Problem z padem SCPH-1200

Zaczęty przez Retro Chomik, Październik 04, 2021, 09:01

Poprzedni wątek - Następny wątek

Retro Chomik

Witam ,  konsola wraz z padem trafiła do mnie parę lat temu i przeleżała w szafie, ostatnio chciałem odpalić i w coś popykać jak za dawnych lat.
Na początku pad działał w menu normalnie , miałem jednak problem z grą bo pierwszy Crash już niestety był w ruinie. Na drugi dzień załatwiłem od kumpla inną grę i o ile konsola zdała egzamin wzorowo tak pojawił się problem z padem.

Testowałem podróbkę pada od ps2 i działa bez problemu z konsolą.
Natomiast szary pacjent ma takie objawy już w menu :
- po wciśnięciu analoga dioda świeci się na czerwono i nie działa żaden przycisk
- kiedy analog jest wyłączony cały czas działa tak jakby któryś z przycisków bo automatycznie wchodzi do menu z karta pamięci i z niego wychodzi (nieważne czy karta jest w środku czy nie)

Rozebrałem pada i wygląda na to że miał kiedyś przygodę z podłogą bo był zerwany gwint w prawym dolnym rogu plus pęknięta plastikowa podstawka pod mechanizmem wstrząsów oraz przecięty jeden przewód od zasilania silniczka właśnie z tej strony , przeczyściłem izopropanolem całość i dodatkowo zauważyłem że czarny element z gumki od krzyżaka się oderwał w całości  ( ale raczej w menu strzałki nie odpalałyby z automatu karty pamięci )

Podrzucam w załącznikach fotki jedna z nich to schemat zaczerpnięty z jednego z tematów tu na forum

Ktoś może doradzić co można pomierzyć multimetrem żeby zlokalizować usterkę ?

Retro Chomik

Obczaiłem że problem stanowi przycisk - kwadrat , cały czas jest włączony ( w jednej grze postać spamuje tym działaniem jak podepnę pada już w trackie rozgrywki

PsFan

Przeczyść scalaka alkoholem ipa,sprawdź czy nie masz problemów z przewodem.Może gdzieś na nim jest zwora,idzie to łatwo sprawdzić multimetr na diode i sprawdzasz czy nie masz zworki pomiędzy kablami

Retro Chomik

multimetrem sprawdzać na wtyczce przy płycie głównej pada tak ?

PsFan

Najlepiej wypnij wtyczkę,dla świętego spokoju,podpięta pod scalaka może pokazywać źle.A spróbuj go na surowo podpiąc bez gumek,zobacz jaka różnica będzie.Bo może być temat,że wyrobione masz mocowanie na tym kwadracie i powoduje zworkę.Czasem się tak dzieje przez brud,ale najlepiej przeczyść go alkoholem dla świętego spokoju

Retro Chomik

Zwarć na wtyczce nie ma żadnych, poprawiłem lutowanie przy procesorze (topnik plus minimum nowej cyny)
Odpaliłem konsolę i przez dosłownie 30 sekund nie było problemu , kilka razy uruchomiłem slot karty pamięci manualnie i z niego wyszedłem , już się cieszyłem a tu znów zonk... wcześniej podpięty pad i zero gumek też miał identyczne objawy

PsFan

W takim razie temat musi tkwić w jakimś połączeniu.Z czego co widzę tu filozofii nie ma,ścieszki idą pewnie na procka i z niego wychodzi sygnał cyfrowy.Musisz znaleźć wejście tego sygnału kwadratu i zerknąć na wyjście.Jeżeli będzie zwora,no to masz gdzieś zwarte połączenie

Retro Chomik

Dzięki , o ile wejście pewnie łatwo znaleźć to jak szukać wyjścia ? 

PsFan

Powinno być na wejściu od mikrochipu,ewentualnie patrz po ścieszkach