Gatunki gier

Zaczęty przez Janusz, Kwiecień 06, 2015, 20:51

Poprzedni wątek - Następny wątek

Janusz

Było już na forum o tym kilka wątków, ale nie było tematu. Tak się składa, że potrzebuję dobrego i uniwersalnego podziału na gatunki gier. Musi być też on czytelny. Bez niego trochę mnie blokuje tworzenie bazy gier na głównej. Wiadomo z gatunkami ala gra sportowa, strategia, RPG nie ma problemu, ale już z innymi czasem jest. Przykładowo ja zawsze wrzucałem Medievil do worka z Crash, a tu ktoś uważał (chyba słusznie), że to powinno być tam gdzie gry przygodowe, a tu zaś pasuje Silent Hill, ktory mi bardziej do gry akcji przypasował. Jak też sklasyfikować np, takie Ace Combat albo inną grę w której się lata i strzela, jako strzelankę? Jak tak to mam wrzucać do tego samego worka co np. Metal Sluga? Czasem to pogmatwane więc liczę na pomoc. Inna kwestia czy lista gier w bazie w kategorii gatunki powinna mieć szczegółowy podział, ala gra akcji/ survival horror czy RPG/jRPG? Jakie jest wasze zdanie na ten temat i podział ogólny gier?

Wawrzino

Zamiast dzielić gry na kategorie (co jak sam zauważyłeś jest czasem bardzo trudne), można by do każdej dodawać tagi typu: #strzelanka #akcji #horror itp. Dzięki czemu takie "problematyczne" gry mogłyby mieć po kilka tagów z grubsza oddających ich charakter. Można by jeszcze pokusić się wtedy o wyszukiwanie gier wg tagów. Np. Wybieram tag #strzelanka #horror i wyrzuca mi gry, które mają oba tagi w swojej charakterystyce.

Manifesto

Cytat: BodzioInna kwestia czy lista gier w bazie w kategorii gatunki powinna mieć szczegółowy podział, ala gra akcji/ survival horror czy RPG/jRPG? Jakie jest wasze zdanie na ten temat i podział ogólny gier?

Moim zdaniem nie ma to sensu. Wszelkie gry typu Medievil, Silent Hill, itp. wrzuciłbym do gatunku gra przygodowa. cRPG praktycznie na PS1 nie było, więc tutaj problemu nie ma. Moim zdaniem zbytnie rozdrabnianie się na rozmaite podgatunki gier nie jest najlepszym pomysłem. Uogólniłbym to w poniższy sposób:

- gry przygodowe (Silent Hill, Resident Evil, Gallerians, Necronomicon. Medievil)
- platformówki (wiadomo o co chodzi)
- gry akcji (wszelakie SHMUPy, FPS-y, strzelaniny ect.)
- gry logiczne (Kurushi, Bust-A-Move ect.)
- gry RPG (wiadomo)
- gry strategiczne (Xcomy, Warhammery, Warcraft, Romance of the Three Kingdoms VI)

ps. dla mnie Silent Hill to doskonały przykład konsolowej gry przygodowej. Przecież pecetowe przygodówki jak Alone in the Dark również miały sporo elementów zręcznościowych, a nikt ich nigdy do gier akcji nie zaliczał. SH ma zdecydowanie więcej wspólnego z przygodówkami (i naprawdę momentami trudne zagadki).

Janusz

Tagi odpadają na pewno, za dużo roboty i niezbyt do ogarnięcia w rozwijanej liście. Przypominam, że do ogarnięcia jest blisko 1500 gier, z czego zdecydowana większość to gry, których nie widziałem na oczy i trzeba się posiłkować źródłami i screenami.

Co do rozdrabniania się, chodzi o to, żeby było to łatwiej nawigować, bo może okazać się, że zbyt ogólny podział sprawi, że to nie będzie miało po prostu sensu i szkoda na to tracić czas.

Manifesto wygląda to ok, po dodaniu bijatyk i gier sportowych, tylko martwią mnie te "gry akcji". Na pewno ułatwia to katalogowanie, ale czy nie jest to zbyt ogólna kategoria - Ace Combat, Asteroids, Medal of Honor, Metal Gear Solid, Metal Slug w jednym worku?

Manifesto

Zapomnieliśmy jeszcze o racerach (gry wyścigowe).

Moim zdaniem gry akcji to kategoria całkiem przyzwoita. Oczywiście bardzo ogólna, ale jednocześnie rozwiązująca dylemat, który czasem pojawia się w postaci trudności kwalifikacji danej gry do konkretnej kategorii. Trudno mi sobie wyobrazić jak ją należałoby podzielić. Trzeba pójść na jakiś kompromis, albo robimy bardzo szczegółowe kategorie/podkategorie dla każdego gatunku, albo uogólniamy to wszystko. Nie wiem co lepsze, niech inni się wypowiedzą w tej kwestii :)

ps. można by jeszcze przy grach akcji dodawać w nawiasie jakieś rozwinięcie typu gra akcji (SHMUP), gra akcji (shooter FPS) ect. ale nie wiem czy to dobre wyjście.

Janusz

Obawiam się, że nawiasy nie wchodzą w grę, równie dobrze można by od razu wpisywać szczegółowy podział.

