SCPH-9002 nie zawsze czyta kopie płyt.

Zaczęty przez Daniel., Styczeń 06, 2025, 19:33

Poprzedni wątek - Następny wątek

Daniel.

Witam.
Zmagam się z problemem odczytu kopii. Sprawa wygląda tak, że konsola odczyta grę ale tylko "za pierwszym razem" po wyłączeniu konsoli bądź zresetowaniu już jej nie odczyta.... tzn odczyta tylko trzeba poczekać dłuższy czas bez uruchamiania PSXa.
Oryginalne płyty odczytuje normalnie, zawsze nie zależnie od wyłączenia/włączenia czy resetu konsoli.
Wynika z tego, że może być problem z modchipem? Poniżej zamieszczę zdjęcia moda.
Miał ktoś z Was taką sytuację ?
Z góry dzięki za ewentualne sugestie.

Vin324pl

Siemanko, masz dostęp do PS2 ? Osobiście pokusilbym się o zrobienie softmoda na karcie pamięci i w ten sposób zweryfikował czy winny jest chip ( po wlutowaniu)

JBSuper

Hej. Opisany przez Ciebie problem jest dosyć intrygujący i mijający się z celem działania tego modchipa, nie jest to bynajmniej normalne jego zachowanie, żeby zaczął działać dopiero po jakimś czasie od wyłączenia sprzętu. Nie wystawiałbym od razu diagnozy, że winny jest modchip. Zamiast tego będę miał pytanie. Z jakich płyt korzystasz do odtwarzania kopii? Nagrywki nigdy nie będą idealne od oryginałów jeśli chodzi o jakość odczytu, a z racji, że lasery w PS1 jakieś wybitne nie są, w szczególności zamienniki, to bym zweryfikował czy masz do czynienia z oryginalnym laserem, czy z zamiennikiem, tak dla spokoju ducha, bo oryginał idzie uratować do pełni sprawności. Są przypadki, które osobiście zauważyłem, że te lasery w czasie użytkowania po np. 30 minutach, mniej lub bardziej z czasem zaczynają gorzej czytać płyty gdy blok optyczny się nagrzeje. Dopiero po ostudzeniu zaczynają działać poprawnie aż do momentu jego rozgrzania. Może też tak być, że ktoś bawił się rezystancją (tą śrubką na taśmie lasera przy obudowie lasera) i stąd blok optyczny się szybciej męczy. Co innego jeśli masz sprzęt od dosyć długiego czasu i znasz jej historię co było robione, a co nie, więc fajnie jakbyś tu trochę mógł opowiedzieć.

Stąd wysuwam na tę chwilę przez lak informacji teorię, że w Twoim przypadku kopie mogą nie działać po resecie lub wyłączeniu i włączeniu konsoli dlatego, że mogą być niskiej jakości i/lub być kiepsko wypalone lub mieć parę lat na karku, a to wszystko na wskutek napędu optycznego, który dosyć szybko się męczy na tego typu nagranych płytach, choć w tym przypadku chciałbym się mylić. W pierwszej kolejności sprawdź czy natychmiast po załadowaniu gry (po ekranie z logiem PlayStation) i zresetowaniu konsoli odczyta tą płytę z grą. Jeśli nie, to zastosuj się do polecenia kolegi @Vin324pl i przygotuj exploit na kartę pamięci, np. FreePSXBoot i w międzyczasie wylutuj modchip by sprawdzić czy to on jest problemem. Jeśli faktycznie będzie to problem z modchipem, to sprawę bym uważał za zakończoną. W przeciwnym razie pozostaje Ci doprowadzić laser do ładu i sprawdzić czy to on robi problem. Jeśli nie, to pozostaje szukać przyczyny dalej.

xzer0

Ja bym wymienił kondensator 0.47uF który jest obok sterownika CD. Często on pada i nie czyta nic. Dzieje się to przeważnie w ps one, ale tutaj też może. Ten kondensator widoczny jest nawet na zdjęciu.

Daniel.

W pierwszej kolejności dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Cytat: Daniel. w Styczeń 06, 2025, 19:33Siemanko, masz dostęp do PS2 ? Osobiście pokusilbym się o zrobienie softmoda
Niestety nie mam. Więc chyba trzeba będzie się rozejrzeć i zakupić dwójkę.

Cytat: Vin324pl w Styczeń 29, 2025, 23:56Opisany przez Ciebie problem jest dosyć intrygujący
Właśnie między innymi dlatego zdecydowałem się napisać ten temat bo w sieci nie spotkałem się z podobnym przypadkiem.

