SCPH-5552 czarno biały obraz

Zaczęty przez cinek, Styczeń 21, 2024, 17:18

Poprzedni wątek - Następny wątek

cinek

Dostałem tytułowa konsolkę od kumpla. Grał na niej lata temu, pamięta tylko tyle, że była przerobiona. Niestety wyświetla tylko czarno biały obraz, już na logo PS, w menu i grach. Sprawdzane różne kable i złącza. Czy to może być wina źle zrobionej przeróbki albo uszkodzonego złącza w konsoli? Kumpel nie kojarzy, czy kiedyś też tak było, miał kilka konsol.
Mogę podesłać jakieś foty, póki co jedna.

Wawrzino

czarno-biały obraz? To na pewno wersja PAL? Bo objawy jakby to była konsola NTSC

cinek

No właśnie też miałem takie obawy, na spodzie konsoli jest napis pal, ale co jest w środku, to tylko autor wie. A to nie czasem tak, że konsola NTSC daje obraz czarno biały dopiero po odpaleniu gry?

Janusz

A ma jakiś chip? Z drugiej strony może mnie pamięć myli, ale nawet z tymi przeróbkami co świrowały z PAL/NTSC, czarno-biały wchodził dopiero po bios?

zenq

tak tak, ale to byla palowska konsola, dlatego czarno bialy obraz byl dopiero po wrzuceniu gry a wczesniej bylo ladnie w kolorze.

tutaj problem jest raczej inny i pewnie bym zaczal od sprawdzenia modchipa.

Quake96

Mialem kiedys PSone NTSC-U. Na kompozycie dawala czarno-bialy obraz od razu z tego co pamietam.

Pamietam tez ze w jednym PSone PAL mialem modchip przez ktory konsola juz od startu ruszala jakby w innej rozdzialce niz normalna konsola, wiec byc moze wymuszla NTSC od startu mimo ze byla PALowska. Z reszta zakladalem o tym temat, zwal sie chyba "PSone roznice w wyswietlaniu obrazu".

Moze to jest jakis trop?

cinek

Tak to wygląda od jednej i drugiej strony.

Quake96

O matko, to jakaś prehistoryczna przeróbka chyba.

Masz możliwość porównania obrazu z innym PSXem PAL? Albo chociaż sprawdzenie info o rozdzielczości jaką podaje konsola, zazwyczaj nowsze TV mają taką informację przy wyborze źródła. Odnoszę coraz większe wrażenie, że ten chip wymusza NTSC i stąd czarno-biały obraz. Najszybciej byłoby to po prostu wylutować.

cinek

Na piratach mi nie zależy, bo się brzydzę, więc po prostu wywalam wszystkie kabelki i już. :)

alf

Cytat: Quake96 w Styczeń 23, 2024, 19:14
Odnoszę coraz większe wrażenie, że ten chip wymusza NTSC i stąd czarno-biały obraz.

Chip w mojej konsoli zachowuje sie następująco: wymusza obraz NTSC w biosie konsoli, wiec początkowy ekran i logo PS są w NTSC i nie wyświetlają sie poprawnie jezeli tv tego nie obsługuje. Następnie przy uruchomieniu gry chip dostosowuje obraz do regionu uruchamianego tytułu, więc jak wkładam gre PAL to obraz będzie PAL i wyświetli się normalnie na europejskim telewizorze.

cinek

Kabelki usunięte metodą na sapera, czyli wszystkie na raz i tak oto mam piękny kolorowy obraz. Czyli wychodzi na to, że ciamajda, która przerabiała coś spieprzyła. ;)

alf

Cytat: cinek w Styczeń 24, 2024, 00:44
ciamajda, która przerabiała coś spieprzyła. ;)

Albo była to specyfika tej przeróbki którą miałeś.

Najważniejsze, że jesteś zadowolony.  O:-)

Janusz

Czyli jednak chip, tak coś myślałem, że to może być to, bo w jednej sztuce też długo szukałem co jest nie tak i też problemem okazała się modyfikacja, jakaś starsza, którą też na chama usunąłem ;)

xzer0

Panie kolego, a potrzebny Panu ten chip?

cinek

Odciąłem kabelki i sobie tam egzystuje dalej, przyklejony na jakiś superglut chyba. Próbowałem go nawet ruszyć, ale się poddałem po jednej próbie, bo aż tak mi nie zależało na jego usunięciu.