Pad do psone SCPH-110

Zaczęty przez Refluks1337, Wrzesień 22, 2022, 20:06

Poprzedni wątek - Następny wątek

Refluks1337

Witam. Ostatnio zakupiłem pada do psone SCPH-110 i zauważyłem że przyciski są twarde i skrzypią. Sprzedawca mówił mi że ten model pada ma takie objawy. Czy to możliwe?

Janusz

Pytanie co to znaczy, że są twarde i skrzypią? Każdy ma swoje odczucia, ale pad od PS one jakoś nie zauważyłem by się tym wyróżniał na tle klasycznego Duala. Możesz wrzucić jakąś fotkę/filmik o co Ci dokładnie chodzi?

mariusz391

Mam 2 takie pady. Żaden po upływie 20 lat nie wykazuje takich objawów. Jedyny objaw jaki może mieć to zółknięcie obudowy, pod kątem konstrukcyjnym niczym się nie różni od swoich szarych starszych odpowiedników

Janusz

Jedyne co w tych padach jest problematyczne, to że większość to Alpsy i zamiast płytki PCB mają tę folię jak dobrze pamiętam i czasem przy składaniu przyciski R2 i L2 dziwnie wchodzą. Kiedyś kupiłem pada jako uszkodzonego, a sprzedawca po prostu źle go poskładał. Ale tak jak pisze kolega wyżej, różnic nie powinno być. Może gumka po prostu wyrobiona?

12step

Może przedsiębiorca profesjonalnie odnowił.
ore ore szabadabada amore

Mcin

Cytat: 12step w Wrzesień 22, 2022, 20:36
Może przedsiębiorca profesjonalnie odnowił.

+1 byczq

Cytat: Bodzio w Wrzesień 22, 2022, 20:35jak dobrze pamiętam i czasem przy składaniu przyciski R2 i L2 dziwnie wchodzą

ja swoje dokleiłem do PCB na super gluta i nie odpadają :P
Net Yaroze to życie. Net Yaroze to Nadzieja.

12step

Nie znam się na akcesoriach Sony, ale właśnie przyszła mi z od Pana Chińczyka memorka do N64, oczywiście wszystkie znaki towarowe Nintendo, made in Japan, poniżej 40 polskich złotych razem z transportem w dwa tygodnie.

[wycinam offtopikowe dywagacje o oryginalności i podróbkach akcesoriów Nintendo na rynku]

W każdym razie Chińczycy tłuką podróbki razem ze znakami towarowymi i (R), nalepka tylnia identyczna jak oryginał, nalepki przedniej brak. Jeśli podrabiają retro graty od Nintendo, może Sony też podrabiają?
ore ore szabadabada amore

Wawrzino

Ja widzę dwie możliwości:
Albo gumki wyrobione, albo ktoś kiedyś jadł podczas gry i pod przyciski dostały się okruchy ciastek/chipsów, albo inny syf.

Najlepiej, rozebrać, wyczyścić, sprawdzić gumki i ewentualnie zamówić zamienniki. Po złożeniu powinno śmigać.

Edit:
Po namyśle doszedłem do wniosku, pad mógł być kiedyś zalany też colą - sam sobie taki numer zrobiłem z padem od PS4, zalałem odrobiną pepsi krzyżak, pad działał ale przyciski twardo wchodziły i klik pod touchpadem też jakoś tak sztywniej, czuć było, że coś w środku się klei. Po rozkręceniu i dokładnym wymyciu problem zniknął.

hankie

Spusty często mi gąbczasto chodziły jak ta cholerna gumka przesunęła się przy składaniu... I taki skrzek też był.