Cytat: Vin324pl w Styczeń 29, 2025, 23:56Z jakich płyt korzystasz do odtwarzania kopii?
Sony, Philips, Verbatimy kolorowe, Esperanza DJ black Vinyl, JVC Pro Taiyo Yuden. Na wszystkich jest tak samo. Kopie ponad 25letnie które zostały mi po pierwszym psx też tak samo reagują.
Do nagrywania kupiłem specjalnie nagrywarkę zewnętrzną z 2009r LG oraz LiteOn z 2001r ale jest na IDE więc jeszcze jej nie podłączyłem :)
Temat nagrywania jest mi znany, oczytałem sie tego w sieci :)

PSXa kupiłem początkiem grudnia oczywiście ze względu sentymentalnych no i na 30lecie :)

Odpowiadając na dalsze pytania...czy laser jest oryginalny? Nie mam pojęcia choć sądząc po tacce która mi pękła przy jej demontażu, a byłem delikatny to sądzę, że tak lecz to tylko moja interpretacja. Przed świętami kupiłem laser .... ale niestety w ogóle nie odczytywał płyt, nawet tych oryginalnych, a o samej tacce w tym zamienniku nawet nie wspomnę, była katastrofalna - krzywa. Wymieniłem na nowa ale to też nie pomogło i zwróciłem laser w ten sam dzień.
Temat regulacji lasera też jest mi znany ale zmian podczas minimalnych ruchów śrubką nie ma.

Cytat: JBSuper w Styczeń 30, 2025, 04:02W pierwszej kolejności sprawdź czy natychmiast po załadowaniu gry (po ekranie z logiem PlayStation) i zresetowaniu konsoli odczyta tą płytę z grą. Jeśli nie, to zastosuj się do polecenia kolegi @Vin324pl
Niestety gra nie startuje. Wyrzuca info o włożeniu płyty dla playstatnion.

30 grudnia zrobiłem serwis lasera czyli przesmarowałem prowadzenie oraz silniczek no i tak jak wspomniałem wcześniej wymieniłem tacke. Ogólnie po takim zabiegu odniosłem wrażenie, że chętniej czyta kopie. W dniu napisania tego tematu czyli 6 stycznia musiałem czekać żeby uruchomić grę około 20 min. Od tamtej pory uruchomiłem konsolę raz na 30 min. Dziś po przeczytaniu Waszych odpowiedzi wziąłem się za psx'a. Aktualnie odstęp czasowy w jakim konsola pozwala na uruchomienie gry to około 6 - 7 minut 8) nadmienię, że np jak bym chciał uruchomić grę szybciej i ona się nie uruchomi to oczywiście zaś czekam 6-7 min i odpali. Progres jakiś jest. Klasyczne stawianie konsoli na boku nie pomaga.

Sama sytuacja na tę chwilę może nie jest aż tak utrudniająca życie ale dość interesująca.

Zainteresuje sie FreePSXBoot. Może to troche potrwać bo nie mam PS2 ale za waszymi sugestiami będę próbował sprawdzić czy to zadziała.

Cytat: xzer0 w Styczeń 30, 2025, 04:45Ja bym wymienił kondensator 0.47uF który jest obok sterownika CD.
Dzięki, zakupię ten kondensator. Trzeba sprawdzić wszystkie opcje.

Janusz

Niby nowy model, ale spróbuj odpalić grę kładąc konsolę na boku, jak nic się nie zmieni to do góry nogami i daj znać czy jest jakaś różnica, choć z tego co piszesz to raczej kwestia chipa.

Daniel.

Cytat: Janusz w Styczeń 30, 2025, 20:14
Niby nowy model, ale spróbuj odpalić grę kładąc konsolę na boku, jak nic się nie zmieni to do góry nogami i daj znać czy jest jakaś różnica,.

Żadnej różnicy nawet do góry nogami.

JBSuper

Dzięki za szczegółowe opisanie problemu. Teraz już można myśleć co dalej :)

Cytat: Daniel. w Styczeń 30, 2025, 19:41Sony, Philips, Verbatimy kolorowe, Esperanza DJ black Vinyl, JVC Pro Taiyo Yuden. Na wszystkich jest tak samo. Kopie ponad 25letnie które zostały mi po pierwszym psx też tak samo reagują.
Do nagrywania kupiłem specjalnie nagrywarkę zewnętrzną z 2009r LG oraz LiteOn z 2001r ale jest na IDE więc jeszcze jej nie podłączyłem
Temat nagrywania jest mi znany, oczytałem sie tego w sieci

Czyli temat płyt i ich metodzie wypalania można wykluczyć.

