Problem z PlayStation Classic Mini i adapterem USB True Blue PSX Mini

Zaczęty przez RetroGhost, Kwiecień 11, 2022, 01:23

Poprzedni wątek - Następny wątek

RetroGhost

Witam serdecznie forumowiczów,

Potrzebuję pomocy w następującej sprawie, nie wiem czy ktoś miał już podobny problem i czy będzie mi w stanie jakoś doradzić: Do mojej PlayStation Classic Mini używam adapterów USB rozszerzających ilość gier, jednak w pewnym momencie jeden z nich dostał chyba jakiejś awarii - przestał wczytywać gry dostępne na USB. Sprawdzałem i nie jest to wina retro-konsolki (ta inne USB-sticki spod znaku TrueBlue Mini czyta normalnie). Posiadany przeze mnie Crackhead Pack True Blue Mini zawierający 101 gier nie wczytuje żadnej z dostępnych gier... Za każdym razem wyświetla poniższy komunikat. Przywrócenie ustawień fabrycznych również nic nie dało. Czy po prostu ten USB-stick się zepsuł (w końcu to chińszczyzna) czy można coś zrobić by pozbyć się tego komunikatu i dalej grać normalnie?

Megadeth

Raczej USB stick się wysypał + nadpisał i uszkodził autobleem'a (podejrzewam, że takiego masz hacka?)
Proponuję nową instalację autobleem lub przejście na mniej problemowy project eris.

SALADYN

I nie kupować najtańszych pendrive'ów/adapterów kart/samych kart. Tania chińszczyzna z ali czy innej biedronki potrafi od tak się zepsuć.

RetroGhost

Cytat: Megadeth w Kwiecień 11, 2022, 11:02
Raczej USB stick się wysypał + nadpisał i uszkodził autobleem'a (podejrzewam, że takiego masz hacka?)
Proponuję nową instalację autobleem lub przejście na mniej problemowy project eris.

Tak to autobleem wgrany w taki USB stick robiony przez chińską firmę, dostępny na Ali i innych portalach aukcyjnych. Problem polega na tym, że one mają zamkniętą architekturę i nie można nic modyfikować, wgrywać, usuwać, edytować itd. Czyli co, rzecz spisana już na straty raczej i nie do odratowania...

Megadeth

A bez tego stockowe gry działają? Jesli tak to pewnie się to ustrojstwo zepsuło.
Jeśli chcesz hacka PSXC to najlepiej go samemu wykonać. Tutoriale na autobleem masz w sieci dużo. Od siebie polecam też Project Eris, który wg mnie jest bardziej stabilny. Polecam pendrive SANDISK'a.

zenq

kup pendrive i sam sobie wrzuc autobleema i gry, ktore chcesz :)

RetroGhost

Cytat: Megadeth w Kwiecień 11, 2022, 12:29
A bez tego stockowe gry działają? Jesli tak to pewnie się to ustrojstwo zepsuło.
Jeśli chcesz hacka PSXC to najlepiej go samemu wykonać. Tutoriale na autobleem masz w sieci dużo. Od siebie polecam też Project Eris, który wg mnie jest bardziej stabilny. Polecam pendrive SANDISK'a.

Tak, tylko jest problem z tym chińskim USB-stickiem, reszta rzeczy działa normalnie. Zrobię sobie własny hack do PSX Mini, ale jest jakiś sposób by odratować/naprawić ten TrueBlue? Nic nie znalazłem na forach internetowych, szukałem głównie na zagranicznych i chyba nikt nie miał podobnego problemu.

Megadeth

Nie mam pojęcia. Jak się tam wysypał jakiś system plików to już do kosza pewnie. Swoją drogą szkoda kasy na takie wynalazki. Zrób sobie swój hack z project eris i na retroarch będziesz mieć płynniejsze i stabilniejsze działanie niż przy Autobleem.

RetroGhost

Cytat: Megadeth w Kwiecień 11, 2022, 18:58
Nie mam pojęcia. Jak się tam wysypał jakiś system plików to już do kosza pewnie. Swoją drogą szkoda kasy na takie wynalazki. Zrób sobie swój hack z project eris i na retroarch będziesz mieć płynniejsze i stabilniejsze działanie niż przy Autobleem.

Nom, kasy trochę szkoda. To fakt. Aczkolwiek traktowałem te usb-sticki TrueBlue z wgraną dużą liczbą gier jako taką kolekcjonerską osobliwość, ale widzę, że żywotność tego typu chińskich zabawek jest co najmniej wątpliwa w dłuższej perspektywie.

alf

Cytat: RetroGhost w Kwiecień 11, 2022, 19:04
traktowałem te usb-sticki TrueBlue z wgraną dużą liczbą gier jako taką kolekcjonerską osobliwość

Zacznij traktować TrueBlue tak jak ja - czyli jako wyzysk ludzi którzy samemu nie ogarniają jak przygotować pendrive z autobleem. Żółci zarabiają na niewiedzy ludzi lub na ich braku chęci do jej uzupełniania. Do tego True Blue jest dość drogie, bo to kosztuje około 100 PLN a jak widać jakość jest kiepskawa.

Wawrzino