Aktualności

Arkadyzja - bezstresowe granie online (PSX)

Action · 4901

Offline Action

• Starszy szeregowy
  • *
    • Reputacja: 0
dnia: Maja 08, 2024, 16:08:39
Cześć Strefowicze!

Wraz z ekipą honmaru.pl od paru miesięcy pracujemy nad softem pozwalającym na bezproblemową grą online w tytuły z pierwszego Playstation.

Ideą @Ren , który stoi za tym projektem było wykorzystanie dobrodziejstwa, jakim jest emulator Duckstation z zaimplementowanym kodem sieciowym GGPO (rollback) - i stworzenie do tego interfejsu, który pozwoli na szybkie i łatwe łączenie się z innym graczem w celu partyjki np. w Tekkena 3.

Tak narodziła się Arkadyzja!

Frontend w tym momencie pozwala na:

- Grę online w ulubione tytuły z PSXa, bez zacięć i bez opóźnień (dzięki systemowi rollback).
- Praktycznie łopatologiczną obsługę, by z kimś zagrać wystarczy parę klików.
- Czat z innymi graczami tak w samej grze (wciskając klawisz "T") jak i w lobby Arkadyzji (zakładka Global Chat).
- Dołączenie do gry w roli obserwującego.
- Wyświetlony dystans pomiędzy graczami (wyrażony w kilometrach, rekord to chyba 6000 km bez zacięć) :D
- Obsługę automatycznie wczytywanych savestate'ów dzięki czemu przykładowo odpalając Tekkena 3 gra natychmiast uruchamia się w głównym menu (pomijając ekrany ładowania) wraz z odpowiednimi ustawieniami rozgrywki oraz odblokowanymi postaciami.
- Obsługę automatycznie wczytywanych gamesettings. Dzięki temu np. w takim MK Trilogy nie trzeba męczyć się z długim ładowaniem gry po wybraniu postaci.
- Uruchomienie wybranych modów do gier w postaci oddzielnych tytułów. Np. Winning Eleven 2002 z zaktualizowanymi składami czy Mortal Kombat Trilogy z poprawionym balansem postaci.

@Ren czerpie inspiracje z takich systemów jak Fightcade czy Kaillera. Do pełni możliwości jeszcze daleka droga, ale już teraz, fundamentalnie, wszystko działa zgodnie z zamierzeniami więc postanowiłem się tym z wami podzielić. ;D

W przyszłości możemy spodziewać się:

- systemu logowania
- rankingów/lig do wybranych tytułów
- pokoi (lobby) dla gier
- systemu akceptowania dołączenia do gry
- systemu zaproszeń do gry

Szybki spar w Tekkena? Mecz w Winning Eleven? A może wyzwanie przejścia Gekido czy Gauntlet Legends w co-opie? Od dzisiaj jest to nie tylko możliwe, ale i praktycznie bezproblemowe! :D

Poniżej przykład szybkiego sparingu z dzisiejszego poranka ;D

Więcej informacji (w tym download) na: https://www.honmaru.pl/en/arkadyzja/

Na liście brakuje jakiegoś tytułu albo chciałbyś nas wesprzeć w temacie tworzenia savestate'ów? Pisz do mnie PW albo dodaj ss prosto na https://github.com/ActionPL/duckstation_openbios_savestates

Sugestie zmian, dodania ficzerów, podzielenie się opinią? Gorąco zapraszam do dyskusji w tym temacie!

Miłej zabawy i udanego testowania!

P.S. Soft do działania korzysta z openBIOSa, kopie gier musicie załatwić samemu. W projekcie nigdy nie dołączymy gotowych obrazów gier!
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 13, 2024, 10:52:32 wysłana przez Action »

Offline psmaniac

Odpowiedź #1 dnia: Maja 08, 2024, 18:14:05
Ciekawe, ciekawe. Tylko ta nazwa taka jakaś..nie zapamiętliwa? :-\

===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!

