Aktualności

Fajne okładki do gier PSX

gumislav · 7680

Offline gumislav

dnia: Lipca 12, 2015, 11:20:27
Jak w temacie. Jeśli uważacie jakąś okładkę do szarakowej gry za wybitnie dobrą, to wrzucajcie zdjęcia tutaj.

Ja od siebie daję okładkę do gry Disruptor. Swojego czasu zastanawiałem się nad kupnem tylko po to, aby móc postawić sobie pudełko frontem na regale  ;D Uwielbiam wszelkie animacje w klimatach futurystycznego post-apo, a ta okładka tak mi się właśnie kojarzy.

Retromaniacy wszystkich krajów, łączcie się!
Nie ważne co... ważne, że retro.

Offline szykaz

• Starszy kapral
  • *
    • Reputacja: 0
Odpowiedź #1 dnia: Lipca 12, 2015, 11:26:27
Ja natomiast wrzucę okładkę gry, która zawsze kojarzy mi się z szarakiem. Do dziś pamiętam, jak za dzieciaka jeszcze w TV bodajże na Polsacie leciały reklamy, a raczej konkursy w których do wygrania był PSX z grą... Crash Bandicoot 2. Oczywiście w tle pokazywali gameplay jak i słynną grafikę z okładki. Jak dla mnie ta okładka to prawie jak synonim słowa PSX :)

Offline Manifesto

Odpowiedź #2 dnia: Lipca 12, 2015, 11:47:24
Mnie najbardziej podoba się okładka amerykańskiej wersji Silent Hill, nieporównywalnie ładniejsza od europejskiej. Wg mnie to genialny design dla tego typu gry:

Jeśli zaś chodzi o okładki w PALu to tutaj ulubioną okładką jest Resident Evil, wersja pomniejszona:

Edit

Z gier RPG bardzo podobają mi się dwie okładki: Grandia (NTSC-U) i Vanguard Bandits. Pierwszą wklejam :)

« Ostatnia zmiana: Lipca 12, 2015, 12:18:59 wysłana przez Manifesto »

Offline Lothar

Odpowiedź #3 dnia: Lipca 12, 2015, 19:41:13
Manifesto- nie wiem czy wiesz, ale amerykańska wersja Silent Hill m również tą przewagę, iż nie jest ocenzurowana. Tzn. w przeciwieństwie do europejskiej pojawiają się w niej przeciwnicy "grey child" z nożami :) A to chyba najstraszniejsi przeciwnicy w całej grze. Ich europejscy zastępcy nie mają już "tego czegoś". O innych różnicach w obu wersjach nic mi nie wiadomo.

Skoro już jesteśmy przy horrorach- okładka ode mnie. Bardzo mi się podoba jej design i kolory.

« Ostatnia zmiana: Lipca 12, 2015, 19:44:01 wysłana przez Lothar »

Offline G-R-Z-E-C-H

Odpowiedź #4 dnia: Lipca 12, 2015, 20:12:36

Jest cała masa okładek, które nadają się do tego tematu. Ja zapodam tą ;D
A ten "Martian Gothic" robi naprawdę dobre wrażenie!

Offline Manifesto

Odpowiedź #5 dnia: Lipca 12, 2015, 20:18:00
Zgadzam się - Martian Gothic to okładka mistrzowska!

Online Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 121
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #6 dnia: Lipca 12, 2015, 21:21:45
Moje pierwsze skojarzenia :)

Świetna i tajemnicza okładka pierwszego Broken Sword.

No i chyba najładniejsza z Heart of Darkness.

Offline Draif

• Kapral
  • *
    • Reputacja: 0
Odpowiedź #7 dnia: Lipca 17, 2015, 01:28:17
Mi bardzo podobają się te okładki:

Offline gumislav

Odpowiedź #8 dnia: Lipca 19, 2015, 08:15:10
Dla mnie druga najfajniejsza ze znanych mi okładek, zaraz po Disruptor  :)

Retromaniacy wszystkich krajów, łączcie się!
Nie ważne co... ważne, że retro.

Online Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 121
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #9 dnia: Lipca 20, 2015, 10:05:45
Tak patrząc na te okładki NTSC to nie ukrywam grafiki fajne, choć akurat Silent Hill mi się bardziej w PAL podoba, ale ten pionowy pasek PlayStation według mnie psuje cały efekt, jakoś tak to zbyt wąskie się wydaje. Dużo lepiej prezentuje się PALowska okładka z paskiem u dołu i bez oznaczenia wiekowego gry, a już najlepiej w zasadzie okładki bez paska w ogóle, ale takie jedynie pojawiały się na początku.

Offline Manifesto

Odpowiedź #10 dnia: Lipca 24, 2015, 20:31:37
Pasek w NTSC-U jest wąski, ale dzięki temu jest więcej miejsca na grafikę i nie trzeba ucinać okładki gry tak jak to zrobiono na przykład z europejskim Suikodenem II. Mnie akurat takie położenie paska podoba się bardziej niż w PAL, ale to rzecz gustu. Ważnie że okładki NTSC-U (przynajmniej jeśli chodzi o gry RPG) są przeważnie ładniejsze :)

edit Nie wiem czemu, ale takie np Klonoa w PALu, Suikoden czy Team Buddies w porównaniu do NTSC-U są brzydkie jak noc.
« Ostatnia zmiana: Lipca 24, 2015, 20:33:37 wysłana przez Manifesto »

Offline Wagabunga

Odpowiedź #11 dnia: Lipca 27, 2015, 13:24:38
Okładka NTSC - U Klonoa faktycznie bije na głowę tą europejską. Niestety w wielu przypadkach amerykańskie okładki są ładniejsze, ale czasem wersje PAL mają też ładniejsze okładki, nie ma reguły, zależy od gry i gustu.

"Ale to już było MASE razy poruszane że ŻADEN z was nie gra w te japońskie gry przy premierze w Japonii tylko gdy wyjdzie na zachodzie". - mariusz391 XDDDDDDDD

SMF spam blocked by CleanTalk