DualShock w komplecie z debugiem DTL-H1202 ?

Zaczęty przez kris82l, Luty 16, 2017, 21:40

Poprzedni wątek - Następny wątek

kris82l

Od dłuższego czasu zastanawiam się co za DualShocka dokładano do zestawu z zielonym PlayStation DTL-H120x, co jakiś czas natrafiam na fotki ze starych aukcji lub stron kolekcjonerów, gdzie można zauważyć w komplecie właśnie taki pad. Problem w tym że zdjęcia są nowych kompletów i przez niebieską folię nie widać dokładnie co za kontroler tam siedzi.
np. tu:

Zdjęcie zapożyczone z tej strony- http://jeuxcollector.forum2jeux.com/t2052-consoles-sony

Ale jest więcej podobnych zdjęć. Czy ma ktoś może wiedzę co to za kontrolery dodawano do zestawu? Czy może to dokładane przez właścicieli te DualShocki?

Fotka stąd: http://assemblergames.com/l/threads/my-collection-france.24385/page-2

SALADYN

Dobrym źródłem informacji byłyby polskie magazyny o gra z końca lat 90-tych. PSX Extreme np wiele razy wspominało że recenzenckie kopie gier musi uruchamiać na takim modelu szaraku, warto zapytać.

kris82l

To chyba tylko Bodzio ma kontakt z ludźmi Psx Extreme, jeden gość z Assemblera pisze że ma w tym zestawie DualShocka 2, tylko czy one już były dostępne w tym czasie? W sumie zżera mnie ciekawość czy nie jest to jakiś osobny model lub kolor nie znany nam jeszcze.

Janusz

Chyba przeceniasz moje możliwości ;) Niestety moje kontakty sprowadzają się zwykle do rozmowy ze samym sobą. Nie przesadzałbym też z tymi wzmiankami w polskiej prasie o debugach. Sprzęt u nas pomijano często. W PSX Extreme wspomniano o nich góra trzy razy (no chyba że jeszcze coś było w reckach lub listach). 

Temat debuggów to temat rzeka i chyba ostatnie zagadnienie sprzętowe jakie mi zostało do opisania na głównej w dziale z konsolami. Już łatwiej mi było zebrać informacje o 10 milionowym modelu PSX. Wszystko przez fakt, że zestawy te były kompletowane z myślą o deweloperach i nie przykładano się w nich za bardzo do tego by kontroler pasował do zestawu. Zresztą z konsolami też bywało różnie, oprócz niebieskich czy zielonych, były też zwykłe szare debugi. W przypadku kontrolerów na początku wypuszczono partię z niebieskimi padami pod kolor konsoli, ale potem dodawano już tylko zwykłe pady.

Jeżeli chodzi konkretnie o model DTL-1202 to była to w zasadzie ostatnia tego typu jednostka. Jak widać większość z nich w Europie ma porty czarne, a nie zielone bo podobno oparto je na nadwyżkach, które pozostały po Net Yaroze. Jeżeli chodzi o kontroler to byłem pewien, że mam gdzieś dobre fotki kompletnego zestawu bo zbieram je od dawna do stworzenia artykułu, ale wcięło je. Natomiast mogę potwierdzić, że w tym konkretnym przypadku spotkałem się z dwoma kontrolerami jakie dorzucano do zestawu, żaden nie był pod kolor konsoli. Pierwszy to jak napisałeś Dual Shock 2, a drugi to zwykły pad od Net Yaroze. Ogólnie 1202 miało posiadać 2 kontrolery, ale do zestawów które widywałem była zwykle dołączona żółta karteczka z informacją o błędzie w instrukcji i że w zestawie jest tylko jeden kontroler. Najczęściej był to DS2, ale widziałem też zestawy ze zwykłym padem od Yaroze.

fixxxer1

Wydaje mi się, że widziałem fotki zwykłego pada bez analogów, w kolorze niebieskim, który był w zestawie z niebieskim debugiem. Żadnych oznaczeń nie kojarzę. Gdzieś na assemblergames to chyba było.
Trzeba założyć temat w stylu WTB blue PS1 controller i czekać na oferty ;)

Przy debugu PS2 slim mam zwykłego, czarnego pada. Raczej nie był zmieniany, bo zestaw miał tylko jednego właściciela wcześniej, który krótko się tym bawił i odłożył do pudła.

kris82l

Cytat: fixxxer1 w Luty 17, 2017, 11:56
Wydaje mi się, że widziałem fotki zwykłego pada bez analogów, w kolorze niebieskim, który był w zestawie z niebieskim debugiem. Żadnych oznaczeń nie kojarzę. Gdzieś na assemblergames to chyba było.

Przy debugu PS2 slim mam zwykłego, czarnego pada. Raczej nie był zmieniany, bo zestaw miał tylko jednego właściciela wcześniej, który krótko się tym bawił i odłożył do pudła.

Ten niebieski to niby był w komplecie z niebieskim debugiem a mi chodzi o zieloną wersję, a co do debuga ps2 slim to masz na myśli że zwykły DualShock 2 jest w komplecie dobrze rozumiem? 

Bodzio dzięki za obszerną odpowiedź, zakładam że w zestawach są DS2 w sumie przez tą folię właśnie widać ciemnego pada, ciemniejszy odcień niż zielona konsola.

fixxxer1

Cytat: kris82l w Luty 17, 2017, 13:19
Cytat: fixxxer1 w Luty 17, 2017, 11:56

Ten niebieski to niby był w komplecie z niebieskim debugiem a mi chodzi o zieloną wersję, a co do debuga ps2 slim to masz na myśli że zwykły DualShock 2 jest w komplecie dobrze rozumiem? 

Bodzio dzięki za obszerną odpowiedź, zakładam że w zestawach są DS2 w sumie przez tą folię właśnie widać ciemnego pada, ciemniejszy odcień niż zielona konsola.
Aa, nie doczytałem że od zielonego.
Przy PS2 slim właśnie był zwykły dualshock 2.

Janusz

Dobrze zauważyłeś z tymi foliami ;) Większość fotek jakie mam DTL-H1202 pokazują pada w folii właśnie. Chyba sprzedawcy nie do końca dają wiarę, że to kontroler od zestawu, więc wolą jego prezentację ograniczyć do minimum.