poradziłem sobie tak jak wyżej napisałem. Znalazłem taka ofertę na OLX.

https://www.olx.pl/oferta/pudelko-na-4-plyty-cd-12-szt-CID751-IDq49aN.html

Dogadałem się z sprzedawcą na wysyłkę za pobraniem i dostałem 6 sztuk idealnych zamienników big boxów które pochodzą z czteropłytowych albumów muzycznych, jakieś kolędy albo śląskie/niemieckie szlagry które nikogo. Po podmiance komplet szarakowych Final Fantasy błyszczy się jak psu nie powiem co, brakuje tylko holograma.

Pozostałe 6 sztuk ma całkowicie inny trzpień w środkowej części pudełka (patrz fotka poniżej) ale na testach okazało się że spisują się tak samo dobrze jak oryginalne, przydadzą się kiedyś w przyszłości.

Don

Cytat: SALADYN w Kwiecień 14, 2019, 13:04

Pozostałe 6 sztuk ma całkowicie inny trzpień w środkowej części pudełka (patrz fotka poniżej) ale na testach okazało się że spisują się tak samo dobrze jak oryginalne, przydadzą się kiedyś w przyszłości.

Zwykle uszkodzone są przeźroczyste elementy pudełek, a nie ich matowe wkładki z trzpieniami na płyty. Można więc wymieniać tylko elementy popękane, zostawiając oryginalne ,,czarne wnętrza". Ja właśnie tak zrobiłem dokonując upgradu opakowań.

SALADYN

No wiem, też tak swego czasu robiłem ale w moim wypadku jedna gra miała chiński zamiennik, taki jak opisałem wyżej, a dwa inne miały rozwalone trzpienie właśnie w środkowych elementach. Cały zamysł tematu była taki że właśnie ten środek trafić w dobrym stanie na podmiankę.