Problem z sygnałem AV w PS one

Mcin · 8655

Offline animare

• Wsparcie
  • Kapitan
  • *
    • Reputacja: 29
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #30 dnia: Czerwca 04, 2019, 16:46:59
Teoretycznie możesz nie wiedzieć, ale w praktyce pierwszą oznaką będzie to że w ogóle jest obraz, gdyż po przecięciu ścieżki z gniazda AV nie ma w ogóle obrazu. Drugim wyznacznikiem będzie to że obraz powinien być idealnie czysty bez zakłóceń i mniej poszarpany.

Offline Mcin

• Wsparcie
  • Major
  • *
    • Reputacja: 28
  • بيسي غعَمينْق مَصْتترْ رإِس
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 30 gier w 2024 roku. Odznaka za zajęcie I miejsca w konkursie Strefowy Skryba. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Odznaka za zajęcie II miejsca w konkursie Przejdę 28 gier w 2022 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku.
Odpowiedź #31 dnia: Czerwca 05, 2019, 21:55:09
Hm, testowałem na dwóch telewizorach, kilku rożnych tytułach i kablach. Telewizory to zwykle, sklepowe kineskopy do domu z początków XXI wieku.
Innego PSXa odpalam bez problemu na tych samych kablach i tym samym TV. Na tych samych TV śmiga kilka innych konsol wliczając szaraka 9002 Pal.
Zasilacza nie podejrzewałem. Jeżeli pomimo modyfikacji wciąż będzie problem u mnie, sprawdzę na uniwersalnym.

Net Yaroze to życie. Net Yaroze to Nadzieja.

Offline Mcin

• Wsparcie
  • Major
  • *
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 30 gier w 2024 roku. Odznaka za zajęcie I miejsca w konkursie Strefowy Skryba. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Odznaka za zajęcie II miejsca w konkursie Przejdę 28 gier w 2022 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku.
Odpowiedź #32 dnia: Czerwca 10, 2019, 20:41:22
Przygodom nie ma końca...
Paczkę odebrałem dziś. Pierwsze podłączenie - od razu pojawia się biały ekran i dźwięk czyli potencjalny sukces, ale nie - nie pojawia się logo Sony, "dżingiel" powitalny urywa się w połowie, a w środku coś rzęzi na pełnych obrotach. Wydawało mi się, że to rzężenie wydziela silnik od lasera i miałem rację - jeździła po szynie zupełnie luzem, minimalne popchnięcie palcem przesuwało ją.
Przesunąłem głowicę do samego środka - silnik przestał rzęzić, ale konsola dalej się nie odpalała.
Spróbowałem przesunąć głowicę w druga stronę - przesunięciu głowicy lasera jak najbliżej krawędzi, usłyszałem "klik" i jakiś mechanizm zaskoczył - głowica lasera nie dawała już się bez oporu przesuwać.
Teraz głowica lasera już się przesuwa po uruchomieniu konsoli i wraca do środka. Niestety, cała konsola wciąż nie działa, to znaczy dalej zawisa przed pojawieniem się logo Playstation.

Dorzucam nagranie:
« Ostatnia zmiana: Czerwca 11, 2019, 21:41:01 wysłana przez Mcin »

Offline Atr3ju

Odpowiedź #33 dnia: Czerwca 11, 2019, 04:47:26
No nie wierze, czyli co zepsulem Ci konsole czy jak bo nierozumiem. Co z tym laserem sie stalo ? i dalej nie masz obrazu ? U mnie normalnie wszystko dzialalo i najgorsze jest wlasnie to jak wiem ze u mnie wszystko dzialalo a pozniej "cos" wedruje do klienta i nie dziala nic.

Offline Mcin

• Wsparcie
  • Major
  • *
Odpowiedź #34 dnia: Czerwca 11, 2019, 20:57:12
Co z tym laserem sie stalo ? i dalej nie masz obrazu ?
No niestety nie działa :/ Próbowałem odpalić gołą konsolę, konsolę z kartą pamięci i 3 rożne płyty, efekt ten sam - konsola zawisa na białym ekranie, logo Playstation się nie pojawia.
Przekopuje teraz forum i jedna rzecz którą wcześniej pominąłem:
Jedyny minus całego zabiegu jest taki, że prawdopodobnie jeśli ktoś zdecyduje się podłączyć później konsolę przez composhit to nie będzie działać bo de facto odcinamy ten sygnał w pierwszym kroku modyfikacji.
Tu jest problem jeden, bo jak pisałem wcześniej, mam na stanie wyłącznie kable composite, ale nawet bez sygnału powinna się włączyć, a laser pracować :/
Druga rzecz jest taka, że u Ciebie działało od początku, jak mówisz. Więc może to faktycznie problem z zasilaczem, który nie daje odpowiedniego prądu i laser nie ma siły pracować? Niestety w domu nie znalazłem nic o odpowiednich parametrach, więc musiałbym kupić.
U mnie normalnie wszystko dzialalo i najgorsze jest wlasnie to jak wiem ze u mnie wszystko dzialalo a pozniej "cos" wedruje do klienta i nie dziala nic.
Nie ma co się przejmować, i tak nie działało u mnie od chwili kupienia.

Offline animare

• Wsparcie
  • Kapitan
  • *
    • Reputacja: 29
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #35 dnia: Czerwca 11, 2019, 21:01:14
Laser to pierwsza rzecz która rusza w konsoli więc od razu byś wiedział. Druga sprawa, że tak , potrzebujesz kabel scart RGB, ale ma to swój plus że uzyskasz świetną jakość obrazu.

Offline Mcin

• Wsparcie
  • Major
  • *
Odpowiedź #36 dnia: Czerwca 11, 2019, 21:46:27
Laser to pierwsza rzecz która rusza w konsoli więc od razu byś wiedział.
Doprecyzuję - głowica lasera się przesuwa, ale wydaje mi się, że płyta w środku się nie obraca, po prostu tego nie słychać.
Poprawiłem post z wczoraj, faktycznie był źle napisany, teraz powinno być łatwiej zrozumieć, o co mi chodzi.

Offline Atr3ju

Odpowiedź #37 dnia: Czerwca 11, 2019, 22:05:30
Też się zdziwiłem jak uruchomiłem Twoją konsole że tak cicho chodzi. Laser przesuwał się tak cicho że żaden mój laser nie jest tak cichy. Byłem w szoku że dorwałeś taki zadbany laser. Możesz otworzyć klapke i wcisnć bolec od przycisku który uruchamia płytę. A z tym kablem to wiesz odrazu go wywal przez okno.

SMF spam blocked by CleanTalk