Aktualności

Gdzie kupowaliście gry na PSX?

Janusz · 12430

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 121
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #15 dnia: Listopada 24, 2016, 15:00:27
A wiesz, że jakieś listy mi się kojarzą? Ogólnie to było tak dawano temu, że szok. Pamiętam jakie nieraz dantejskie sceny tam odchodziły, jak się pojawiali Ci z tymi "czarnymi kółeczkami" co się stawiało kasę i trzeba było zgadnąć pod którą jest schowane coś. Raz byłem świadkiem jak koleś cały plik banknotów tam przegrał, normalnie prawie się rozpłakał w nerwach. Dzieckiem byłem, ale sam jarzyłem, że tam naokoło to podstawieni ludzie tego co tym wszystkim operował byli.

Online hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 76
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: hankie_pl
Odpowiedź #16 dnia: Listopada 24, 2016, 16:16:43
Kto tak nigdy nie miał, niech pierwszy rzuci CDRem.

Jako, że moje konsole PSXy były przerobione (nawet PSX Zombie) to pamiętam jako bezpłatny dodatek do 'normalnego' sprzedanego PSXa też miałem gry od kolegi. Rzecz jasna jako podkładka pod kubek. I co najśmieszniejsze konsola z Niemiec z grami - kupione od prawdziwego Niemca... Więc nie tylko Polacy kombinowali!

Dla odmiany teraz żaden z 2 psx i PSone nie mają chipa:)

Jak piszecie o listach gier u targowych mistrzów - wcześniej w tym wątku pisałem - w miejscowym przybytku było zamówienie z listy i nazajutrz odbiór. Polak potrafi, zawsze da radę :P Chociaż używki po 40-50 w komisach, a kopie za 25... Jakoś tak nieopłacalne nawet te kopie były. Weszły używki, wspomagałem się demami. W sumie gry od Niemca były to też odpaliłem. Teraz nawet szkoda na nie byłoby mi miejsca.
« Ostatnia zmiana: Listopada 24, 2016, 16:25:14 wysłana przez hankie »

Offline makumator

• Wsparcie
  • Major
  • *
    • Reputacja: 55
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #17 dnia: Listopada 24, 2016, 16:19:19
o,  lubiłeś się z Crystal Dynamix

edit. nie doczytałem, to Niemiec się z nimi pieścił...
« Ostatnia zmiana: Listopada 24, 2016, 16:23:11 wysłana przez makumator »

Online hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
Odpowiedź #18 dnia: Listopada 24, 2016, 16:27:58
Serio, ale w sumie całkiem trafiał w mój gust. Znajomy jak mi ją z Niemiec przywiózł (za grosze od kumpla z pracy, bo jego dzieciaki dostały PC) to mu powiedziałem o co z tym chodzi, a on - 'no popatrz, taki bogaty szanowany człowiek' :D:D:D

Offline SALADYN

Odpowiedź #19 dnia: Listopada 24, 2016, 21:37:01
Nic nie leżało na wierzchu. Na stoiskach były dostępne jedynie listy tytułów, z których można było sobie coś wybrać. Wtedy typ znikał na jakieś 5 minut (najprawdopodobniej szedł do samochodu) i przynosił co trzeba.
Sprzedawcy opracowali ten system po nalotach jakie robiła czasem policja - sam ze 2 razy byłem świadkiem jak panowie w mundurach przetrzepywali stoiska w poszukiwaniu nielegalnego towaru.
U mnie gościu stał z segregatorem z znaczkiem PlayStation gdzie miał listę z screenami i krótkim opisem, możliwe że nawet wklejał oceniaczki z gazet ale to pamiętam jak przez mgłę więc jestem pewien. Jak już coś wybrałeś to po zapłacie facet wysyłał dzieciaka który z nim stał z karteczką z numerkiem gdzieś poza targowisko, dzieciak wracał po chwili i płyty w kopertach wyjmował z pod koszulki. Normalnie konspiracja jak za komuny z dolarami.

Online hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
Odpowiedź #20 dnia: Listopada 25, 2016, 08:52:40
stał z segregatorem z znaczkiem PlayStation gdzie miał listę z screenami i krótkim opisem, możliwe że nawet wklejał oceniaczki z gazet ale to pamiętam jak przez mgłę więc jestem pewien

jak na tak 'partyzanckie' warunki to system idealny :) serio jak z filmów, handlarze dopalaczami nie mają polotu jeśli chodzi o konspirację :)

