Aktualności

Gatunki gier

Janusz · 11579

Offline Lothar

Odpowiedź #30 dnia: Kwietnia 07, 2015, 22:59:54
 :'(
Myślę że wrzucenie horroru do action adventure jest strzałem w dziesiątkę. Nie zostawiał bym angielskich nazw.

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 121
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #31 dnia: Kwietnia 07, 2015, 23:19:09
Czyli reasumując mamy:

Przygodówka - (Broken Sword, Discworld, Myst i tego typu inne...)
Przygodowa gra akcji -(Metal Gear Solid, Syphon Filter, Tomb Raider i inne... + survival horrory)
Platformówka -(każdy wie, a jak nie tak w tej grupie Crash^^)
FPS -(Quake 2,Alieny,Lifeforce Tenka,Hexen itp...)
Gra wyścigowa - wiadomo
Gra sportowa -(Fify,Nbije,Rugby i inne...)
Bijatyka -(wszystkie VS ale takze chodzone typu Fighting Force,Gekido...)
RTS - (Warcraft 2,C&C Red Allert...)
RPG -(każdy wie i rpg i taktyczne)
Gra logiczna -(jak sama nazwa gry logiczne,puzzle,tetrisopodobne itd,itp)
Gra muzyczna -(Rózne Dance,Beatmanie,Parappa,Vib Ribbon ogólnie gry muzyczne)
Strzelanka - (shumpy, shoot'em upy i inne).

Może być? Ciężko to w jeden szablon tłumaczeniowy ubrać, bo niby może być wyścigówka, ale już sportówka, nie pasuje. Można też wszędzie zacząć od "Gra", ale o ile Gra przygodowa czy platformowa pasuje, o tyle Gra strzelankowa czy Gra bijatykowa nie bardzo, więc chyba tak jak jest, jest najlepiej.

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 07, 2015, 23:22:55 wysłana przez Bodzio »

Offline TheUrien84

• Podpułkownik
  • *
    • Reputacja: 77
  • Item Collector
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #32 dnia: Kwietnia 07, 2015, 23:26:51
jest b.ogólnie ale ok
piona

TheUrien84
Retrogaming History Channel
https://www.youtube.com/c/ByUrien84
Instagram
https://www.instagram.com/theurien84_collector/
Twitter
https://twitter.com/the_urien84
Hardware:SEGA Master Board Blast City,Obsidian 2 Gravity,Otto,Madcatz TE 1&2 and + ,Taito Premium VLX,Qanba Dragon,Obsidian,Hori Fighting Edge 1&2,Etokii Omni ,Razer Atrox 1&2 and +50 stick more...

Offline Lothar

Odpowiedź #33 dnia: Kwietnia 08, 2015, 00:51:52
Nie jest ogólnie. Jest dość szczegółowo. Dla mnie w porządku.

Offline Manifesto

Odpowiedź #34 dnia: Kwietnia 08, 2015, 07:51:33
Dobrze, że wspólnymi siłami udało się wypracować jakiś kompromis. Podział jest ok. Ważne aby się zanadto nie rozdrabniać (takie horrory to jak najbardziej gry action adventure i tworzenie dla nich kategorii byłoby wg mnie pomyłką).

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #35 dnia: Kwietnia 08, 2015, 15:17:36
Pięknie jak to mawia mój szef :) Miałem wątpliwości czy uda się coś wypracować, a tu wydaje się mamy jakieś rozwiązanie.

Teraz znaleźć czas i do pracy :)

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #36 dnia: Lipca 20, 2015, 09:54:21
Panowie, a co z grami pokroju Railroad Tycoon II bo mam wątpliwość i nie wiem czy wrzucać do RTS czy tworzyć nową kategorię i z taką grą jak Driver, którego nie wiem czy wrzucić do przygodowej gry akcji czy gdzie według naszego podziału?

Offline G-R-Z-E-C-H

Odpowiedź #37 dnia: Lipca 20, 2015, 10:36:50
A taki Driver nie podchodzi pod sandbox'y?

Offline Hycuś

• Starszy sierżant
  • *
    • Reputacja: 0
Odpowiedź #38 dnia: Lipca 20, 2015, 14:18:18
Drivera ciężko nazwać Sandboxem bo nie możesz tak po prostu wyjechać w miasto i sobie jeździć (w głównym trybie) . Ja zawsze traktuję te grę jako samochodówkę. Cała gra polega na jeżdżeniu autem więc średnio mi pasuje do kategorii przygodowej gry akcji.

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #39 dnia: Lipca 20, 2015, 14:21:04
Samochodówki nie mamy w ogólnych kategoriach tutaj stworzonych, a dla jednej gry nie ma sensu tego robić. No jest jeszcze GTA z podobnym problemem.

Offline Hycuś

• Starszy sierżant
  • *
    • Reputacja: 0
Odpowiedź #40 dnia: Lipca 20, 2015, 14:22:54
Zawsze można stworzyć gatunek "inne"  i się nie przejmować :P

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #41 dnia: Lipca 20, 2015, 14:32:11
Hehe, w "Innych" to mam faktycznie inne gry jak symulator Big Brothera :D

Nie no, zostawię chyba w przygodowych grach akcji, choć tu bardziej nacisk na akcję. Ewentualnie samochodowa gra akcji ale to trochę utrudni ogólny zarys bazy.

Offline Lothar

Odpowiedź #42 dnia: Lipca 24, 2015, 21:43:45
Nie lepiej zamiast kategorii RTS stworzyć kategorię "strategie"? Tam RT pasowałby jak ulał. Zresztą co z turówkami jak X-com czy Ubik?

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #43 dnia: Lipca 24, 2015, 22:19:01
Wrzuciłem do RTS, razem z wszelkimi tycoonami, ale to akurat nie problem zamienić na "Strategia".

SMF spam blocked by CleanTalk