Problem z sygnałem AV w PS one

Zaczęty przez Mcin, Kwiecień 14, 2019, 18:13

Poprzedni wątek - Następny wątek

animare

Teoretycznie możesz nie wiedzieć, ale w praktyce pierwszą oznaką będzie to że w ogóle jest obraz, gdyż po przecięciu ścieżki z gniazda AV nie ma w ogóle obrazu. Drugim wyznacznikiem będzie to że obraz powinien być idealnie czysty bez zakłóceń i mniej poszarpany.

Mcin

Hm, testowałem na dwóch telewizorach, kilku rożnych tytułach i kablach. Telewizory to zwykle, sklepowe kineskopy do domu z początków XXI wieku.
Innego PSXa odpalam bez problemu na tych samych kablach i tym samym TV. Na tych samych TV śmiga kilka innych konsol wliczając szaraka 9002 Pal.
Zasilacza nie podejrzewałem. Jeżeli pomimo modyfikacji wciąż będzie problem u mnie, sprawdzę na uniwersalnym.

Net Yaroze to życie. Net Yaroze to Nadzieja.

Mcin

Przygodom nie ma końca...
Paczkę odebrałem dziś. Pierwsze podłączenie - od razu pojawia się biały ekran i dźwięk czyli potencjalny sukces, ale nie - nie pojawia się logo Sony, "dżingiel" powitalny urywa się w połowie, a w środku coś rzęzi na pełnych obrotach. Wydawało mi się, że to rzężenie wydziela silnik od lasera i miałem rację - jeździła po szynie zupełnie luzem, minimalne popchnięcie palcem przesuwało ją.
Przesunąłem głowicę do samego środka - silnik przestał rzęzić, ale konsola dalej się nie odpalała.
Spróbowałem przesunąć głowicę w druga stronę - przesunięciu głowicy lasera jak najbliżej krawędzi, usłyszałem "klik" i jakiś mechanizm zaskoczył - głowica lasera nie dawała już się bez oporu przesuwać.
Teraz głowica lasera już się przesuwa po uruchomieniu konsoli i wraca do środka. Niestety, cała konsola wciąż nie działa, to znaczy dalej zawisa przed pojawieniem się logo Playstation.

Dorzucam nagranie:

Atr3ju

No nie wierze, czyli co zepsulem Ci konsole czy jak bo nierozumiem. Co z tym laserem sie stalo ? i dalej nie masz obrazu ? U mnie normalnie wszystko dzialalo i najgorsze jest wlasnie to jak wiem ze u mnie wszystko dzialalo a pozniej "cos" wedruje do klienta i nie dziala nic.

Mcin

Cytat: Atr3ju w Czerwiec 11, 2019, 04:47Co z tym laserem sie stalo ? i dalej nie masz obrazu ?
No niestety nie działa :/ Próbowałem odpalić gołą konsolę, konsolę z kartą pamięci i 3 rożne płyty, efekt ten sam - konsola zawisa na białym ekranie, logo Playstation się nie pojawia.
Przekopuje teraz forum i jedna rzecz którą wcześniej pominąłem:
Cytat: animare w Luty 11, 2019, 12:17Jedyny minus całego zabiegu jest taki, że prawdopodobnie jeśli ktoś zdecyduje się podłączyć później konsolę przez composhit to nie będzie działać bo de facto odcinamy ten sygnał w pierwszym kroku modyfikacji.
Tu jest problem jeden, bo jak pisałem wcześniej, mam na stanie wyłącznie kable composite, ale nawet bez sygnału powinna się włączyć, a laser pracować :/
Druga rzecz jest taka, że u Ciebie działało od początku, jak mówisz. Więc może to faktycznie problem z zasilaczem, który nie daje odpowiedniego prądu i laser nie ma siły pracować? Niestety w domu nie znalazłem nic o odpowiednich parametrach, więc musiałbym kupić.
Cytat: Atr3ju w Czerwiec 11, 2019, 04:47U mnie normalnie wszystko dzialalo i najgorsze jest wlasnie to jak wiem ze u mnie wszystko dzialalo a pozniej "cos" wedruje do klienta i nie dziala nic.
Nie ma co się przejmować, i tak nie działało u mnie od chwili kupienia.

animare

Laser to pierwsza rzecz która rusza w konsoli więc od razu byś wiedział. Druga sprawa, że tak , potrzebujesz kabel scart RGB, ale ma to swój plus że uzyskasz świetną jakość obrazu.

Mcin

Cytat: animare w Czerwiec 11, 2019, 21:01Laser to pierwsza rzecz która rusza w konsoli więc od razu byś wiedział.
Doprecyzuję - głowica lasera się przesuwa, ale wydaje mi się, że płyta w środku się nie obraca, po prostu tego nie słychać.
Poprawiłem post z wczoraj, faktycznie był źle napisany, teraz powinno być łatwiej zrozumieć, o co mi chodzi.

Atr3ju

Też się zdziwiłem jak uruchomiłem Twoją konsole że tak cicho chodzi. Laser przesuwał się tak cicho że żaden mój laser nie jest tak cichy. Byłem w szoku że dorwałeś taki zadbany laser. Możesz otworzyć klapke i wcisnć bolec od przycisku który uruchamia płytę. A z tym kablem to wiesz odrazu go wywal przez okno.