Offline nowy00

• Starszy szeregowy
  • *
    • Reputacja: 0
Odpowiedź #21 dnia: Listopada 29, 2016, 14:53:31
Ja jako nastolatek pod koniec lat '90 jeździłem z kumplem do miejscowości oddalonej 25 km od mojego miasteczka na rynek, a tam ruscy sprzedawali piraty w foliowych opakowaniach. To były czasy, atmosfera w pociągu była napięta :-) ...Zawsze miałem listę wymarzonych gier i przeszukiwałem w pośpiechu (bo rusek poganiał z obawy przed policją) kartony z grami. Pamiętam jak kupiłem tam "Polską" wersję Drivera, tłumaczoną przez Rosjan. Macie tu link do próbki talentu tego "lektora" w 2 części tejże gry (spróbujcie się nie śmiać, oni nadali grze nowy klimat)

Offline SALADYN

Odpowiedź #22 dnia: Listopada 29, 2016, 20:08:49
Próbowałem się nie śmiać, nie udało się.

Offline Quake96

• Podpułkownik
  • *
    • Reputacja: 90
  • SCEE™
  • Odznaczenia Odznaka za pierwsze miejsce w liczbie ukończonych gier w 2024 roku. Odznaka za pierwsze miejsce w liczbie ukończonych gier w 2023 roku. Odznaka za zajęcie I miejsca w konkursie Przejdę 28 gier w 2022 roku. Odznaka za zajęcie II miejsca w konkursie Przejdę 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: OGAR_niety
Odpowiedź #23 dnia: Listopada 29, 2016, 23:08:34
Miałem tego tłoka! :D

A co do kupowania gier, to ja gdy zaczynałem przygodę z szarakiem to kupowałem gry w lokalnym sklepiku elektronicznym, który parał się od lat przywożeniem takich gier gdzieś chyba z Niemiec. Niestety trafiłem na końcowy okres, gdy gry przestały się pojawiać i trzeba było kupować to co było. Cóż, przynajmniej były oryginalne :P

No i jedną grę (Space Debris) udało mi się kupić NOWĄ w salonie SONY w mojej miejscowości :D Było to jakoś w roku 2010 chyba. Byłem zdziwiony, że mają tam jeszcze nowe gry, ale niestety tylko kilka i to raczej same crapy :P

Offline Mcin

• Wsparcie
  • Major
  • *
    • Reputacja: 33
  • بيسي غعَمينْق مَصْتترْ رإِس
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 30 gier w 2024 roku. Odznaka za zajęcie I miejsca w konkursie Strefowy Skryba. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Odznaka za zajęcie II miejsca w konkursie Przejdę 28 gier w 2022 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku.
Odpowiedź #24 dnia: Marca 15, 2020, 21:44:12
Bodzio, a Mirek to jeszcze żyje i ma coś na Segę? :D

Ja za dzieciaka nigdy nie dostawałem wiele kieszonkowego, a że rodzice nie zgodzili się o przerobieniu konsoli "na piraty", to i o kupowaniu gier mogłem pomarzyć.
Gierki na Pegasusa kupowała mam na bazarze albo w czasie regularnych wycieczek na Stadion Dziesięciolecia aka Jarmark Europa.
Na PSX doczekałem się 4 (tak, czterech) pełnych gier za dzieciaka. Rodzice nie zwykli rozpieszczać mnie zachciankami. Zwyczajowym źródłem produkcji były dla mnie przeterminowane magazyny z grami... za dobre zachowanie mam kupowała takie pisma, a potem ogrywało się do porzygu dema z płyt, oraz tytuły Net Yaroze.
W mieście był handlarz, u którego można było kupić "kopie zapasowe" gier na PSX i PC, oraz za złotówkę chwilę pograć na szaraku w wybraną grę. W świetnych czasach byłem u niego raz, kupić memorkę, która mam do dzisiaj, ale nie mam żadnej gry od tego pana...Później kupiło się parę rzeczy na PC, ale poszły do piachu przy remontach, to, na zcym mi zależało, i tak mam już w oryginale.
Sklep działa do dziś, nawet byłem, ale rzeczy retro ma niewiele i niestety w cenach Allegro +.
Pierwszą oryginalną gra, jaką kupiłem, była albo "Świątynia Pierwotnego Zła" z serii nowa Extra Klasyka, albo "Serious Sam" Pierwsze i Drugie starcie z Kolekcji Klasyki. na PC.
Pierwszą oryginalną grę na PSX kupiłem w 2018 roku, dostrzegłszy w lombardzie, za 5 zł, Crasha Bandicota :)

Net Yaroze to życie. Net Yaroze to Nadzieja.

