Jak wiadomo gry wydawane w naszym kraju poza nielicznymi wyjątkami nie doczekały się pełnej lokalizacji. Niemniej jest wiele pozycji, które zyskały jakiś pierwiastek polskości, a to w postaci naklejki "Gra na PlayStation" na pudełku, a to za sprawą tylnej okładki w rodzimym języku lub wreszcie dzięki wydrukowanej lub pełnoprawnej okładce w języku Mickiewicza. Ciekaw jestem czy macie tego typu gry w swojej kolekcji? Czy przykładacie do nich jakąś szczególną uwagę?
Mnie osobiście zawsze cieszy takie wydanie, w przyszłości może zeskanuję wszystkie z mojej kolekcji ale dziś chciałbym napisać trochę o grze dość wyjątkowej, a mianowicie o Harrym Potterze. Jest to chyba jedyna gra poza opisywaną przeze mnie Księgą Dżungli na której przedniej okładce znajdziemy podtytuł w języku polskim.

Kiedyś myślałem, że ta wersja gry oferuje również język polski w niej samej, ale niestety nie. Język polski jest za to obecny na okładce z przodu, z tyłu i w instrukcji. Szkoda tylko że nie wykazano się w tej edycji pełną konsekwencją bo jak widać na instrukcji czy płycie pozostawiono angielskie "Philosopher's Stone".
Wiem, że na PSXa pojawił się też sequel gry z polskim podtytułem "Komnata Tajemnic" na który poluję od jakiegoś czasu. Kiedyś miałem okazję kupić, ale to ktoś mnie ubiegł. Jest to ostatnia gra którą mógł bym podejrzewać o w pełni spolszczoną wersję. Być może ktoś z was ją ma i da znać jak tam wygląda obecność języka polskiego.