PSX 1200 nie działa napęped lasera

Zaczęty przez łapek 88, Marzec 29, 2021, 22:21

Poprzedni wątek - Następny wątek

łapek 88

:) Witam chciałbym przedstawić swój problem otoz posiadam scph 1200 z sprawnym laserem od dawcy 102. Wiem jedno ze laser dawcy  na sto procent jest sprawny .Schody zaczynają się po zamontowaniu lasera w modelu 1002 .konsola włącza się lecz nie wykonuje żadnego obrotu silniczkkiem ani nie wraca na swoje miejsce -totalnie brak jakiejkolwiek reakcji...dodam że konsola miała chip mode który zdemontowałem w nadziei że coś  ruszy ,jedynie co działa działa w laserze to wiązka która wytwarza  się ..czy ktos mógłby nakierowac od czego zacząć?gdzie szukać przyczyny ?

Atr3ju

Czy dobrze rozumiem że przed wymontowaniem chipa lasery obydwa nie chciały kręcić ? A po wymontowaniu chipa też lasery nie kręcą ?
Wrzuć zdjęcia miejsc lutowanych przewodów od chipa i to właśnie te miejsca powinieneś sprawdzić. Wystarczy że przy lutowaniu przewodu odsunął się delikatnie rezystor z miejsca lutowniczego i już sygnał nie idzie dalej. Zdarzyło mi się kiedyś tak a nawet tego nie było widać gołym okiem.

łapek 88

Już wrzucam fotke ,konsola onktorj wspomniałem nie posiadała lasera w ogóle ,zdobyłem sprawny laser od modelu ps one i żadnej reakcji nie było zakręcenia silniczkiem

łapek 88

Trochę niepokoi mnie ten układ bo tam kabel też był lutowany od pinu nr 6 do 12

łapek 88

Czy ktoś mógłby mieć nakierować od czego zacząć gdzie szukać przyczyn?

Trzyzet

Na dobry początek dobrze to umyj bo wygląda okropnie od tego topnika i wtedy testuj i cyknij fotkę, równie dobrze może przewodzić prąd.

łapek 88

Wyczyściłem nadal nic nie pomogło... :(

Trzyzet

To jeszcze daj fotke po umyciu jak prosilem, cos zaradzimy :D

łapek 88

Dziś wrzucę dokładne zdjęcia ,mało tego przy czyszczeniu ,pogorszyla się jakoś obrazu ...dziś dodam same szczegółowe zdjęcia ...

łapek 88

Przepraszam za jakość zdjęc  , poki co odstawilem płyte na bok  i nie zamierzam w niej dłubać  . Te ostatnie zdjecia to miejsca po odlutowanym chip modzie.. i dalej to samo. Laser wytwarza wiązke lecz gdzieś blokuje napęd lasera .. :(

Trzyzet

Na trzech ostatnich zdjęciach wszystko ci objaśnię:
pierwsze zdjęcie - pierwszy pin scalaka zwiera do drugiego, do tego ten w drugim zaznaczeniu jest prawdopodobnie zimny lut (będziesz mógł ruszać tą nóżką od scalaka).
drugie zdjęcie - pierwsze zaznaczenie od lewej, może ale nie musi zwierać do kondensatora,  wszystkie te punkty trzeba zalać świeżym topnikiem i podgrzać jeszcze raz.
ostatnie zdjęcie - nie widzę zwarć ale jak wyżej, zalej topnikiem i podgrzej jeszcze raz.

Topnik najlepiej jakiś firmowy w żelu bo początkująca osoba prędzej coś schrzani niż zrobi ze słabym topnikiem.

Dopiero po naprawie tych rzeczy wymienionych powyżej można coś mierzyć.

Atr3ju

Zauważyłem to na czwartym zdjęciu, nogi mają zwore.

łapek 88

Co to znaczy mają zwore ?bo ciemny jestem :)

SCPH-1002

Nie jestem pewien, ale chyba kiedyś czytałem gdzieś, że laser z ps-one nie będzie działać z 1002 i starszymi modelami. Spróbuj może pożyczyć od kogoś na podmiankę z <=1002?

łapek 88

Powinno działać. Z tego co wyczytałem ,samo zasilanie od tego lasera z dawcy podłączyłem do innej konsoli i laser wrócił na miejsce  czyli jest sprawny ...więc problem chyba tkwi na ycie głównej gdzieś..