SCPH-7502 problem z wyświetlanymi kolorami

Zaczęty przez mary22, Kwiecień 13, 2021, 19:28

Poprzedni wątek - Następny wątek

mary22

Cześć wszystkim,

Jakiś czas temu dostałem konsolę od znajomego, niestety nie działa prawidłowo.
Problemem jest brak wyświetlania jednego koloru, zarówno przy uruchomianiu konsoli jak i podczas grania. W przypadku gier NTSC brakującym kolorem jest niebieski (gry są żółto-zielone). Czasem obraz migocze naprzemiennie na niebiesko-czerwono.
W przypadku PAL-owych brakującym kolorem jest żółty (gry sa fioletowo-niebieskie).
Przy uruchomieniu konsoli logo Sony jest również fioletowe, co wskazywałoby na to, że konsola jest w wersji PAL.
Telewizor (32LG5000) nie wydaje się problemem, bo podpinałem Nintendo 64 i śmiga bezproblemowo.

Szukałem już rozwiązania na różnych forach, sugerowanymi rozwiązaniami były:
- zakup kabla SCART - kupiłem, nic nie zmienił;
- zmiana połączeń na płycie głównej - próbowałem rozkręcać konsolę, ale kable połączone z płytą główną są dość mocno przytwierdzone, więc nie mam dostępu do pinów etc. (blacha nad płytą blokuje dostęp);

Na chwilę obecną nie mam jak przetestować konsoli na innym TV.
Jeśli do oceny problemu będą potrzebne zdjęcia to ofc mogę porobić kilka.

Z góry dzięki za pomoc

Atr3ju

Na Nintendo 64 masz normalny obraz bo cały sygnał video wraz z kolorami leci po jednym kompozytowym przewodzie ponieważ Nintendo 64 masz zapewne w wydaniu EUR a gdy podłączasz PSX to kolory lecą już innymi przewodami w kablu RGB.

Zapomniałeś wrzucić zdjęcie wyjścia AV konsoli oraz napisać czy kolory zmieniają się gdy poruszasz gniazdem SCART w TV.

U mnie po 5 latach już od przepinania kabli w upscalerze te piny we wtyczce SCART poprostu urwały się bo są zrobione na sztywno i od wkładania, wypinania, trzy z nich złamały się tuż przy płytce PCB.

Janusz

Wrzuć zdjęcia kabli jak możesz i daj znać czy konsola jest przerobiona? Ma jakiś chip w środku?

xzer0

Sprawdź kondensatory przy złączu av na plycie głównej. Są 3 od każdego koloru.

mary22

Cytat: Atr3ju w Kwiecień 13, 2021, 20:12
Na Nintendo 64 masz normalny obraz bo cały sygnał video wraz z kolorami leci po jednym kompozytowym przewodzie ponieważ Nintendo 64 masz zapewne w wydaniu EUR a gdy podłączasz PSX to kolory lecą już innymi przewodami w kablu RGB.

Zapomniałeś wrzucić zdjęcie wyjścia AV konsoli oraz napisać czy kolory zmieniają się gdy poruszasz gniazdem SCART w TV.

U mnie po 5 latach już od przepinania kabli w upscalerze te piny we wtyczce SCART poprostu urwały się bo są zrobione na sztywno i od wkładania, wypinania, trzy z nich złamały się tuż przy płytce PCB.

Kolory nie zmieniają się przy poruszaniu gniazdem w TV, sporadycznie zmieniają się przy poruszaniu wyjścia AV konsoli.

Wyjście:

Cytat: Bodzio w Kwiecień 13, 2021, 20:31
Wrzuć zdjęcia kabli jak możesz i daj znać czy konsola jest przerobiona? Ma jakiś chip w środku?

Na pewno jest przerobiona, ale jeśli to nie będzie konieczne to wolę nie ryzykować z odpinaniem kabli z płyty głównej żeby pokazywać jak w środku wyglada. Kable bardzo mocno się trzymają i nie chcę niczego uszkodzić.

Oryginalny kabel AV + adapter:

Zakupiony SCART:

Cytat: xzer0 w Kwiecień 13, 2021, 21:00
Sprawdź kondensatory przy złączu av na plycie głównej. Są 3 od każdego koloru.
Chętnie bym spróbował, ale niestsety jestem zielony w elektronikę, ani sprzętu do tego nie mam ani umiejętności.

Dorzucam filmik + zdjęcia jak wygląda obraz

Spyro w NTSC
https://streamable.com/lhyrvd
Po ustabilizowaniu się obrazu (zwykle ok. 5-10 sekund)

Spyro w PAL

Ekran startowy

xzer0

Tutej są 3 kondensatory 220uf 16V od kolorów rgb. Tam jest dodatkowo inny o wartości 100 ale go nie tykaj. Kup w elektronicznym takie kondensatory elektrolityczne. Stare ukręć obcążkami delikatnie lewo prawo i przylutuj nowe. Czarna kreska na kondensatorze to minus. Wtedy konsola będzie działać.

Atr3ju

Po tym nagraniu co wrzuciłeś widać że to raczej kondensator, wydaje mi się że od koloru czerwonego.
Nie chciałem oglądać zdjęcia wejścia AV z zewnątrz aż 3 razy ;) Miałeś rozkręcić obudowe i wtedy zrobić zdjęcie.

mary22

Kondensatory wymienione, wszystko działa.
Dzięki wielkie za pomoc!