PSX 1002 gubi muzykę w grach

Zaczęty przez TLD113, Grudzień 27, 2019, 23:28

Poprzedni wątek - Następny wątek

TLD113

Cześć,
PS1(1002) dołożyłem do niego chip MM3 (chyba... z allegro wlutowany na 4 kable), nowy laser BAM (jakiś chińczyk też z allegro bo poprzedni zdechł)
Gry chodzą płynnie bez błędów graficznych ale gubią ścieżkę dźwiękową, głosy i inne dźwięki odtwarzają się bez problemu. Problem występuje na oryginalnych płytach jak i kopiach.

W GT i Castlevania (kopie) muzyka przerywa i przestaje grać, w NFS Porsche utwory przeskakują w losowych momentach.

Zauważyłem, że problem występuje w momencie gdy konsola doczytuje dane z płyty, wystarczy zastopować grę i chwilę poczekać a muzyka gra z powrotem.

Zastanawiam się czy to wina lasera czy może po prostu to jedna z przywar modelu 1002

Damian

Uroki tego modelu, szczególnie w duecie z chińskim laserem. Na jakiej podstawie założyłeś że ten stary laser padł?

TLD113

Rzadko kiedy kręcił płytę, a jak już się ruszył to przechodził w odtwarzacz audio, sprawdzane na oryginalnych nośnikach bez chip. Myślałem żeby się pobawić w kalibrację ale zrezygnowałem ostatecznie.

Mam jeszcze 9002 ale szkoda mi go używać bo stan igła w kartonie (no musiałem się pochwalić ;) ), poza tym 1002 jakiś solidniejszy się wydaje.

Zastanawia mnie czy to może być wina wlutowanego chipa. Spotkał się ktoś z taką wybiórczą dolegliwością ? Gry nawet na chwile nie zwalniają, cały czas płynnie chodzą.

Janusz

Spróbuj postawić konsolę na boku i wtedy sprawdź czy audio gra lepiej.

TLD113

Stawianie konsoli na boku nic nie zmienia, do góry nogami sprawia, że laser zaczyna kręcić zbyt szybko.

Czy to normalne, że napęd zatrzymuje się całkiem i po jakimś czasie na nowo rusza, żeby doczytać dane?

Atr3ju

W tej konsoli problemem jest ułożenie lasera przy transformatorze. W latach 90 używałem do tego suszarki z zimnym nadmuchem od lewej strony (przez żeberka) konsoli i pomagało. Ktoś bardziej doświadczony powie że przegrzewa się cewka lasera.

Damian

Być może po czyszczeniu stary laser podziałałby jeszcze w PSone.

Quake96

Cytat: Damian w Grudzień 27, 2019, 23:50
Uroki tego modelu, szczególnie w duecie z chińskim laserem. Na jakiej podstawie założyłeś że ten stary laser padł?

Uroki nie uroki. Ludzie się "usrali" że 1002 musi zacinać FMV i muzykę i koniec. Tylko jakim cudem moja 1002 działa jak złoto? Jak laser jest odpowiednio skalibrowany to gry muszą dobrze działać. Inną sprawą jest regulacja "gain" i "bias", ale jeśli gry się uruchamiają bez problemu to i bez problemu powinny działać.

Cytat: TLD113 w Grudzień 28, 2019, 10:04
Stawianie konsoli na boku nic nie zmienia, do góry nogami sprawia, że laser zaczyna kręcić zbyt szybko.

Czy to normalne, że napęd zatrzymuje się całkiem i po jakimś czasie na nowo rusza, żeby doczytać dane?

Jak stawianie na boku nie pomaga to może być problem. U mnie rozwiązywało to problem nawet przy wadliwym silniczku płyty. Nowy laser z chin to pewnie ten sam szajs który ja kupiłem. Przemaglowałem dwie sztuki i obie nawet po kalibracji nie działały jak należy, choć u ciebie i tak jest sukces że w ogóle to działa.

PS: Jeśli czasem konsola "szybciej" kręci płytą i słychać przy tym charakterystyczny odgłos jakby "bulgotania", to może być objaw albo słabego lasera, albo problemu z silniczkiem płyty. Moja 1002 czytała gry elegancko, przy okazji czyszczenia zmieniłem obudowę lasera wraz z silniczkiem i po podmianie nagle przestała działać prawidłowo. Pół dnia męczyłem się z regulacją potencjometra, żeby wpaść na pomysł przełożenia poprzedniego silniczka płyt. Nagle konsola czyta wszystko jak należy, także problem tkwił w wadliwym/uszkodzonym silniku talerzyka płyty.

TLD113

@Quake96

Idąc Twoim tropem, podstawiłem nowy laser na stary mechanizm i problem zelżał, 1 zacinka  podczas 1 przejazdu w nfs i gt. Stary mechnizm jest całkiem suchy, kupię wazelinę techniczną, przesmaruję może problem się rozwiąże,

Jeżeli stary mechanizm jednak kręci płytę to najwyraźniej oryginalny laser musi być mocno rozregulowany, jak dorwę jakiś miernik napięcia to się pobawię w kalibrację.