Psx 7502 problem z odczytem płyt

Zaczęty przez Vin324pl, Lipiec 11, 2022, 17:58

Poprzedni wątek - Następny wątek

Vin324pl

Witam, ostatnio zacząłem używać mojego szaraka z szafy bo zapodałem mu softmoda na memorce. Myślałem że z płytami jest coś nie tak ale po postawieniu konsoli na prawym boku laser znacznie lepiej sobie radzi z odczytem gier.
Tacka obracająca cd ma już dwa wyrwane elementy z trzech, czy to może mieć wpływ na odczyt?
W przypadku polepszenia sytuacji na boku konsoli ma sens kalibracja lasera?
Co byście doradzili?

xzer0

Wyczyść pryzmat lasera w środku.  A jak nie to go podkręć. Czyszczenie soczewki niewiele da. Możesz też kupić nowy na ali, ale to nie to samo.

zenq

Te elementy, to zawsze odpadaja, i tak niezle, ze jeszcze masz ten jeden, wiec sie nie przejmuj. Ten typ tak ma.
Jak na boku lepiej czyta, to delikatna regulacja mu pomoże.

Vin324pl

Jak się dostać do pryzmatu? Te trzy śrubki od spodu wystarczy odkręcić?

PS. Regulacje zacząć od zwiększania mocy?

xzer0

Z pryzmatem to delikatna sprawa. Trzeba zdjąć czarna osłonkę, wykręcić 3 śrubki od tyłu. Czasami wylutować przełącznik krańcowy. Lekko odchylić soczewkę z cewkami i wsadzić w szczelinę patyczek do uszu nasączony alkoholem. Łatwo urwać taśmę. Tak więc ocena umiejętności należy do ciebie.

Vin324pl

Widziałem jak gość robił to na live, jest spoooro rozbierania żeby wszystko wyczyścić, ewentualnie pozostaje izopropanol pod sporym ciśnieniem i do wyschnięcia bez rozbierania

zenq

Mysle, ze go lekko podkrec i da rade :) ale to na rozebranej konsoli, delikatnie i test.

Vin324pl

Podkręcamy ruchem odwrotnym do kierunku wskazówek zegara tak ?

zenq

A tego to ja nigdy nie pamiętam, jade na rozebranej konsoli po troszku metoda prób i błędów i testuje. Wez sobie jakas niezbyt idealna plytke, ktorej znasz dzialanie i sluch zrobisz :)
Nie zawsze pomaga, moze byc juz na styku, ale jak bokiem czyta, to zazwyczaj idzie jeszcze go ustawic :)

Vin324pl

Lipa , powalczyłem wczoraj i dziś . wczoraj raz udało się odpalić płytę testową w poziomie ale chciałem jeszcze doregulować a potem już nie udało mi się dostroić. Może jeszcze w przyszłości spróbuję z laserem wskoczyć pod kompresor z izopropanolem.

xzer0

Miernik kup sobie nawet za 10zl żeby rezystancję sprawdzał. Wtedy będziesz miał punkt wyjścia do kręcenia.

Vin324pl