Padnięty port Parallel

JAPONIEC · 3874

Online JAPONIEC

dnia: Czerwca 04, 2019, 19:38:30
Dziś próbowałem odpalić na swoim ulubionym SCPH-7502, którego mam od nowości, Action Replaya (żeby między innymi zgrać sobie save'y z pamięci urządzenia na kartę pamięci) - wielkim zdziwieniem było, jak cart się po prostu nie odpalił - czarny ekran. Po odpięciu carta, konsola normalnie bootuje do menu. Pomyślałem, że może sam cartridge nawalił, ale zapiąłem go pod inną konsolę i działa jak złoto. Sprawdziłem moją 7502-kę na innym carcie i niestety objawy podobne.

Kilka lat wstecz normalnie korzystałem z portu na tej właśnie konsoli. Przedmuchałem, przeczyściłem izopropanolem - niestety nic nie pomogło. Sprawdzajcie swoje szaraki od czasu do czasu - być może spotkacie się z podobnym problemem (czego nikomu nie życzę).

Niestety nie jestem elektronikiem więc nie mam możliwości sprawdzenia co się tam zepsuło. Przeszukałem sieć, ale nie znalazłem żadnych informacji o padającym porcie. Dobrze, że sprawdziłem zawczasu, bo docelowo chciałem konsolę zmodować pod PSIO :).

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 71
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: hankie_pl
Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 06, 2019, 10:24:27
A może jakby podgrzać połączenie? Może poprawiłoby to przewodność? Po latach trafią się braki w połączeniach.

Online JAPONIEC

Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 06, 2019, 12:06:53
Ograniczyłem się do solidnego czyszczonka IZO, sprawdzałem też, czy przypadkiem jakiś pin się nie odgiął, ale port wygląda identycznie jak w innych konsolach. Grzać jej raczej nie będę - sprzęt poza tym parallelem jest w stanie idealnym i mam do niego spory sentyment. Sprawa o tyle dziwna, że jeszcze nigdy nie natknąłem się w sieci na doniesienia o padających portach.

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 71
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: hankie_pl
Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 06, 2019, 13:01:21
A może tylko podotykać rozgrzaną lutonicą punkty mocowania portu? Ale w sumie jak masz inne sztuki i nie chcesz maltretować tej jedynej - to rozumiem. Też chyba pierwszy raz czytam o padniętym porcie równoległym ;)

Offline xzer0

Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 06, 2019, 14:58:04
Trzeba kupić miernik i sprawdzać przejścia.

Offline pawloosw

• Major
  • *
    • Reputacja: 27
  • W co masz zagrać jutro, graj dzisiaj...
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 09, 2019, 09:13:25
Jak to piekny egzemplarz psxa to grzech zeby byl niedokonca sprawny. Tez pierwsze slysze o uszkodzony porcie parrel. Poleciłbym po najprostszej lini oporu. Lutownica wszystkie nozki portu rozgrzac na plycie zeby na nowo je dolutowac (moze jakis zimny lut jest przyczyna problemu). Jesli to nie przyniesie rezultatu, to mierniczek jak kolega wspomnial i mozna spr czy same nozki cos nie domagaja, ale to chyba raczej malo prawdopodobne. Predzej w tym wypadku jakas sciezka na plycie glownej. A przygladales sie dokldnie samej plycie? Nie widac jakis uszkodzonych elementow (chip, bezpiecznik wygladajacy jak rezystor). A propo, warto by sprawdzic w internetach czy parrel nie ma swojego bezpiecznika, jak ma to miejsce w portach padow/kart pamieci. I jesli takowy wystepuje to miernikiem sprawdzic na jego koncach czy jest przejscie. Jak nie, to to bylby winowajca.

SMF spam blocked by CleanTalk