Cytat: Daniel. w Styczeń 30, 2025, 19:41PSXa kupiłem początkiem grudnia oczywiście ze względu sentymentalnych no i na 30lecie

To również istotna informacja, bo wychodzi na to, że problem nie pojawił się z czasem po zakupie, lub po latach, tylko od razu po "wyjęciu z pudełka" z przesyłką.

Cytat: Daniel. w Styczeń 30, 2025, 19:41Odpowiadając na dalsze pytania...czy laser jest oryginalny? Nie mam pojęcia choć sądząc po tacce która mi pękła przy jej demontażu, a byłem delikatny to sądzę, że tak lecz to tylko moja interpretacja. Przed świętami kupiłem laser .... ale niestety w ogóle nie odczytywał płyt, nawet tych oryginalnych, a o samej tacce w tym zamienniku nawet nie wspomnę, była katastrofalna - krzywa. Wymieniłem na nowa ale to też nie pomogło i zwróciłem laser w ten sam dzień.
Temat regulacji lasera też jest mi znany ale zmian podczas minimalnych ruchów śrubką nie ma.

Temat talerzyków to temat rzeka, wielokrotnie tu wałkowany temat, więc w razie kłopotów wiesz co i gdzie szukać. Zamienne lasery to najgorsza zbrodnia jakie można zrobić PS1, morze bluzg i wiatru w oczy. Oryginał od zamiennika idzie najłatwiej rozróżnić po naklejce na spodzie bloku optycznego, a bardziej czcionką z napisem jego modelu. Zamienniki mają czcionkę a'la Times New Roman w kursywie. Oryginał ma standardową, generyczną czcionkę. Kolory tych naklejek nie mają znaczenia, były one różne, lecz nie wiem czy kolor naklejki miał jakieś zastosowanie. Co do samej regulacji rezystancji lasera, to dla bezproblemowej jego pracy warto trzymać się wartości od 1300 do najlepiej 1000 Om, żeby wiązka nie była za słaba, a za razem nie przegrzewała się nadmiernie i nie słabła wraz z jej użytkowaniem, o czym wspominałem wcześniej. Każdy laser ma inną tolerancję i nie dla każdej wiązki taka sama wartość będzie odpowiednia, więc musisz metodą prób i błędów sprawdzić jak z czasem na danej wartości rezystancji laser będzie się zachowywał podczas rozruchu na zimno jak i po rozgrzaniu. Im mniejsza rozbieżność w jakości odczytu na zimno i po rozgrzaniu, tym lepiej dla zdrowia wiązki, by mógł pracować należycie. Wiadomo, że oscyloskop byłby tu najlepszy do takich spraw, ale trzeba sobie jakoś radzić ;)

Cytat: Daniel. w Styczeń 30, 2025, 19:41Niestety gra nie startuje. Wyrzuca info o włożeniu płyty dla playstatnion.

Czyli modchip się nie wybudza po resecie i dopiero odpoczynek go wybudza do działania. Z kwestią modchipa w sumie to możesz go totalnie wyrzucić, lub sprawdzić jak jest polutowany do płyty głównej i od podstaw go przylutować na nowo z dostępnych schematów połączeniowych do niego pod płytę PU-23, ale to już bym robił w momencie gdy bardziej by Ci zależało go zostawić, bo póki w pełni działa, to krzywdy niczemu nie robi na dobrą sprawę. Bezpieczniej i łatwiej pozbyć się problemu i używać do tego celu exploitu na memorce, jest najmniej inwazyjne dla sprzętu, a szkoda bawiąc się modchipem coś sknocić przy lutowaniu - wiadomo jak to czasem bywa.

Cytat: Daniel. w Styczeń 30, 2025, 19:4130 grudnia zrobiłem serwis lasera czyli przesmarowałem prowadzenie oraz silniczek no i tak jak wspomniałem wcześniej wymieniłem tacke. Ogólnie po takim zabiegu odniosłem wrażenie, że chętniej czyta kopie.

