Problem z padem SCPH-1200 H

Zaczęty przez Vin324pl, Grudzień 16, 2022, 13:05

Poprzedni wątek - Następny wątek

Vin324pl

Witam , w moje łapy trafił kolejny pad z bolączką która objawia się tym że gdy włączymy analogi , to występuje takie zjawisko jakby ktoś na stałe skręcał lewym analogiem w prawo. na wyłączonym analogu wszystkie klawisze działają i nie ma problemu z obracaniem się kamery które jest możliwe dzięki krzyżakowi.
Rozebrałem pada, wrzucam foto z opisem co udało mi się ustalić

PS adnotację na szaro w prawym dolnym rogu foto mi ucięło , chodzi o to że z tego pinu nie ma dalej ścieżki , to jest połączenie do masy ?

Damian

Analog do wymiany. Ew możesz go jakimś kontaktem do potencjometrów sprbować przeczyścić.

Vin324pl

Da się gdzieś od chińczyka kupić przyzwoitej jakości ?

Atr3ju

Najpierw odpowiedz na pytanie czy analog skręca sam w prawo nawet jeśli wychylisz go maksymalnie w lewo?

Vin324pl

tak , kręcenie analogiem nic nie zmienia w trakcie

Atr3ju

Czyli uszkodzony układ i płytka do kosza. Już pytałem na elektrodzie i pisali mi że ten chip/układ jest uszkodzony. Raczej można próbowac wymienić to z jakiegoś innego uszkodzonego pada/plytki ale czy ci sie chce?

Sam mam jednego pada Logitecha do PS2 w którym włożyłem dwie baterie odwrotnie i po tym własnie dzieje się identycznie jak u ciebie. Bez analogów działa normalnie jak zwykły digital 0 1 ale po załączeniu analogów sam skręca w prawo i góre. Wymieniłem w nim analogi, potencjometry i nic. Już sie pogodziłem że uszkodziłem fajny padzik przez nieuwage.

Cytuje z elektrody
CytatZ opisu wynika, że nie działa przetwornik analogowo-cyfrowy. Zaś ze zdjęcia można wywnioskować, że jest on w procesorze.

Vin324pl

Dzięki Atr3ju,  no cóż obawiałem się że mógł paść układ bo innych uszkodzeń nie widać już po drodze .