Problem z dualshock psone scph-110

Zaczęty przez Vin324pl, Październik 12, 2022, 10:34

Poprzedni wątek - Następny wątek

Vin324pl

Szanowni forumowicze, zakupiłem ostatnio na olx pada i sprzedawca twierdzi że pod PC działał przed wysyłką. Ja testowałem na 2 szarakach i 2 slimach serii 70000 i poza świecącą diodą analoga nie daje żadnych sygnałów.
Czy tak powinna wyglądać wtyczka? Jest 8 pinów tylko

psmaniac

Tyle pinów w tym modelu jest. Rozkręć i wyczyść ten cały syf.
===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!
===================================================

Vin324pl

Rozebrałem pada a w środku widać że "nasi tu już byli" lutowanie przewodów 3 sortu a zapach nie nabawa optymizmem, jakby się coś przypaliło
Poprawiłem luty, zwarc między pinami nie ma ale efektu poprawy nie ma

xzer0

Jak to jest poprawione to brak słów. Po 1 punkt lutowniczny jest urwany. Inne przewody słabo wyglądają. Użyj topnika i na końcu wyczyść płytkę. Jak chcesz to możesz poprawić luty na IC. Miałem przypadek zimnego lutu na nim (zapewne od wstrząsu) i później działał po poprawie lutów.

Atr3ju

Jak mogłeś to przylutować jak tam nie ma tego pada lutowniczego, widać gołym okiem. Znajdź inny punkt i do niego sie przylutuj tym przewodem i padzik powinien działać.

zenq

Widać, że ktoś nie umiejętnie wymieniał kabel. Cyna masakra - do odessania, do naprawy pole lutownicze (zeskrobanie kawałka izolacji ze ścieżki i zwora, albo doprowadzenie z najbliższego punktu kabelkiem) i polutowanie tego jak trzeba i jest szansa ze zatrybi :)

Vin324pl

Panowie foto było przed moją ingerencją, :-)
A sprzedający chyba niezbyt uczciwy że pisał że mu pad działał, wątpię żeby transport mu zaszkodził....

Na razie wymieniałem laser w Xbox 360 bo trafiła mi się pudełkowa wersja igła stan biała wersja z fabryczną plombą, tam też sprzedjaca pisała ze działała przed wysyłką ale tu jestem w stanie uwierzyć że transport zrobił swoje.

Będę miał chwilę to jeszcze siądę do tego pada z lutownicą. Wtedy wrzucę foto jak ja to ogarnąłem....

12step

To o czym tu piszesz to niestety, wiem z własnego doświadczenia, częste zjawisko przy kupowaniu sprzętu z rynku wtórnego. Chyba, że jesteś kolekcjonerem i kupujesz retro konsole w stanie kolekcjonerskim w pudełku. U mnie jak dotychczas wygląda to tak:

Wii. Nagminne nieumieszczanie tego w opisie i fotografowanie tak, żeby nie było widać - brak klapek na portach padów gc i kart pamięci. Jeszcze brak klapek od baterii na wiilotach. Sam mam takie dwa egz. i odpuściłem, uznałem, że chcę mieć działające wii nie w stanie kolekcjonerskim bo nie mam do tego cierpliwości i funduszy.

PStwo, opisane jako w pełni sprawne, nie działał laser, plomba na miejscu. Tu nie zwróciłem, bo po prostu otworzyłem i okazało się, że spadła ślimacznica z lasera, naprawiłem i działa. Ale ktoś tą konsolą musiał nieźle rzucać i nie wierzę, że Inpost.

Niedziałający zasilacz do WII, tutaj ja zamuliłem, bo wpierw nie miałem jak sprawdzić, był covid, w końcu tego nie reklamowałem.

PS2 Fat, która w opisie pełni sprawna, w ogólnie nie działa, nie świeci się dioda. Nie reklamowałem, bo w komplecie dostałem dwie gry, sprawnego pada i kartę pamięci i policzyłem, że może to nie jest deal stulecia, ale bardziej mi się opłaca ją zostawić niż odsyłać.

ore ore szabadabada amore

Vin324pl

Ok zabrałem się za to i naprawione, dwa przewody były polutowane w złych miejscach, teraz wygląda to tak, poskładane i działa.

Stall

Niezle musieli paczka trzasc w transporcie, skoro az sie kable przelutowaly, jesli dzialalo wszystko przed wysylka.   O0

hankie

Cytat: Stall w Październik 17, 2022, 13:03Niezle musieli paczka trzasc w transporcie, skoro az sie kable przelutowaly, jesli dzialalo wszystko przed wysylka.
Hmm, mam na to koncepcję.
Może kurier biegł nad wulkanem - cyna się rozgrzała > musiał zrobić salto skacząc nad lawą > kable się przemieściły i cyna chłodząc się spowodowała przelutowanie. I rzeczywiście sprzedający mówi prawdę - tak było, nie zmyślam :D

Vin324pl

Gość idzie w zaparte że pod PC działał :-)