Offline Action

• Starszy szeregowy
  • *
Odpowiedź #2 dnia: Maja 08, 2024, 18:52:01
Za Arkadyzją idzie taka historia, że w praktyce wciąż trwa "konkurs" na najlepszą nazwę. Także prosimy o sugestie.  ;D

Offline killy9999

• Podporucznik
  • *
    • Reputacja: 8
Odpowiedź #3 dnia: Maja 08, 2024, 18:59:29
Inne platformy niż Windows są w planach? EDIT: Myślę o Linuksie.

Offline psmaniac

Odpowiedź #4 dnia: Maja 08, 2024, 19:23:37
Za Arkadyzją idzie taka historia, że w praktyce wciąż trwa "konkurs" na najlepszą nazwę. Także prosimy o sugestie.  ;D

Hmm..

Psxnetplay

Ducknet

Actionpsx

Psxskynet

Wydaje mi się że powinno być w nazwie coś z Psx lub duck, duckstation.
« Ostatnia zmiana: Maja 08, 2024, 19:35:47 wysłana przez psmaniac »

Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!

Offline bms

Odpowiedź #5 dnia: Maja 08, 2024, 21:40:28
NETstation

Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 119
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #6 dnia: Maja 08, 2024, 22:08:19
O matko przypomniałeś mi o honmaru.pl :) Kompletnie zapomniałem o tej stronie.
Miałem od nich paczkę do grania online wieki temu w oparciu o Hamachi i Kaillera chyba. Już w tamtym czasie było to trochę przestarzałe w operowaniu i na pewno ciut zbyt skomplikowane dla casuala, więc fajnie jakby powstało coś bardziej współczesnego.

Twój opis brzmi sensownie i z miłą chęcią przetestuję bliżej weekendu. Jakby to działało sprawnie można by opisać na głównej i ogarnąć jakiś wątek do zabawy online.

@Stall pora odkurzyć pada i chyba pyknąć jakąś partyjkę w ISS :)

PS. Nazwa faktycznie słaba, więc fajnie byłoby pomyśleć nad inną.

Offline Mcin

• Wsparcie
  • Major
  • *
    • Reputacja: 33
  • بيسي غعَمينْق مَصْتترْ رإِس
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 30 gier w 2024 roku. Odznaka za zajęcie I miejsca w konkursie Strefowy Skryba. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Odznaka za zajęcie II miejsca w konkursie Przejdę 28 gier w 2022 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku.
Odpowiedź #7 dnia: Maja 08, 2024, 22:17:34
jest jedna słuszna nazwa

Net Yaroze Matchmaking :D

Net Yaroze to życie. Net Yaroze to Nadzieja.

Offline Action

• Starszy szeregowy
  • *
Odpowiedź #8 dnia: Maja 09, 2024, 00:00:30
Inne platformy niż Windows są w planach? EDIT: Myślę o Linuksie.

Niestety nie. Co prawda istnieje wersja Duckstation na linuxa, ale kompilacja z netplay pisana jest tylko na windowsa. Natomiast nie wiem jak to chodzi na Wine, obecnie nie mam zadnej kompilacji Linuxa by to przetestować.

Psxnetplay

Ducknet

Actionpsx

Psxskynet
NETstation

Niezłe!  :o

O matko przypomniałeś mi o honmaru.pl  Kompletnie zapomniałem o tej stronie.
Miałem od nich paczkę do grania online wieki temu w oparciu o Hamachi i Kaillera chyba. Już w tamtym czasie było to trochę przestarzałe w operowaniu i na pewno ciut zbyt skomplikowane dla casuala, więc fajnie jakby powstało coś bardziej współczesnego.