Już u mnie zaplusowałeś :). Smarowanie prowadnic i zębatek w oryginalnych laserach, w połączeniu z czyszczeniem lusterka pod soczewką (jak i samej soczewki od spodu) daje dużo do jakości odczytu, jak i wydłuża ich żywotność. Plastik w tych laserach póki ma odpowiednie smarowanie, to się nie zużyje prędko. Dodatkowo dużo daje czyszczenie i smarowanie silniczka obrotu talerzyka oraz przesuwu bloku optycznego, zwiększa się dzięki temu stabilność odczytu.

Cytat: Daniel. w Styczeń 30, 2025, 19:41Aktualnie odstęp czasowy w jakim konsola pozwala na uruchomienie gry to około 6 - 7 minut  nadmienię, że np jak bym chciał uruchomić grę szybciej i ona się nie uruchomi to oczywiście zaś czekam 6-7 min i odpali. Progres jakiś jest.

A to akurat ciekawa zależność. Może po prostu musi częściej i dłużej być odpalana? ;D

Cytat: Daniel. w Styczeń 30, 2025, 19:41Klasyczne stawianie konsoli na boku nie pomaga.

Po zakonserwowaniu lasera raczej stawianie jej na bok nie ma sensu. No chyba, że srogo ma powycierane szyny i laser buja się na wszystkie strony, ale wtedy by musiał mieć spore problemy z korygowaniem błędów z niemal każdym nośnikiem.

Także szanowny kolego, czekamy na kolejny rozwój wydarzeń jaką ścieżkę obierzesz. W razie czego jestem skłonny pomóc z przygotowaniem FreePSXBoota, mam wszystko co potrzeba do przygotowania takiej witaminki :)

xzer0

Daniel.

Cytat: JBSuper w Styczeń 31, 2025, 00:56Oryginał od zamiennika idzie najłatwiej rozróżnić po naklejce na spodzie bloku optycznego
Dla podglądu zamieszczam w załączniku foto naklejki.

Cytat: JBSuper w Styczeń 31, 2025, 00:56Smarowanie prowadnic i zębatek w oryginalnych laserach, w połączeniu z czyszczeniem lusterka pod soczewką (jak i samej soczewki od spodu)
Przyznam, że lusterka i soczewki od spodu nie czyściłem wcześniej. Dziś to zrobiłem ale to chyba tylko formalność w moim przypadku :)

Co do działania psx'a to jednak gdy odpalę grę za pierwszym razem i gram coraz dłużej to czas ponownego odpalenia gry po resecie czy wyłączeniu konsoli wydłuża się do tych 30 minut. Tak jak pisałem wcześniej wyrzuca info aby włożyć płytę z grą PS ale miedzy 6 a 30 minutami zatrzymuje się na czarnym tle z logo playstation.

Cytat: JBSuper w Styczeń 31, 2025, 00:56sprawdzić jak jest polutowany do płyty głównej i od podstaw go przylutować na nowo z dostępnych schematów połączeniowych do niego pod płytę PU-23
Zerknę na schemat, może gdzieś lut nie styka.....

W sumie to nie wiem czy ma to związek z tą sytuacją ale jak odpalam konsole to po pierwszej sekundzie uruchamiania sie jest przycięcie dzwięku i obrazu z logo SONY  ::) Raczej powinno to przebiegać płynnie.

Cytat: JBSuper w Styczeń 31, 2025, 00:56Także szanowny kolego, czekamy na kolejny rozwój wydarzeń jaką ścieżkę obierzesz. W razie czego jestem skłonny pomóc z przygotowaniem FreePSXBoota, mam wszystko co potrzeba do przygotowania takiej witaminki
Dziękuję za chęć pomocy. Jak nic nie uda mi się ustalić to będę prosił o tego moda. Do całokształtu jeszcze będę musiał pomyśleć chyba nad kablem bo jakby było tego mało mam artefakty na kolorach  >:(

Cytat: xzer0 w Styczeń 31, 2025, 03:09
Na bank kondensatory.
Zastanawia mnie też ta opcja ale czy nie jest tak, że gdyby kondensator był temu winny to na oryginalnych płytach objawiało by się to tak samo jak w przypadku kopi? Zaznacze, że na ori CD wszystko działa wzorowo.

JBSuper

Cytat: Daniel. w Luty 01, 2025, 23:47Dla podglądu zamieszczam w załączniku foto naklejki.

