Reanimacja SCPH-7002

Zaczęty przez akira5, Wrzesień 25, 2016, 20:53

Poprzedni wątek - Następny wątek

akira5

Witam. Kolega podarował mi PS 7002. Górna obudowa do wymiany (wyłamana klapka) :) Konsola posiada chip (uj wie czy działa), laser do wymiany (zero reakcji po włożeniu plyty). Czekam na wasze opinie. Raczej szukam konsoli do której laser pasuje (podobno pasuje z modeli: SCPH 5502, SCPH 55502 i oczywiście SCPH-7002) i górna obudowa będzie w miarę dobra :). Nie chce wkładać w to wielkiej kasy, a wszystko okazyjnie (nie spieszy mi się :D )

Obrazki:

Janusz

Jak nie podłapiesz części, gdzieś na miejscu to reanimacja (obudowa + laser) może wynieść więcej niż zakup gołej, sprawnej konsoli, więc różnie może być. Z obudową nie problem, ale laser? Nie kręci się w ogóle? Co do tego jaki pasuje tutaj to znajdziesz na głównej infografikę.

akira5

Po włożeniu płyty nic.... nie kreci i nie próbuje nic a nic. nieboszczyk totalny :(

PiotrekGT

Spróbuj wyczyścić soczewkę lasera, powinno pomóc, jeśli nie to jedynie można spróbować podkręcić laser, ale na długo to nie wytrzyma.

Quake96

Ale po co czyścić albo podkręcać laser jak nawet napęd nie startuje? Problem leży gdzieś indziej. Może uwalone zasilanie na płycie głównej, albo kabelek uszkodzony. Nawet gdyby nie czytał to powinien lekko zakręcić płytą. Wsadź jakąś płytę i wciśnij czymś ten guzik pod klapką (w prawym górnym rogu) i zobacz jak konsola zareaguje.

akira5

Dupa jasiu i zero reakcji. Konsola swieci ale plyta nawet nie drgnie. W sumie nie podłączałem nawet pod tv... może jutro się uda sprawdzić :)

hankie

Z doświadczenia wiem, iż 'gołego trupa' drogo się stawia na nogi (Jezu jak to brzmi ;) ). W najlepszym wypadku może być niesprawny silniczek, on kosztuje kilka złotych, ale i tak nie ma pewności czy sam laser będzie ok. Kabelki mogą ulec uszkodzeniu, można je naprawić ale jw. Kupisz nowy zamiennik za 5 dych, załóżmy że będzie śmigać jak fabryczny, ale gdzie reszta perfyeriów?

Za 7-8 dych masz sprawnego Szaraka całość z akcesoriami, nie mówiąc że taniej. Spójrz np na ceny używanych ori kontrolerów, czy kart pamięci oddzielnie.

Kosztowo niezbyt opłacalne IMO, no chyba że lubisz szukać i satysfakcja jest na pierwszym miejscu ;)

Quake96

Tak w ogóle to brak jakiejkolwiek reakcji to też znajomy mi przypadek. Dorwałem kiedyś PSXa, który na początku niby działał, ale co któreś uruchomienie miał "schizę" i nie pokazywał obrazu, a napęd zapierniczał z płytą w lewo. Jakby gdzieś było zwarcie czy coś. Po kilku takich akcjach uwaliło płytę główną i konsola przestała właśnie całkowicie reagować na laser jak w tutejszym przypadku. Przełożyłem tenże laser do innej konsoli i tam zaczęło dziać się to samo, czyli czarny ekran a potem śmierć płyty głównej, choć byłem pewien, że płyta główna przed założeniem tego lasera była okej i to nie z jej winy.

Zatem radzę po prostu być ostrożnym ;) A jeśli masz zaparcie to przepatrzyłbym wszystkie bezpieczniki na płycie głównej, nuż któryś jest padnięty.