Pad PS ONE SCPH-110 pytanie i prośba o pomoc

Zaczęty przez gumislav, Listopad 19, 2014, 11:28

Poprzedni wątek - Następny wątek

gumislav

Proszę powiedźcie mi ile pinów powinna mieć wtyczka od pada SCPH-110? Wtyczka mojego ma tylko 8 pinów. Patrząc na wtyczkę od góry (czyli tak, jakby była wpięta do konsoli) brak drugiego pinu od prawej.

Pytam, gdyż w padzie nie działa przycisk L1.

Swoją drogą i tak dobrze, że pad w ogóle działa. Kupiłem go za 10 złotych w "graciarni" (antykwariacie) w stanie opłakanym, jako nie sprawdzany. Działały tylko przyciski kierunkowe i podstawowe (X, O, trójkąt, kwadrat). Start nie odpowiadał, nie dało się włączyć analoga. Kontroler był umazany jakąś brązową substancją, jakby pływał w szambie (w sumie kto wie, czy nie pływał).

Po rozebraniu pada na części pierwsze i umyciu czego się dało, zauważyłem, że na taśmie pod przyciskami, w miejscach, gdzie przyciski zamykają obwód, zebrało się sporo czarnej i smolistej substancji. Po dokładnym wyczyszczeniu taśmy i starciu gumowatego brudu działają wszystkie przyciski, właśnie poza L1. Rozbierałem pada jeszcze kilka razy i czyściłem oraz sprawdzałem "na oko" wszystko co się da - udało mi się jeszcze zetrzeć masę tej czarnej smoły z pod gumowych podkładek pod przyciskami (miejsca dotykające taśmy). Nic to jednak nie dało. Pad wygląda teraz jak nówka, pachnie i świeci czystością, ale ten brak L1... pomocy!
Retromaniacy wszystkich krajów, łączcie się!
Nie ważne co... ważne, że retro.

arkl1t3

dual shock uzywa 8 pinow z 9 wiec brak jednego nie ma wplywu. I zapewne tak fabrycznie bylo u ciebie, bo te wtyczki sa niemal do nieotworzenia bez lamania plastiku (przynajmniej w oryginalnych tak jest).

Co do przycisku to dla testow wez np folie aluminiowa i przyłóż ją do stykow. Jak zatrybi znaczy ze gumka ma problem z przewodzeniem pradu. Pare razy mialem takie akcje z gumkami ze nie przewodzily pradu u mnie wystarczylo porzadnie ale to naprawde porzadnie je wyszorowac, mowie tutaj o kreceniu wacikiem/papierem itp z dobre 10 minut na styku w gumce, az przestanie zostawac jakikolwiek syf na papierze ze styku na gumce. Niestety to nasiaka dziadostwem (pot itp) i traci przewodnictwo. A biorac pod uwage w jakim stanie kupiles to na bank jest zasyfione masakrycznie. Jezeli dotykajac folia aluminiowa bedzie dzialac oraz szorowanie gumki nie da efektu bedziesz musial dorwac nową gumke

Trzyzet

Najlepiej kupić zestaw naprawczy dla pilotów i wymienić gumki. O ile to gumki, jak mówi arkl1t3 (ale nick wymyśliłeś :D )

arkl1t3

przewodzenie pradu w gumkach da sie przywrocic ale jest przy tym roboty bo trzeba pozbyc sie calego syfu ktory wsiąkł w gumke. (Trzyzet ten nick mam od 12 lat, gimbaza sie klania :P w unreal tournament 2003 byla postac Arklite i jakos tak mi podpasowalo i zostalo) a co do zestawu do regeneracji pilotow to moze byc problem bo te gumki sa wieksze od tych z pada poza tym klej moze puscic juz lepiej dorwac zepsutego pada na czesci i wziac od niego.

fixxxer1

Weź gumkę od innego przycisku i sprawdź czy to w ogóle wina gumki.
Klej z tego zestawu jest bardzo dobry i na pewno nie puści. Zregenerowalem w ten sposób mnóstwo padow i z żadnym nie ma problemu.

Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka

Janusz

Jeśli chodzi o piny to wszystko ok, sprawdziłem u siebie bo nigdy jakoś do tego uwagi nie przywiązywałem i faktycznie w Dualach od PSone brakuje drugiego pinu od prawej i to bez względu na producenta pada bo sprawdzałem w jednym stworzonym przez Hori i w drugim przez Alps. Co ciekawe w zwykłym Dualu do szaraka jest 9 pinów, jakoś nigdy nie zauważyłem że się różnią jeszcze pod tym względem. Ktoś wie czemu?

