Dtl-h 1100 do naprawy szukam serwisu lub elektronika

Zaczęty przez kris82l, Październik 15, 2016, 19:32

Poprzedni wątek - Następny wątek

kris82l

Witam, mam do naprawy płytę główną od  debugging station,  nie wiem co jest przyczyną że nie daje obrazu, kompletnie się na tym nie znam, w oryginale był zasilacz zewnętrzny a w środku płytka od niego teraz jest zasilanie od scph-1002 podłączone (nie wiem czy to to samo choć wtyczka do płyty głównej pasuje) urwane jest też wejście zasilania lasera na płycie głównej wygląda jak by ktoś to oderwał więc trzeba na nowo przygotować to by byll na tyle co mogę napisać po prostych próbach uruchomienia i oględzinach wzrokowych. Czy macie kogoś kto w rozsądnej cenie sprawdzi/ewentualnie naprawi jak się da to cacko :)?

Janusz

kris82l

Zaraz postaram się wrzucić, i to jest model dtl-1100 już poprawiłem w temacie. Przepraszam za pomyłkę

Ok
http://imgur.com/a/WpY5k

xzer0

Ewidentnie padł bezpiecznik. Jak są całe to albo bios albo video encoder albo kondensatory. BTW mogę odkupić.

kris82l

Konsolka w konsekwencji poszła na aukcję :) załatwiłem sobie sprawną, niestety nikt teraz nie chce się bawić w naprawy PS1 a "pseudonaprawiacze" zamiast naprawiać podmieniają płyty główne, szkoda.

fixxxer1

Daj linka ;)

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka
Edit:
Już mam. Sprzedajesz z nowego konta?
Jeśli w aukcji piszesz o tej konsoli która poszła do mnie, to mogę zaprzeczyć tej banalnej usterce, bo trochę się z nią bujałem

kris82l

Od brata z konta, u mnie muszę opłacić ;D

Kiedyś chyba chwaliłeś się na jakimś forum że szybko usterka zniknęła:) w sumie to co tam było? czy to tajemnica retrolutownika ;)?

fixxxer1

Cytat: kris82l w Kwiecień 12, 2017, 22:28
Od brata z konta, u mnie muszę opłacić ;D

Kiedyś chyba chwaliłeś się na jakimś forum że szybko usterka zniknęła:) w sumie to co tam było? czy to tajemnica retrolutownika ;)?
Żadna tajemnica, zaspamowałem każde możliwe forum z prośbą o pomoc w naprawie ;)
Z tego co pamiętam, to oprócz oderwanej jednym bokiem kości pamięci, było jeszcze uszkodzone gniazdo taśmy lasera i zerwana ścieżka na PCB. Poza tym jeszcze zużyty laser, który dawał dziwne objawy, przez co myślałem że ta kość pamięci jest uszkodzona. Wyglądało to na celowe uszkodzenie konsoli, jakby ktoś nie chciał żeby została kiedykolwiek uruchomiona.
Nikt nie chciał się podjąć naprawy, więc spróbowałem sam i się udało :)
Banalna naprawa to była przy PS2 Test, w której wystarczyło wymienić bezpiecznik. Konsola na 115V została podpięta pod 230V. Obawiałem się węgla w środku, a okazało się że padł tylko bezpiecznik :)
Ta z aukcji jest mocno styrana, myślę że do 200zł to max za nią wyciągniesz.

Ciekaw jestem tego kolejnego debuga o którym piszesz, pochwal się ;)
Ja szukam jeszcze debuga w wersji PAL i jakiegoś Net Yaroze, więc jakbyś coś miał to daj cynk ;)

kris82l

Wbrew pozorom nie mam dostępu do tanich debugów, to nie te czasy już, tamtego co kupiłeś wyrwałem za 800 yen, a ten co jest na aukcji kosztował mnie 12 000 yen i popłynąłem bo okazał się totalną klapą czyli porysowany i niesprawny, poleciałem na "japoński honor" bo większość untested konsolek okazały się pełnowartościowe, niewyraźne zdjęcie dobrze ukryło rysy, i to tylko jedno było, więc tego czy ma klapkę od parellal też nie widziałem zonk po prostu, razem z przesyłką straciłem z 600 zł, a za tyle to jest teraz pełno "nietestowanych"na Ebay w PALu.

Yaroze golasy też trafiam jednak nietestowane po 600-800zł i to golasy więc strach brać, jednego kupiłem ostatnio i to ostatni raz zaryzykowałem, jeśli okaże się klapą to się załamię.

Fotkę mojego DTL-H1100 wrzucę ja będę robić jakieś inne foty na Strefę, też jest porysowany, ale chociaż sprawny i ma klapkę na perellal ;D