Aktualności

Dyskusja o grach z polskiej dystrybucji

Janusz · 18298

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 119
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
dnia: Listopada 03, 2014, 21:21:05
Jak wiadomo gry wydawane w naszym kraju poza nielicznymi wyjątkami nie doczekały się pełnej lokalizacji. Niemniej jest wiele pozycji, które zyskały jakiś pierwiastek polskości, a to w postaci naklejki "Gra na PlayStation" na pudełku, a to za sprawą tylnej okładki w rodzimym języku lub wreszcie dzięki wydrukowanej lub pełnoprawnej okładce w języku Mickiewicza. Ciekaw jestem czy macie tego typu gry w swojej kolekcji? Czy przykładacie do nich jakąś szczególną uwagę?

Mnie osobiście zawsze cieszy takie wydanie, w przyszłości może zeskanuję wszystkie z mojej kolekcji ale dziś chciałbym napisać trochę o grze dość wyjątkowej, a mianowicie o Harrym Potterze. Jest to chyba jedyna gra poza opisywaną przeze mnie Księgą Dżungli na której przedniej okładce znajdziemy podtytuł w języku polskim.

Kiedyś myślałem, że ta wersja gry oferuje również język polski w niej samej, ale niestety nie. Język polski jest za to obecny na okładce z przodu, z tyłu i w instrukcji. Szkoda tylko że nie wykazano się w tej edycji pełną konsekwencją bo jak widać na instrukcji czy płycie pozostawiono angielskie "Philosopher's Stone".

Wiem, że na PSXa pojawił się też sequel gry z polskim podtytułem "Komnata Tajemnic" na który poluję od jakiegoś czasu. Kiedyś miałem okazję kupić, ale to ktoś mnie ubiegł. Jest to ostatnia gra którą mógł bym podejrzewać o w pełni spolszczoną wersję. Być może ktoś z was ją ma i da znać jak tam wygląda obecność języka polskiego.

« Ostatnia zmiana: Listopada 03, 2014, 21:24:39 wysłana przez Bodzio »

Offline arkl1t3

• Starszy kapral
  • *
    • Reputacja: 0
Odpowiedź #1 dnia: Listopada 03, 2014, 22:09:38
Z takich gierek to posiadam np Ape Escape gdzie z tyłu jest polski opis no i instrukcja tez jest po polsku, Jutro jak bede pameital to ladnie zeskanuje

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #2 dnia: Listopada 17, 2014, 19:47:04
No i zapomniałeś :) Za to ja znalazłem tylko 3 gry u siebie, które mają tylną okładkę, jak i instrukcję w języku polskim, a są nimi Crash 3, Spyro i Spyro 2.

Crash 3 Warped

Spyro The Dragon

Spyro 2 The Gateway to Glimmer

Offline arkl1t3

• Starszy kapral
  • *
Odpowiedź #3 dnia: Listopada 18, 2014, 10:16:04
Faktycznie zapomnialem:< Ale juz to nadrabiam. Sory za dziwne przebarwienia (widoczne glownie na bialych tlach) moj skaner ma "zasmolona" szybe od srodka i za cholere nie mam jak tego otworzyc by wyczyscic (potrzebny bardzo dlugi srubokret o dziwnej koncowce) Zeskanowanych instrukcji nie dociskalem gdyz sa to grube instrukcje klejone na brzegach i nie chce ich rozwalac.

Pierwsza grą bedzie wspomniane wczesniej

APE ESCAPE

FIFA 2001

NAMCO MUSEUM VOL.4

Do tej gry byla dodana tylko taka mala instrukcja w formacie A4, 4 strony z samym tekstem. Reszta, przynamniej w moim wydaniu a mam od folii ta gre (97-98 rok) nawet nie ma angielskich napisow na okladkach itp tylko hiszpanski portugalski i grecki. Sama gra juz jest po angielsku.

CRASH BANDICOOT 2

W tym przypadku niestety nie mam już co zeskanować (gre ta kupilem razem z konsola w 97-98 wiec nie ma co sie dziwic ze od czasow dzieciora nie przetrwala ta instrukcja do dzis). W pudelku były dwie instrukcje, dobrej jakosci kolorowa po angielsku oraz druga z gorszego papieru czarno-biała po polsku. Była to identyczna kopia angielskiej instrukcji z przetłumaczonym tekstem. Poza tą instrukcja to nie było już nic po polsku.

