SCPH-9000 - modchip?

Zaczęty przez pawloosw, Marzec 02, 2019, 12:22

Poprzedni wątek - Następny wątek

pawloosw

Witam kolegów,
Zakupiłem dziś na giełdzie psx ale tym razem to ntsc-j. Rozkrecilem celem podmiany zasilacza i uruchomilem. Konsolka smiga, plyty xzyta. Ale jest dziwna sprawa. Jak go rozkrecilem w oczy rzucily mi sie jakies kabelki - pomyslalem przerobiona. Ale sprawdzilem na jakims backupie i nie dziala, palowska gra, tez nie działa.. no to rozkrecilem obudowe gorna (ta blaszana robiaca za radiator) i oto co ukazalo sie moim oczom.

Czy to jest modchip (z jakiegos wzgledu nie dzialajacy)? Czy jakas inna modyfikacja?

Atr3ju

Damian

Japońskie konsole od modelu 3500 bodajże sprawdzają jeszcze dane licencyjne (Licensed by Sony Computer Entertainment Inc.). Jeżeli się nie zgadzają (EU i USA) to nie uruchomisz tych gier nawet z modchipem. Trzeba spatchować licencję na Japońską i wypalić jeszcze raz.

Fun fact. Europejskie PSone też mają takie zabezpieczenie - używając Mayumi lub Multimode można zapomnieć o importach. Dlatego ONEchip wymusza na konsoli tryb NTSC w BIOSie - US o dziwo tego zabezpieczenia nie miało.

pawloosw

Sprawdziłem na ntsc-u.
Konsola wczytuje, i włacza się menu główne z wyborem cd/memory card. W przeciwieństwie do backupa nie wyskakuje komunikat wrong disc. Czytnik caly czas słychac w tym menu jakby konsola probowala wystartowac z ta plyta. Płyta stan bdb+.

Atr3ju

Jak patrzyłem na szybko na schematy to tam powinno być najmniej 4 kabelki ale już widziałem że ktoś lutuje chip na sztywno do ścieżki na płycie głównej i u Ciebie chyba tak jest (bo nie widzę dokładnie na zdjęciu) że dwie nogi (lub trzy) są na sztywno przylutowane do płyty prawda ?

pawloosw

Tak, na sztywno do plyty. Ale z tego co kojarze
Tylko jedna nozka, max 2ma.

Trzyzet

Podaj oznaczenie przylutowanego scalaka jak możesz.

pawloosw

Z tego co pamietam, nie mial zadnych oznaczen.  ::)

Ale jeszcze raz sprawdze w wolnej chwili.