Zerknąłem, na 100% oryginał, więc na dobre wychodzi :D

Cytat: Daniel. w Luty 01, 2025, 23:47Przyznam, że lusterka i soczewki od spodu nie czyściłem wcześniej. Dziś to zrobiłem ale to chyba tylko formalność w moim przypadku

Po tylu latach czyszczenie lusterka i soczewki w tych laserach to podstawa do poprawnego jego działania. Dobrze, że masz to z głowy.

Cytat: Daniel. w Luty 01, 2025, 23:47W sumie to nie wiem czy ma to związek z tą sytuacją ale jak odpalam konsole to po pierwszej sekundzie uruchamiania sie jest przycięcie dzwięku i obrazu z logo SONY   Raczej powinno to przebiegać płynnie.

Jeśli korzystasz z telewizora LCD/LED, itp., to jest to zupełnie normalne. Jest to kwestia odstępu czasu wyłapywania synchronizacji obrazu, gdzie one mają z tym problem używając analogowych źródeł sygnału, więc spokojna głowa.

Cytat: Daniel. w Luty 01, 2025, 23:47Dziękuję za chęć pomocy. Jak nic nie uda mi się ustalić to będę prosił o tego moda. Do całokształtu jeszcze będę musiał pomyśleć chyba nad kablem bo jakby było tego mało mam artefakty na kolorach 

Jeśli jesteś z Dolnego Śląska, to temat mogę załatwić od ręki, jeśli tylko dysponujesz wolną, najlepiej oryginalną kartą pamięci. W razie czego możemy się w tym temacie zgadać na privie, jeśli dojdzie do tego etapu. Dobra jakość obrazu to dziś podstawa w przypadku PS1 i konsol z podobnego okresu, więc wręcz zachęcam do skołowania sobie takiego SCARTa RGB :)

Cytat: Daniel. w Luty 01, 2025, 23:47Zastanawia mnie też ta opcja ale czy nie jest tak, że gdyby kondensator był temu winny to na oryginalnych płytach objawiało by się to tak samo jak w przypadku kopi? Zaznacze, że na ori CD wszystko działa wzorowo.

W gruncie rzeczy masz rację, ale też @xzer0 wspominał, że jest on regułą w przypadku PSone. Osobiście w szarych PS1 nie doświadczyłem, żeby on sprawiał problem. Osobiście tego konkretnie kondensatora póki co bym nie brał pod uwagę, dopóki temat modchipa nie zostanie wyczerpany do cna.

Daniel.

O
Cytat: JBSuper w Luty 02, 2025, 04:37Jeśli jesteś z Dolnego Śląska, to temat mogę załatwić od ręki, jeśli tylko dysponujesz wolną, najlepiej oryginalną kartą pamięci. W razie czego możemy się w tym temacie zgadać na privie, jeśli dojdzie do tego etapu. Dobra jakość obrazu to dziś podstawa w przypadku PS1 i konsol z podobnego okresu, więc wręcz zachęcam do skołowania sobie takiego SCARTa RGB

Dziękuję za chęć pomocy 🙂
Ze względu na brak czasu konsola długo czekała na moje zainteresowanie.
Tydzień przed majówką nadszedł czas aby do niej zerknąć. Na samym początku zerkłem jeszcze raz na tego chipa, wszystkie luty były ładne sprawdziłem go wzrokowo wszystko ładne. Mówię dobra składam i pogram, a tu zonk. Kopie w ogóle przestały się uruchamiać. Przelutowałem wszystkie miejsca lecz nic nie pomogło. Modchip padł. Postanowiłem zamówić nowy multimode 3.
Nie mam super zdolności w lutowaniu ale dało radę, nie wygląda estetycznie... kiedyś poprawie 😁
Po odpaleniu... Sukces. Konsola odczytuje kopie bez zająknięcia, jedna po drugiej. Jest uśmiech na twarzy i ulga, że się udało 😁😁

Co do kabla SCART RGB to go kupiłem.
Gdy odpaliłem i pokazało się menu konsoli to zadałem sobie pytanie: Czemu ja go wcześniej nie kupiłem?
Kolory i jakość bez porównania, dwa światy. Nic się nie rozmazuje, czerwony kolor teraz jest tam gdzie być powinien 😁

Tak, że na chwilę obecną nowy modchip wyeliminował mój problem.

Dziękuję wszystkim za pomoc i sugestie  😁

hankie

@Daniel.
Cieszymy się z happy endu i satysfakcji, że sam wszystko ogarnąłeś;)
Nie od dzisiaj wiadomo, że scart RGB kabel wymiata wszystko, a po kompozycie to juz w ogóle;)