Arkadyzja - bezstresowe granie online (PSX)

Zaczęty przez Action, Maj 08, 2024, 16:08

Poprzedni wątek - Następny wątek

Ren

Dodałem obsługę multitapa, nieco sieciowej magii i można grać online na czterech graczy, wystarczy kliknąć "Join" :)

https://www.honmaru.pl/10874,arkadyzja-4p/

hankie

O kurka @Ren
Jestem cienias na mulitki, ale jestem pełen podziwu możliwości :)

zenq

o piękna sprawa!
swoją drogą, to az dziwne, ze jeszcze nikt nie zmodził jakeigos raspberry etc, aby wyemulowac link cabla przez neta, tak, zeby mozna sobie bylo zagrac z kumplem bez emulacji, na 2 legitnych szaraczkach, ale bez stawiania 2 telewiozrow obok siebie ;-)

Stall

Ciężko znaleźć kogoś drugiego do gry, a gdzie czterech graczy na raz...
Ale inicjatywa zacna.

Action

Projekt wciąż się rozwija więc rzeczywiście, na ten moment, znalezienie kogoś do gry w mniej popularny tytuł może stanowić w samym lobby Arkadyzji wyzwanie (co innego Winning Evelen, Tekken czy SFEx - w to zawsze są gracze). Niemniej z miesiąca na miesiąc graczy przybywa i coraz częsciej grane są tytuły o ktorych nawet wczesniej nie słyszałem. :D

Ale jeżeli ktoś jest chętny to praktycznie codzienne wieczorem ustawiamy się na Discordzie Honmaru na jakąś partyjkę 4P. Ostatnio grany był V-Rally 2 :D

Ren

Cytat: zenq w Październik 30, 2024, 09:00to az dziwne, ze jeszcze nikt nie zmodził jakeigos raspberry etc, aby wyemulowac link cabla przez neta, tak, zeby mozna sobie bylo zagrac z kumplem bez emulacji, na 2 legitnych szaraczkach, ale bez stawiania 2 telewiozrow obok siebie ;-)
raczej wątpie, żeby twórcy gier obsługujących link-cable  wzięli poprawkę na takie opóźnienia :) poza tym gier tego typu jak na lekarstwo

Ren

Cytat: Stall w Październik 30, 2024, 09:19
Ciężko znaleźć kogoś drugiego do gry, a gdzie czterech graczy na raz...
Ale inicjatywa zacna.

No cóż, ludzi ze strefyPSX - online nie widzę, na tym forum to chyba raczej zbieractwo :)

Najwięcej graczy jak na razie loguje się wieczorami / w nocy (ameryka południowa / azja), choć ogólnie widać w logach tendencję wzrostową.

Będę informował na bieżąco o nowościach w programie bo to dopiero początek :)
Tymczasem @Action  ostro działa na froncie savestatów  i ustawień -  liczba obsługiwanych gier wzrosła ze 120 na początku do ponad 400 obecnie(dla samego PSX).

Mcin

Grałem na Nestopii przez Kailerrę masowo naście lat temu - najwięcej w legendarne żółwie bijatyka turniej - ale teraz jakoś odpalenie ori konsoli cieszy bardziej.
Cytat: Ren w Październik 31, 2024, 18:08raczej wątpie, żeby twórcy gier obsługujących link-cable  wzięli poprawkę na takie opóźnienia
biorąc pod uwagę niestabilność połączeń internetowych, to tak po prawdzie potrzebowałbyś hosta emulującego 2 konsole na raz.
Net Yaroze to życie. Net Yaroze to Nadzieja.

Action

Cytat: Mcin w Październik 31, 2024, 20:44
Grałem na Nestopii przez Kailerrę masowo naście lat temu

Też przerabiliśmy ten temat naście/dzieścia lat temu.  :P Film nagrany właśnie z Renem.

Cytat: Mcin w Październik 31, 2024, 20:44ale teraz jakoś odpalenie ori konsoli cieszy bardziej.

Pewnie, że tak! W moim przypadku akurat więcej frajdy sprawia grzebanie przy konsolkach i ich modyfikację. Niemniej wydaje mi się, że kawa nie wyklucza herbaty. Janusz już coś myślał o mini lidzę strefy - liczę, że również i ty znajdziesz chwile czasu na nie wiem, meczyk w Pro Evo 2... czy Hover Racing na Net Yaroze.  ;D

A z moich luźnych obserwacji. Ciekawi mnie fakt, że w sumie tak gruba Polska inicjatywa trafiająca w temat retro zyskuje uwagę tylko za granicą.  :P

Mcin

Bo polacy to mnie niż 1% populacji... ?

Hover Racing jeszcze nie rozgryzłem, choć przyznaje, jak na darmówke ta gra złożonością onieśmiela nie jeden pełnoprawny pełniak na PSX.
Net Yaroze to życie. Net Yaroze to Nadzieja.

ZzackK

Grudniowy kompil z graczami od Europy po Azję i Amerykę Południową  :)

ZzackK

Action

Nie zwalniamy udowadniając, że pasjonaci retro posiadają jedną cechę, o którą tak trudno w dzisiejszych czasach - determinację! Tam gdzie wypalają się chwilowe mody i zajawki tam my się rozwijamy, dodajemy nowy content, otwieramy oczy niedowiarkom i to niezmiennie od 20 lat! :D

Czym jest teraz Arka bo doszło tego sporo:

Obsługą wszystkich gier wieloosobowych na Playstation 1. W sposób bezstresowy i bez lagów. Z minimum "grzebania". Nawet te tytuły, które z pozoru takiej opcji nie posiadały. :o Final Fantasy Tactics, Dino Crisis 2, Xenogears, Mizzurna Falls, Adventure of Little Ralph, Legend of Mana - to  z pamięci a jest tego dużo więcej. Temat może okazać się gratką dla poszukiwaczy takich ciekawostek. :D

Możliwością gry w tytuły z biblioteki Dreamcasta, nawet dla 4 graczy!

Wsparciem dla ogromnej ilości systemów Arcade! Prócz wszelkiej maści klasyków jak Punisher, Vendetta czy 3rd Strike, które były już wcześniej na Fightcade (ale chodziły średnio przez brak aktualizacji emu od dwóch lat) działają również tytuły dostępne wcześniej tylko na MAME. :D Tekken Tag, Fighting Layer, Die Hard czy ostatnia moja osobista perełka - The Outfoxies. :D

Od ostatniego czasu, w którym opisywałem zmiany doszło też sporo nowych funkcji czy upiększaczy, np.
nowy layout,
system zaproszeń i akceptowania do gier,
ranking,
obsługa dzielenia się kontrolerem (dwóch graczy ma przypisane sterowanie do tego samego pada, można w ten sposób odpalić choćby Team Battle w T3 dla 4 graczy czy pograć w Wormsy, które obsługiwały jednego pada)

Po raz kolejny gorąco zachęcam do testowania. Z racji, że za projektem stoi mała grupka szalonych pasjonatów każdy feedback jest na wagę złota. Choćby ostatnio wpadł taki @TheUrien84, powiedział, że coś mu nie działa w przypisaniu sterowania w 3s i coś bzyczy na starcie - dzięki temu zweryfikowaliśmy problem i załataliśmy w ciągu dnia.

W każdym razie pomysłów mamy więcej niż wolnego czasu, ale stay tuned, bo jeszcze większe dodatki nadchodzą (coś tam trailer zdradza...) :D