PSX-1002 - Problem z kablem RGB

Zaczęty przez Quake96, Marzec 19, 2019, 21:29

Poprzedni wątek - Następny wątek

Quake96

Temat obrazu w PS1 wraca do mnie jak bumerang 8)

Tym razem problem polega na tym, że konsola z całkowicie wpiętym kablem RGB niby ma lepszej jakości obraz, ale wszystkie kolory są "niebieskie", tak jakby któryś z kolorów nie działał. Gdy trochę wyciągnę wtyczkę z konsoli, kolory wracają do normy, ale jakość obrazu się pogarsza, zupełnie jakbym używał kabla kompozytowego.

Winę kabla częściowo wykluczam, bo na pozostałych czterech konsolach PS1 działa on bez problemu. Częściowo, ponieważ w przypadku tej konsoli, kabel bardzo ciężko wchodzi w swoje gniazdo i nie wiem czy poniekąd to nie powoduje jakiegoś problemu ze stykiem któregoś pinu.

Poszukam jeszcze innego kabla RGB i sprawdzę :)

EDIT: Na drugim kablu jest dokładnie to samo :/ Problem leży więc ewidentnie po stronie konsoli.

Atr3ju

Na przykładzie tego co ostatnio @animare zrobił możesz zrobić podobnie i nawet chyba Xzer0 by Ci tak polecił zrobić. Wyciągnij wszystkie 3 kolory prosto z DAC'a to pewnie pomoże Ci wykluczyć problem np. kondensatora uszkodzonego.

A to z wyciąganiem kabla to wiadomo o co kaman, pin 5 V nie styka we wtyczce i automatem przechodzi w kompozyt.

Quake96

Na razie to nie mam zbytnio czasu i sprzętu żeby samemu przy tym pogrzebać, ale chcę wiedzieć co może być problemem, żeby potem oszczędzić sobie czasu.

Wyciąganie wtyczki działa pewnie tak jak piszesz. Lekko wyciągając odcinam pin 5v i kabel działa jako kompozyt.

Atr3ju

To jest DAC z 750x, może nie jest identyczny ale to jak widzisz dość proste przylutować 3 kabelki cieńkie do nóżek i poprowadzić do wtyczki scart i zastąpić te z kabla.

Kolory to pin 3, 4 i 5

Quake96

To w takim razie po co są te kondensatory po drodze z DACa do wyjścia wideo?

Może w wolnej chwili podłubię, ale sam raczej za lutowanie tego się nie wezmę, bo to za małe punkty lutownicze na moje wielkie, trzęsące się łapy.

Póki co i tak jestem z tej konsoli zadowolony, bo generalnie działa, wyjścia chinch też śmigają ;)

Damian

A wrzuć zdjęcie jak to wygląda.

Quake96

Później zrobię i wrzucę. Ogólnie wygląda to tak, że przy RGB ekran dostaje tylko sygnał z niebieskim kolorem. Jest obraz, ale wszystkie kolory są w odcieniach niebieskiego.

animare

Ogólnie IC502 jest dość poręczny jeśli można to tak nazwać, w PsOne jest sporo małych punktów do których trzeba lutować m.in. chip (pin 3 i 4) więc z poziomem trudności będzie tutaj podobnie.

Niestety dobry sprzęt do lutowania to podstawa przynajmniej dla mnie bo mi ręce trzęsą się jak z przepicia czasem :-). Atr3ju ma dobry pomysł jeśli zależy Ci na naprawie kolorów. Wychodzi na to że jakieś nazwijmy to "zwarcie" robi pin odpowiedzialny za kolor czerwony przez co masz wszystko w odcieniach niebieskich.

Trzyzet

Weź na początek obczaj czy piny w gnieździe AV są całe i są na odpowiedniej wysokości.

Potem sprawdź multimetrem o ile masz czy sygnały R, G i B dochodzą do kondensatorów. Jak tak to sprawdź kondensatory R, G i B czy nie mają zwarcia do masy. Są blisko zasilacza to mogły wyschnąć od temperatury. 

Rzadko ale jednak się zdarza, że uszkodzony kondensator może uszkodzić też DACa. Nie można niczego wykluczyć na tym etapie.

Quake96

Cytat: Damian w Marzec 20, 2019, 12:47
A wrzuć zdjęcie jak to wygląda.

Cytat: Trzyzet w Marzec 20, 2019, 16:39Weź na początek obczaj czy piny w gnieździe AV są całe i są na odpowiedniej wysokości.

Gniazdo wygląda jak nowe :) Jak dorwę w końcu multimetr i znajdę chęci to pomierzę co i jak z tymi kondensatorami. Prawdopodobnie tam gdzieś leży wina :D

Quake96

Dobra, mam chwilowo miernik, więc chciałbym pomierzyć co i jak z tym RGB. Może mi ktoś podrzucić jakiś schemat, który pokierowałby co i gdzie zmierzyć? Szukałem tego DACa na płycie ale jestem głąbem i nie mogę go znaleźć, także kiepsko z moją wiedzą :D

Atr3ju

DAC jest niedaleko wyjścia AV znajdziesz na pewno ten scalak, jak zobaczysz na mój jpg kilka postów wyżej to zauwazysz na nim oznaczenie IC502 i że jest ścięty w prawym dolnym rogu. Łopatologicznie rzecz biorąc Twój DAC będzie bliźniaczo podobny z być może innym oznaczeniem.

Moim zdaniem to scalak na środku płyty taki kwadratowy, po przybliżeniu jest logo Philipsa a po prawej ma oznaczenie IC202.

Jak widać ta płyta jest całkiem inna, w wyższych modelach DAC był i jest zazwyczaj niedaleko wyjścia AV.

Tu jest zdjęcie w wysokiej rozdzielczości ale musisz otworzyć w osobnym oknie bo się coś nie chce zdjęcie wkleić bezpośrednio na forum.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1e/Sony_Playstation_1_SCPH-1002_motherboard_top.jpg

Z tego co widzę to nie tak łatwo go znaleźć więc szukam na gugle dalej, 3zet napewno będzie wiedział.

Tu również zdjęcie w wysokiej rozdzielczości.

http://www.the-liberator.net/site-files/retro-games/hardware/Sony-Playstation/sony-playstation-scph-1002-ps1-pal/sony-playstation-scph-1002-ps1-pal-15-motheboard.JPG

Z tego co widze to były chyba dwa modele płyt głównych w 100x czyli PU-7 i PU-8

Quake96

Tak, 1002 miała dwie różne płyty główne, u mnie jest ta późniejsza, PU-8.

Szukałem po całej płycie czy to IC502, czy to układu o innym oznaczeniu (szukając w guglu IC502 wychodzi że ma też inną nazwę) i nic takiego nie znalazłem.

Damian

Kłak, zainteresuj się układem CXA1645. Powinien być na odwrocie płyty głównej.

Quake96

Czyli tak jak podejrzewałem to to. Jest taki układ i to na wierzchniej stronie płyty. Już na początku przy szukaniu zastanawiałem się co to za układ, bo wiele ścieżek ze złącza do niego prowadziło, ale ani nie przypominał on tego DACa którego pokazał Atr3ju (wiem, że miał być nie co inny ale nie aż tak), ani jego oznaczenia nie pokrywały się z tym IC502, a przede wszystkim jego kształt jest zupełnie inny. W necie znalazłem tylko info, że ten chip to RGB encoder, ale nie miałem pewności czy to już ten docelowy chip.

EDIT: Dalej mimo to szukam schematu co i w jakich punktach pomierzyć, bo sam dostaję oczopląsu i chyba coś źle robię bo nie daje to efektu :D