Offline Manifesto

Odpowiedź #4 dnia: Listopada 18, 2014, 15:42:53
Jedyną moją grą z polskiej dystrybucji jest Broken Sword, który obok oryginalnej instrukcji na papierze kredowym, zawiera dodatkową książeczkę wydrukowaną na zwykłym papierze w kolorze czarno-białym - jest to dosłowne tłumaczenie angielskiej instrukcji. Swego czasu miałem nawet dwa egzemplarze tego wydania (jeden - w gorszym stanie poszedł na Allegro).

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #5 dnia: Listopada 18, 2014, 20:55:54
Broken Sword lub dwójka miała być pierwszą grą wydaną w języku polskim na PlayStation, o czym wspominałem we wpisie o historii PSX w Polsce, szkoda, że do tego nie doszło.

Zrobiłem jeszcze ostatni przegląd swoich gier i znalazło się jeszcze kilka tytułów.

Liberogrande

Język polski zarówno na tylnej okładce jak i w instrukcji.

NBA 2000 i NHL 2000

W przypadku tych gier dystrybutor ograniczył się jedynie do miniaturowej wkładki z opisem sterowania i naklejki na pudełko o tym informującej.

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #6 dnia: Lipca 20, 2015, 09:47:29
Panowie z racji tego, że jest nas więcej, przypominam, że jakby ktoś jeszcze miał, (Don Ty na pewno) jakieś gry z polskiej dystrybucji to zachęcam do podzielenia się ich fotką i nazwą tutaj. Ostatnio mnie ktoś nawet na Facebooku zaczepił w tej sprawie. Niektórzy starają się jedynie o takie wersje gier jak jest taka możliwość i fajnie by im było ułatwić poszukiwania.

Offline zircco

• Starszy sierżant
  • *
    • Reputacja: 9
    • Magazyn Gier
  • PSN ID: amuledo
Odpowiedź #7 dnia: Lipca 20, 2015, 12:02:36
Jeśli chodzi o polskie instrukcje (zwykle czarno-białe kserowki) to mam takowe do crasha 2 oraz speed freaks, gdyby ktoś chciał mogę kiedyś zrobić jakiś skan.

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #8 dnia: Lipca 20, 2015, 12:35:15
Wrzuć fotkę jak masz lub skan. Nie żebym Ci nie ufał, ale już tak było, że ktoś coś podawał, a potem się okazało, że jednak nie ;)

Offline zircco

• Starszy sierżant
  • *
    • Magazyn Gier
Odpowiedź #9 dnia: Lipca 20, 2015, 13:12:08
Proszę bardzo Panie nieufny administratorze ;D
Co ciekawe okładka polskiej instrukcji do Crasha 2 (to wersja platinum, nie widać na zdjęciu) bazuje na okładce z pierwszej części. Tłumaczenie "sterownik", pierwsza klasa ;D

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #10 dnia: Lipca 20, 2015, 13:18:10
Od razu lepiej, a ten "sterownik" mnie zawsze rozwala, to samo tłumaczenie jest w "Rewolucjonistach z Sony".

Offline zircco

• Starszy sierżant
  • *
    • Magazyn Gier
Odpowiedź #11 dnia: Lipca 20, 2015, 13:23:48
Część gier z polskiej dystrybucji posiadało nalepkę na tylnej części pudełka:

wtedy instrukcja była ksero-tłumaczeniem oryginału

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #12 dnia: Lipca 20, 2015, 14:33:00
Częściej jednak dawali ją z przodu, po prostu z opisem "GRA NA PLAYSTATION".

Offline Mareczek720

• Starszy kapral
  • *
Odpowiedź #13 dnia: Lipca 20, 2015, 15:27:50
To Ja od siebie dodam Tekkena 3:

Offline Wernher

• Starszy szeregowy
  • *
Odpowiedź #14 dnia: Lipca 20, 2015, 19:57:59
Mam Drivera 1 z polskiej dystrybucji, jest naklejka na pudełku i polska, czarno-biała instrukcja w środku. Dodam fotki później :)

SMF spam blocked by CleanTalk