SCPH-7502 nie odpala, piszczenie w sekcji zasilania

Zaczęty przez Reo11, Sierpień 14, 2022, 22:03

Poprzedni wątek - Następny wątek

Reo11

Witam :) Odgrzebałem dawno zapomnianego szaraka ze strychu. trafił tam bo przestał działać, dokładniejszych okoliczności nie pamiętam. Mianowicie po podłączeniu do prądu na dzień dobry zaczyna piszczeć. konsola nie uruchamia się. po odłączeniu od sieci piszczenie ustępuje w stopniowo w średnim tempie (jakaś sekunde czy półtorej). Za każdą pomoc z góry dziękuję.

zenq

Wypadalo by zaczac od podmianki zasilacza. Rozkrec i zobacz, czy kondensatory nie sa spuchniete.

Reo11

Rozkręcałem i kondensatory wyglądają na całe. Ten największy wydaje sie być wybrzuszony ale nie wygląda na taki. Podałam zdjecia tego najbardziej podejrzanego kondensatora moze ktoś coś zauważy.

zenq

Reo11

Dzisiaj go rozbiore i porobie fotki. Natomiast z tym duzym kondensatorkiem sprawa jaest taka ze pod palcem chyba da sie wyczuć wybrzuszenie. Być może szukam winowajcy na siłe ale w porównaniu z innymi kondensatorami w zasilaczu wydaje sie ze nie jest idealnie płaski.

hankie

Jakby spojrzeć spod innego kąta to nie jest idealnie płaski;) jak na YT czasem spojrzałem to głównie tego dziada wymieniali.

Reo11

Googlowałem dlugo temat i tutaj racja, zwykle ten najwiekszy był problemem. Pod swiatło te wybrzuszenie wydaje sie być widoczne. Podsyłam filmik może bedzie pomocny

alf

Wymieniłbym ten kondensator prowizorycznie. Będziesz miał jeden element nowy i pewny  O:-)

Kondensatory chyba nie piszczą, prędzej cewki / transformatory. Wymień kondensator i zobaczymy co dalej. Najlepiej uzbrój się dodatkowo w schemat tego zasilacza i miernik. Po wymianie kondensatora, jak dalej nie będzie działało, to trzeba będzie zbadać napięcia na wyjściu zasilacza.

Reo11

Korzystajac z rady znajomych juz zdolałem sprawdzic napięcia i więcej jak 0.5V nie było. Postaram sie wymienic go na tygodniu ew. W sobote podjade do sklepu z czesciami elektronicznymi moze po drodze wymienią bo sam lutownicy w rękach nie trzymałem

EDIT: Byłem z nią u fachowca i uznał że w części zasilacza gdzie znajduje sie włącznik i reset dochodzi do zwarcia. Na wtorek ma być gotowy.

Reo11

Szarak odżył ku uciesze rodziny :D
Wg. Osoby, która do niej zajrzała przyczyną było ograniczenie na lini 8v. Mi to nic nie mówi :/
Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Pozdrawiam! :)

hankie

@Reo11
Idealnie;) Oczywiście zapraszamy do nawijki w tematach. I jeśli będzie wybierał gry, pochwal się w postach;)