SCPH7502 nie działa napęd lasera

Zaczęty przez Greg, Sierpień 06, 2021, 12:37

Poprzedni wątek - Następny wątek

Greg

Witam,

zakupiłem czip mm3 do ps1. Niestety po wlutowaniu go na 7 przewodów konsola w ogóle nie startuje napędu. Przejścia jak i ew. zwarcia sprawdzone. Po wylutowaniu czipa problem pozostał. Po włożeniu płyty konsola nie próbuje nawet ruszyć laserem.
Da się to jeszcze zrobić czy śmietnik?

alf

Czy na czas operacji lutowania chipa, odłączałeś napęd od płyty głównej? Jeżeli tak, istnieje duże prawdopodobieństwo że uszkodziłeś przewód łączący napęd z płytą główną. Przedzwoń miernikiem każdą żyłę w tym przewodzie i upewnij się że każda przewodzi.

Greg

Tak, odłączałem. Sprawdzę przejścia. Mogę jeszcze wrzucić napęd do 5552. Taśma jest tylko nieco krótsza ale ,,w powietrzu" nie na szpilkach powinno zadziałać. Pinout wyglada na taki sam.

Chyba znalazłem jeden problem. Nie ma u mnie R340. Nie wiem jak to się stało ale jeśli był wcześniej to musiałem go dotknąć lutownicą i być może gdzieś wypadł. On idzie na nóżkę 43 IC304 i chyba powinien być 22Ohm. Nie wiem czy to jedyny problem nie ruszania lasera. Ktoś może więcej powiedzieć? Nie mam takiej wartości smd, może uda mi się przylutować zwykły na próbę.

post pod postem - edit, hankie

Greg

Nikt nie uwierzy ale znalazłem ten rezystor w odpadkach po cynie. Wlutowałem i napęd ożył. Dziś drugie podejście do mm3. Tak to jest jak się po nocach o 2 lutuje, ehhhhh.....

Dam znać później czy mm3 poszedł.

P.S. Przepraszam za post pod postem, nie wiem jak usunąć ten wpis ale obiecuję poprawę :)

alf

Gratulacje. Miło wiedzieć, że udało się odratować sprzęt!

Greg

Mm3 działa, płytki śmigają jak należy. Pozdrawiam serdecznie!

hankie

:) idealnie, super że konsolka śmiga:) Graj i twórz posty, pobredzimy:) Gratuluję uporu i dokładności w szukaniu.