Bardzo ciekawy filmik, zwłaszcza jak na standardy YouTube. Co do samego zamiaru użycia większych płyt to nigdzie nie natrafiłem na wzmiankę by w ogóle takie coś rozważano. Sony wraz z Philipsem było przecież wynalazcą klasycznej płyty CD i trudno mi sobie wyobrazić by w swojej konsoli mogli wykorzystać inny, nawet rozmiarowo nośnik. Zresztą po prototypie Nintendo PlayStation widać, że nigdy nie było takich planów bo przecież użyto tam normalny napęd CD. Jedyne o czym wiadomo, to że Sony w tamtym czasie zastanawiało się czy nie dorobić do płyty takiej obudowy ala na dysk UMD w PSP, ale to też w tamtym czasie. W przypadku PSX od początku projektowano go zmyślą o klasycznej płycie.
Skąd więcej miejsca pod klapką na płytę? Pewnie dla wygody, żeby łatwiej było płyty wyciągać. Przykładowo w PS one jest go zdecydowanie za mało i nieraz idzie porysować płytę przy wyciąganiu. W Dreamcast jak patrzę miejsca jest porównywalnie tyle co w PSX. Większe płyty to chyba też możliwość większych zawirowań przy odczycie. Chyba nie łatwo takie coś wyważyć.
Nie było to realne z prostej przyczyny. Koszty, koszty, koszty. Sony musiałoby wpakować sporo w nowe tłocznie, musiałby ogarnąć zupełnie inne napędy do stacji deweloperskich itp. Owszem taka większa płytka mogłaby utrudnić kwestie piractwa, ale jej produkcja byłaby pewnie droższa, a próba wprowadzenia nowego standardu bardzo ryzykowna.
Co do ankiety, dałem nie z prostej przyczyny. Pewnie gdyby nie możliwość przeróbki to bym PSXa nie miał. Śmiem twierdzić też, że w wielu regionach, szczególnie w Europie konsola bez tego by się tak nie rozwinęła, więc po latach straty choć w części Sony przekuło w zysk.