Mija blisko 20 lat od założenia Honmaru przez Dumiana (matko jedyna, ale czas zapie...). Genezą strony, która po czasie wyewoluowała w centrum informacji o bijatykach było właśnie promowanie grania online w Tekkena 3, wtedy za pomocą ePSXe i kaillery. ;D Ten soft jest swego rodzaju celebracją tych lat w formie powrotu do korzeni jak i dopasowaniem platformy do obecnych potrzeb. 8)

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 119
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #9 dnia: Maja 09, 2024, 07:14:49
Kurde, ja tę stronę pamiętam w zasadzie od początku chyba. Jeszcze z kawiarenki internetowej. Wtedy mocno siedziałem w emulatorach itp. i pamiętam jakim szokiem było dla mnie, że można grać na PSX online i zawsze zastanawiałem się czemu to jest tak mało popularne, w sensie tak niewiele osób z tego korzysta. Wiadomo na początku była masa problemów, słaby net, czasem te programy świrowały, ja np. miałem wewnętrzne IP i to chyba też jakoś przeszkadzało, ale potem jakoś to się zmieniło.

Offline Stall

• Wsparcie
  • Major
  • *
    • Reputacja: 28
  • ᑮᒸᗅᖻ ᔢᖶᗅᖶᓵᓏᘉ
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 30 gier w 2024 roku. Odznaka za zajęcie III miejsca w konkursie Strefowy Skryba. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2019 roku. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2018 roku.
Odpowiedź #10 dnia: Maja 09, 2024, 12:47:41
Nazwa cringowa, ale gites inicjatywa. Sam miałem już od dawna zamiar ogarnąć netplay na Duckstation, ale spoko że ktoś to zrobił za mnie. Na pewno obczaje.
@Stall pora odkurzyć pada i chyba pyknąć jakąś partyjkę w ISS
Dobrze by było. Trzeba nową kompilację bramek skleić.  8)

Edit:
https://youtu.be/Yl_nPJXfZvQ?si=-EINveaDan-CsbG1
« Ostatnia zmiana: Maja 09, 2024, 13:15:38 wysłana przez Stall »

Offline zenq

Odpowiedź #11 dnia: Maja 10, 2024, 08:25:02
Ale ekstra projekt. Nazwa nie iest zla, ma cos w sobie :)
Wieczorem odpale kompa to przetestuję jak to działa:)

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 75
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: hankie_pl
Odpowiedź #12 dnia: Maja 10, 2024, 08:30:41
Ale ekstra projekt. Nazwa nie iest zla, ma cos w sobie
Właśnie! Serio jestem za - jak nazwa jakiegoś turbo miasta z przyszłości z filmu SF z lat '80 :)

Offline zenq

Odpowiedź #13 dnia: Maja 10, 2024, 08:37:20
Ooo w punkt @hankie , nie wiedzialem do czego to porownac, takie arkadowe miasto przyszlosci z filmow SF ;-)

Offline Action

• Starszy szeregowy
  • *
Odpowiedź #14 dnia: Maja 10, 2024, 23:35:04
Czyli co, zdania dotyczące nazwy są podzielone. 😁 Ja dołączyłem do Homarów jakoś w 2006, ale na tamten moment byłem raczej niszą bojówki antytekkenowej dzielnie promując inne bijatyki na PSXa czy NeoGeo (Garou FTW!) ;D

Dajcie znać po testach, jak wrażenia i co też ważne - sami najlepiej będziecie wiedzieć wsparcia których tytułów tam brakuje. Jak jest jakiś ciekawy tytuł z multi w VS albo co-opie to koniecznie napiszcie!

Zdrowy rozsądek w tym zakresie polega na tym, że raczej nie warto dodawać tam wszystkich możliwych edycji Winning Eleven czy innych sportowek. Z mojej strony wygląda to tak, że przed dodaniem wsparcia tytułu muszę to przetestować, stworzyć memorkę z odblokowanymi całym stuffem w grze, następnie odpowiednio skonfigurować opcje (np ilość rund i czas w bijatykach) i finalnie stworzyć savestate by po odpaleniu od razu wrzucało was do gry bez przeczekiwania ekranów biosa czy intro samej gry.  ;D Trochę z tym roboty.
« Ostatnia zmiana: Maja 10, 2024, 23:42:06 wysłana przez Action »

SMF spam blocked by CleanTalk