SCPH-7502 - dziwne glitche w menu głównym, tacka, kabel AV

Zaczęty przez Reo11, Sierpień 31, 2022, 20:00

Poprzedni wątek - Następny wątek

Reo11

Witam!
Mam dwa problemy z konsolą i jedno pytanie dotyczące kabla AV

1. Po uruchomieniu konsoli w menu głównym widoczne są coś w rodzaju glitchy bądź artefaktów. nie będę się raczej rozpisywał bo cały problem mam w postaci filmiku https://youtu.be/f5rqbflhLCs
2. Tacka. Tutaj też nie wiele wniosę samym pisaniem prócz tego że najprawdopodobniej wpływa to na możliwość czytania płyt, więc załączam zdjęcie. pytanie czy są kokretne tacki do szaraka godne polecenia?
3. zaśniedziały kabel AV na cinche z adapterem do Scart. Chciałbym zainwestować w jakiś porządny Kabel który pozytywnie wpłynie na jakość obrazu i dzwięku. Pytanie na co konkretnie zwracać uwage przy wyborze kabla?

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam! :)

mariusz391

Cytat: Reo11 w Sierpień 31, 2022, 20:002. Tacka. Tutaj też nie wiele wniosę samym pisaniem prócz tego że najprawdopodobniej wpływa to na możliwość czytania płyt, więc załączam zdjęcie. pytanie czy są kokretne tacki do szaraka godne polecenia?
Wszystkie chińskie zamienniki są równie beznadziejnej jakości. Czasem wytrzymają kilka miesięcy wkładania płyt, czasem kilka lat, i tak prędzej czy póxniej pękną. Kiedyś pisałem o tym że ja wymieniłem sobie tą tackę na wyjętą z popsutego discmana, trzyma od lat i żadnego pęknęcia
Cytat: Reo11 w Sierpień 31, 2022, 20:003. zaśniedziały kabel AV na cinche z adapterem do Scart. Chciałbym zainwestować w jakiś porządny Kabel który pozytywnie wpłynie na jakość obrazu i dzwięku. Pytanie na co konkretnie zwracać uwage przy wyborze kabla?
Jak wyżej, unikać chińczyków. Najlepiej kupić oryginalny kabel RGB Sony, ale to wydatek kilkuset złotych. Więc pewnie taniej a niekoniecznie gorzej napisać do @Atr3ju czy by ci czegoś porządnego nie zrobił

Janusz

1. Trochę oczy mi się kleją, ale jak Ci chodzi o to pływanie obrazu na brzegach i ruchy pikseli to jest to wina kabla. Zapewne używasz zwykłego AV i na LCD tak to wygląda. Kupisz RGB to obraz się uspokoi i będzie ostry.

2. W przypadku tacki to mój osobisty ranking to:

a) metalowa: https://allegro.pl/oferta/talerzyk-metalowy-dysk-tacka-laser-cd-ps1-psx-12197074441
b) wzmacniana: https://allegro.pl/oferta/talerzyk-dysk-tacka-laser-cd-psx-psone-playstation-10783077466

Te dwie jak na zamienniki ujdą w tłumie, pod warunkiem, że dostaniesz te co ja do testów :)

c) "ala" oryginalna: https://allegro.pl/oferta/tacka-lasera-ksm-440-do-playstation-1-it7-chojnice-9197267555
d) na zatrzaski ze sprężynkami

Tej ostatniej unikaj jak ognia, a ta "c" to w sumie jak się trafi, ale często jest albo krzywa, albo plastik źle odlany. Ogólnie kiedyś nie było wyboru, a teraz jest, więc idź w a-b.

3. Standardowo, jak szukasz opcji najtańszej to na start najtańszy kabel RGB z allegro wystarczy, ale będzie buczał i lepiej od razu postawić na jakość i tu masz dwie opcje:

Piszesz do @Atr3ju i Ci zmontuje coś dobrego :)
Albo bierzesz ten https://www.ebay.pl/itm/175354771540?hash=item28d3f57854:g:mCgAAOSwRbRiM5pM

Reo11

Cytat: Bodzio w Sierpień 31, 2022, 21:30
1. Trochę oczy mi się kleją, ale jak Ci chodzi o to pływanie obrazu na brzegach i ruchy pikseli to jest to wina kabla. Zapewne używasz zwykłego AV i na LCD tak to wygląda. Kupisz RGB to obraz się uspokoi i będzie ostry.

Sprawdzałem też na telewizorku crt. Efekt ten sam. Też podejrzewam kabel mimo że znajomy po zobaczeniu tego samego filmiku stawia na kondensatory. Zobaczymy po wymianie kabla. Sprawdzę jutro też czy przypadkiem na zlączach
w konsoli niee osiadło coś zielonego bądź rudego bo na kablu av jest i jedno i drugie :)

pawlus141

Stary temat, ale podobny problem u mnie.

Falujące menu biosu, poradziłeś sobie z tematem? U mnie na crt, lcd i 3 różnych kablach ten efekt się utrzymuje.