Inna kwestia, wg. wikipedii gry akcji to jedna duża grupa na która składają się i platformówki i gry przygodowe i bijatyki. Nie pomiesza się to? Wreszcie jeśli stosować taki ogólny podział to może gry przygodowe i platformówki wrzucić do jednego worka?

Manifesto

Wg mnie wrzucanie gier przygodowych do gier akcji to czysta głupota. Przecież nawa "przygodówki" wywodzi się z klasycznych, pecetowych gier adventure, w których domeną było rozwiązywanie zagadek. Na konsolach oczywiście takich gier jest niewiele, ale bez przesady, taka Alundra na przykład to dla mnie przygodówka pełną gębą (błędnie zaliczana do RPG).

Janusz

W zasadzie to masz niejako podgatunek. Medievil jest grą akcji, przygodową, ale mniejsza o to. Pytałem jak się zapatrujesz na pozostawienie gier akcji osobno, a wrzucenie do jednego worka platformówek i przygodówek?

Manifesto

Napisałem co myślę o tym wpisie z Wikipedii.

Zdecydowanie nie wrzucał bym do jednego worka platformówek i przygodówek. Silent Hill obok Crasha to nie najlepszy pomysł. Te gry zbyt mocno różnią się od siebie.

Don

Idąc tym tokiem tak samo Silent Hill gryzie mi się w jeden worku z Medievil:) Mimo że wyżej wskazywaliście, że to gry przygodowe...;)

Manifesto

Czy ja wiem? Klimat gry to nie wszystko. Liczy się przede wszystkim sposób rozgrywki. Medievil posiada proste zagadki, więc jakiś tam element "przygodowy" w grze się znajduje. W przeciwieństwie do Crasha, który jest czystej krwi platformówką. Nie uważam, aby wrzucanie Medievila do jednej kategorii z Silent Hill było jakoś szczególnie "drastyczne".

Janusz

No właśnie mi się te gry zbyt bardzo gryzą. Resident Evil też bym nie wrzucał z Medievil czy Alundrą, tylko razem z Silent Hill bardziej by mi pasowały do gier akcji, ewentualnie w nawiasie (survival horror) i bądź tu mądry człowieku.

Manifesto

Przede wszystkim należy wyjaśnić co oznacza gra przygodowa. Dla mnie to gra która nastawiona jest na fabułę i rozwiązywanie zagadek, mogąca posiadać również elementy zręcznościowe. Taką grą jet właśnie Silent Hill. W Resident Evil jest więcej akcji niż w Silentach, ale również mamy fabułę i zagadki, więc podobnie jak Silent Hill zakwalifikowałbym go do przygodówek. Gry akcji to dla mnie strzelaniny (SHMUP), FPSy, gry pokroju MDK, Metal Slug ect., które nie prezentują rozbudowanej historii i zagadek tylko w głównej mierze polegają  na "naparzaniu" w przyciski pada. SH taki nie jest.

Moim zdaniem przy podawaniu propozycji nie powinno się zwracać uwagi na klimat czy konwencję gry, tylko na sposób rozgrywki. Medievil proste zagadki ma, całkiem fajna fabułę również, więc ja bym to wrzucił do tej samej kategorii co Silent Hill, gier przygodowych.

Czyli podsymowując, moja propozycja jet nastepująca:

- gry przygodowe (Broken Sword, Alone in the Dark Silent Hill, Resident Evil, Gallerians, Necronomicon. Medievil)
- platformówki (wiadomo o co chodzi)
- gry akcji (wszelakie SHMUPy, FPS-y, strzelaniny ect.)
- gry logiczne (Kurushi, Bust-A-Move ect.)
- gry RPG (wiadomo)
- gry strategiczne (Xcomy, Warhammery, Warcraft, Romance of the Three Kingdoms VI)
- gry sportowe (wiadomo)
- gry wyścigowe (wiadomo)
- mordobicia (j.w. :))

Dla mnie to najbardziej optymalny podział, nie wprowadzający nikogo w błąd. A kwestia do jakiej kategorii zaliczyć daną grę powinna moim zdaniem uwzględniać sposób rozgrywki i tego, co w danej grze dominuje.

Edit - jeśli chodzi o Alundrę to może niech już zostanie w jRPG, choć dla mnie to trochę na wyrost ;)

Janusz

Używając tego podziału, jak powinienem zaklasyfikować Tomb Raidera lub Metal Gear Solid? Według opisu to gra przygodowa, ale mi też pasuje do gry akcji. Jest też coś takiego jak action-adventure ale po polsku jakby to ubrać i chyba za duża grupa by powstała?

Sprawdziłem jak to wikipedia rozumuje i według niej Medievil owszem przygodówka, ale już Silent Hill to survival horror, a Tomb Raider to action-adventure.

Manifesto

Określenie "survival horror" przyjęło się na długo później, zanim takie gry powstawały. Przecież Alone in the Dark czy Ecstatica z PC miały podobny (z grubsza) gameplay jak Silent Hill i zaliczane były do gier przygodowych.

Odnośnie Tomb Raidera to wrzuciłbym go do przygodówek, MGS do gier akcji (choć zdaję sobie sprawę, że średnio tu pasuje).

Action adventure można przetłumaczyć jako przygodówki akcji, nie wiem, może to dobry pomysł aby taką kategorię stworzyć i wrzucić tam niektóre gry. Ja jednak bym pozostawił jak jest, ale może ktoś zaproponuje inaczej.