Co do problemu z L1 to sprawdziłbym tak jak fixxxer1 radzi na innej gumce i dobrze się przyjrzał czy jakiś kabelek się nie wyrwał gdzieś czy coś bo pady do PSXa ciężko zajechać, zwłaszcza, że wszystkie inne przyciski działają.

arkl1t3

Cytat: Bodzio w Listopad 19, 2014, 19:54
Co ciekawe w zwykłym Dualu do szaraka jest 9 pinów, jakoś nigdy nie zauważyłem że się różnią jeszcze pod tym względem. Ktoś wie czemu?

Moze stwierdzili ze nie ma sensu go dawac skoro PS i tak nie uzywa tego pinu z bodajże zadnym akcesorium.

Przy okazji chcieli odbic sobie za niska cene konsoli itp oszczedzajac na metalu (1 pin to nic ale pomnoz to razy x tam setek tysiecy to sie zrobi z tego troche metalu :P)

gumislav

Przeprowadziłem właśnie następujące zabiegi:

- czyszczenie styków na taśmie (spirytus na waciku),
- czyszczenie gumek (j.w.)
- zamiana gumek

Efektu brak. L1 nadal nie działa.

Przeprowadziłem również test z folią aluminiową. Wszystkie przyciski działały... poza L1.

Przeczyściłem też taśmę tam, gdzie przypina się ją do płytki centralnej pada. Sprawdziłem kabelki przy płytce. Nie ma żadnych przerwanych czy przepalonych ścieżek (przynajmniej nie widać). Na drugiej konsoli również L1 nie działa.

No cóż, parafrazując AVGN: pad prawdopodobnie zyskał świadomość i ze znanych mu tylko powodów nie chce być naprawiony :o

jakubb

Mam pada "dawcę" organów. Jak chcesz to mogę podzielić się częściami jak będziesz czegoś potrzebował.

Trzyzet

Możesz porobić zdjęcia jak on wygląda w środku?

gumislav

Trzyzet, wybacz proszę, ale jeśli będę go musiał rozkręcać po raz -nasty, to dostanę białej gorączki. Pad z tej serii nieciekawie się składa: po pierwsze lewy silniczek od dual shocka jest osadzony na "słowo honoru" w górnej obudowie i trzeba go bardzo precyzyjnie ustawić aby dolna go załapała i się domknęła; po drugie taśma od R2 i L2 jest luźna i przy zakładaniu dolnej obudowy się zgina, przez co trafić nią gdzie trzeba jest niełatwo - trzy razy musiałem rozkręcać pada ponownie, bo coś się zagięło i dolne przyciski nie działały.
Pad wygląda w środku dokładnie tak, jak ten: http://www.slagcoin.com/joystick/pcb_diagrams/ps1_diagram5.jpg

jakubb, dziękuję za propozycję :)
Odezwę się, tym bardziej, że chyba wiem co może być uszkodzone. Dzisiaj rano lutowałem uziemienie od lewego silniczka (wczoraj niechcący urwałem) i stwierdziłem, że jeszcze raz obejrzę taśmę. Tym razem zerknąłem na jej odwrotną stronę, bo wcześniej tego nie zrobiłem. Zauważyłem, że ścieżka zaraz za miejscem w które trafia przycisk jest chyba przerwana, bo na długości jakiegoś 0,5 mm jest czarna, zupełnie jakby przewodnik się sfajczył albo ulotnił. To musi być ścieżka wysyłająca sygnał do konsoli o zamknięciu obwodu, bo tej drugiej są podłączone też inne przyciski i ona jest wszędzie OK.

Dziękuję wam za pomoc. Rady z folią aluminiową lub zestawem do naprawy pilotów na pewno się kiedyś przydadzą. W sumie i tak się cieszę, że pad za 10 zł działa.
Gdyby nie działał, to mógłbym go teoretycznie wymienić na coś innego, ale w asortymencie do 10 zł były m.in. kubki, kable i płyty CD typu Bravo Hits 2003  ::)

Trzyzet

No ok, miło byłoby jakbyś zainwestował w miernik (taki nawet za 15-20zł) i sprawdził czy ścieżka na folii z przycisku do złącza przewodzi i czy po naciśnięciu jest zwarcie pomiędzy ścieżką masową i tą od przycisku.

Dalej proszę o zdjęcie bo być może ścieżka na folii jest gdzieś przerwana a że mam wprawne oko to takie rzeczy wyłapuję ;)

Janusz

Ja tam się @gumislav nie dziwię że mu się nie chce po raz kolejny rozkręcać tego pada bo późny Dual od Alpsa to wyjątkowo niewdzięczna do rozkładania i składania konstrukcja. Zwłaszcza L1 i R1 ciężko przy składaniu wchodzi.

Trzyzet

Mi tam wszystko jedno akurat :D

Jak coś to poszukam części, może mam folię do pada od ALPS.