Spojrzałem na płytkę, kondensatory nie wyglądają źle, choć ostatnio czytałem że mogły "wyschnąć" ?

zenq

Mogą wyschnąć. Masz kabel rgb? mam dwie psone i co ciekawe jedna ma problem na kompozycie, a druga dla odmiany na rgb i wyglada na to, ze to kondensatory, tylko nie moge sie zabrac za wymiane :/

pawlus141

Mam 2 ori kable Sony, na 3 chincze i 1 jakiś chińczyk. Szczerze mówiąc nie czaje jaka różnica między zwykłym AV a RGB jak pisano wcześniej.

Jak mowa o kondensatorach to na zasilaczu czy płytce kosnoli?

JT

Cytat: pawlus141 w Czerwiec 10, 2025, 19:21Szczerze mówiąc nie czaje jaka różnica między zwykłym AV a RGB
Różnica jest ogromna, zwykły kabel AV z 3 chinchami czyli sygnał composite, to prawie najgorsza jakość, wyprane kolory, słaby kontrast, falujący obraz, słaba ostrość. Na tym porównaniu dobrze to widać.

Kondensatory na płycie głównej.
PS2MR

Janusz

Jak masz takie coś jak na filmiku w tym pierwszym poście, to ewidentnie wina kabla. Tak to właśnie na kompozycie wygląda, szczególnie na telewizorach LCD, choć i na CRT to będzie widać.

Zostaje Ci kupić kabel RGB.
Myślę, na początek wystarczy jakiś zwykły z allegro:
https://allegro.pl/oferta/iris-kabel-rgb-do-playstation-ps1-wysoka-jakosc-solidne-wtyczki-gruby-kabel-14749867743

Może buczeć audio czasem, ale chyba ten jest lepszej jakości niż te pierwsze wypusty.

pawlus141

Nigdy bym nie pomyślał że aftermarket będzie lepszy niż ori Sony. No ale teraz widzę, że tu chodzi o tą różnicę komponent - kompozyt, tak ?

Czyli te drogie, szare kable sony to są RBG, a ten czarny na czinczach to AV?

JAPONIEC

Dużo chińczyków ma końcówkę SCART, a i tak jest compositem. Trzeba uważać.
Różnica między RGB a composite jest ogromna, ze względu na specyfikę działania kabla.

pawlus141

Zamówiłem kabel z polecenia @Janusz , masz nadzieję że to to, bo nie uśmiecha mi się lutowanie płytki.

Ale czy to by znaczyło, że tak na każdy?

hankie

Cytat: pawlus141 w Czerwiec 10, 2025, 20:42
Nigdy bym nie pomyślał że aftermarket będzie lepszy niż ori Sony. No ale teraz widzę, że tu chodzi o tą różnicę komponent - kompozyt, tak ?

Nie chodzi o sygnał komponent - kompozyt, tylko kompozyt (zwany composhitem) - RGB. Komponent to inny kabel, nieobsługiwany przez Szaraka.

Pomiędzy kablem nie-RGB a RGB jest duża różnica. Daj znać po odbiorze zamówionego kabla:)

PS Luknkij na poradnik naszego kolegi @Quake:
https://strefapsx.pl/forum/okablowanie/poradnik-porownanie-kabli-av-na-przykladzie-ps2/

JT

Cytat: pawlus141 w Czerwiec 10, 2025, 20:42

Sony ładowało te kable do większości PS1, i do wszystkich PS2 i PS3. Na pewno głównym powodem była cena tego gówna oraz że we wszystkich regionach był to już standard, standard sygnału które obsługiwały telewizory, konsole, odtwarzacze vhs, dvd. Za kable premium było trzeba dodatkowo płacić, USA był to kabel/sygnał S-Video(trochę gorszy od RGB), Europa SCART/Euro RGB, Japonia SCART/JP-21 RGB.

Kupując kabel SCART/Euro, trzeba się upewnić że to rzeczywiście RGB, bo złącze SCART/Euro może równie dobrze przesyłać sygnał composite, s-video, RGB, Component jak i VGA. Nadajnik jak i odbiornik tego obrazu też musza obsługiwać dany typ sygnału. Każdy szarak obsługuje RGB, ale już nie koniecznie każdy telewizor i nie na każdym wejściu.

AV to bardziej skrót od audio video, czyli kabel od obrazu i dźwięku lub też nazwa wyjścia analogowego w konsolach Sony, to nic więcej nie mówi.
Ogólnie kable RF i Composite to najgorsze gówno, unikać tego jak się tylko da, S-Video to już bardzo dobra jakość, RGB super jakość, Component super jakość i wyższa maksymalna rozdzielczość od RGB, ale małym kosztem kontrastu/kolorów. VGA/RGBHV to RGB w wysokiej rozdzielczości, najlepszy analogowy sygnał, lepszy już jest tylko obraz cyfrowy.
PS2MR

JAPONIEC

Dawali composite bo to najbardziej uniwersalny wtyk. Nie w każdym regionie PAL, SCART to standard, Polska jest tu swoistym wyjątkiem. U mnie końcówka lat 90 i jeden z pierwszych zakupów peryferiów do PSXa obok memorki to był kabel RGB właśnie - po części by mieć kolor w grach ntsc, no ale pamiętam moment przepięcia się z composite na RGB scart w grze PAL - różnica była widoczna gołym okiem. Wszystko było wyraźniejsze, ostrzejsze. Potem taki przeskok zaliczyłem w 2005 jak X360 zamiast do TV CRT podpiąłem pod monitor kablem VGA.