Offline mariusz391

Odpowiedź #25 dnia: Marca 16, 2020, 08:46:17
No ja wcale nie będę ukrywał że też nikt na oryginałach nie jechał
U mnie za to nie kojarzę by w mieście ktokolwiek sprzedawał ,,ruskie tłoki'', za to kupowało się gry u ,,pana pirata'' telefonicznie. Mój wujek kupił swojemu synowi PlayStation dokładnie z tego samego dnia co ja (na mikołajki 2002) tylko on kupił używaną a ja nową. A przez to że kupił używkę dostał od poprzedniego właściciela numer telefonu do gościa handlującymi grami, więc sobie od niego przepisałem.
To były ciekawe czasy, umawianie się na ulicy by dokonać ,,tranzakcji''
A że u mnie w domu nigdy się nie przelewało a jedna taka płyta kosztowała 10 zł, więc dostawałem gry tylko na urodziny/imieniny czy inne wqażne okazje. Dlatego też prawie nigdy nie miałem styczności z grami wielopłytowymi (wyjątek to Driver 2 i Gran Turismo 2) bo po prostu wolałem mieć 3 gry jednopłytowe niż jeden Final Fantasy za tą samą cenę
Za to moją pierwszą oryginalną PEŁNĄ WERSJĘ (bo demówek miałem parę) był ... mój pierwszy zakup na Allegro. Konto założyłem w 2008 roku a że wtedy gry na PSone były w dołku cenowym stwierdziłem że na swój pierwszy zakup by wypróbować tą usługę wezmę jakąś oryginalną grę na PSone by zobaczyć jak to jest mieć oryginał ;)
I akurat wygrałem licytację na Ridge racer Type 4 za jakieś 15 zł w premierowej wersji. Nigdy jakoś za tą grą nie przepadałem, mimo że miałem pirata. Najpierw nie umiałem kompletnie sterować tymi samochodami, a jak już ogarnąłem co i jak to wkurzało mnie że miałem wersję NTSC-J i jak to w grach Namco z tamtych lat, menu główne po angielsku, ale cały tryb fabularny po japońsku. Za to w tej europejskiej wersji się aż prawie zakochałem, i do tej pory uważam że grafika w RR4 przewyższa tą w Gran Turismo

Offline pawloosw

• Major
  • *
    • Reputacja: 27
  • W co masz zagrać jutro, graj dzisiaj...
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #26 dnia: Marca 16, 2020, 20:25:00
U mnie z zaopatrywaniem w gierki na psx bylo nieco inaczej. Z racji, ze jak u kolegi powyzej - z kasa sie nie przelewalo - przez pierwszy bodajze rok od kupna psx (nowka sztuka z domu handlowego za 699 z%u0142 za zestaw z jednym padem bez memorki 5502),  gralismy z bratem jedynie w demo one, i kilka demek z psm. Brat dowiedzial sie ze w naszej miescinie jest gosc co handluje grami na psx na gieldzie w kaliszu a popoludniami w domu. Czym predzej sie tam wybralismy i zakupilismy 1 gre na szaraka - alone in the dark jack is back , w wersji niemieckiej na dodatek bez memorki. Pamietam jak dzis ten pokoik w pietrowce, klitka 1,5mx3m max. Jedna sciana cala w grach i to przebieranie i niesmiale mamrotanie pod nosem do brata - %u201E a moze ta?!?%u201D I za chwile kolejna, a u sprzedajacego taki wku.. w w oczach ze tak dlugo to trwa  :)) bo jak pamietam takie zakupy/wymiana gry za doplata to pol godzinki jak nic schodzi%u0142o...  :D

Pozniej byly ciekawsze tytu%u0142y jak TR1 chocby. Byla tez wtopa w postaci shelschock... matko jakie to bylo drewno. :D

Offline Harmonyya

• Szeregowy
  • *
  • PSN ID: Alwaysharmony
Odpowiedź #27 dnia: Lutego 24, 2021, 22:00:24
U mnie to było tak, że mój tata kupował mi na stadionie dziesięciolecia albo od kogoś, w sumie nie ma tu specjalnej historii  :D

Offline ManiakRetro

• Szeregowy
  • *
  • PSN ID: Xaw4321
Odpowiedź #28 dnia: Października 13, 2023, 18:27:58
Semka

i ja dorzucę swoje trzy grosze do tematu :).

Jako że pochodzę z miasta Tychy to gry na szaraczka kupowałem w nieistniejącym już sklepie dep games pro w Tychach mieszczącym się w domu handlowym baron  i nie nieistniejącej już giełdzie komputerowej w Katowicach najpierw na dworcu centralnym potem na starym dworcu, choć na starym to już była agonia giełdy. 

Offline SALADYN

Odpowiedź #29 dnia: Października 13, 2023, 20:31:39
potem na starym dworcu, choć na starym to już była agonia giełdy. 
Sam zapach tego przybytku zabijał na miejscu.

SMF spam blocked by CleanTalk