Zabawa: podróż w czasie po PSX :)

Zaczęty przez gumislav, Grudzień 01, 2017, 19:04

Poprzedni wątek - Następny wątek

gumislav

Przenieśmy się w czasie, 20 lat wstecz...

Jest grudzień, roku Pańskiego 1997. Masz 12 lat. Mieszkasz z rodzicami, bratem i siostrą w Kolebiaku Dolnym pod Górnymi Kozami. Wiedziecie znojne chłopskie życie, przerywane jedynie z rzadka przez jakieś niespotykane wydarzenia, jak lądowanie UFO na pobliskim polu albo egzorcyzmy żony sołtysa.

Wielkimi krokami zbliża się gwiazdka. Ojciec - głowa rodziny - decyduje, że koniec z dojarkami i wełnianymi skarpetami pod choinką. Trzeba urozmaicić to nudne wiejskie życie. Kupujecie sobie całą  rodziną jeden prezent: PlayStation! (oprócz matki, ona woli mikser). Macie do wydania 1500 zł (szok!, ojciec przestał chlać i zwariował).

Do wyboru macie ofertę sklepu wysyłkowego Mirage (tylko tę) z grudniowego numeru OPSM. Musicie za to kupić kompletny sprzęt do grania (z peryferiami) i jakieś gry. Nie możecie przekroczyć tej kwoty. Jaki składacie sobie set? Odpowiedzi proszę podawać w kolejnych tematach, nie edytujemy, nie zmieniamy zdania - korzystamy z chwilowej niepoczytalności ojca i od razu składamy wiążące  zamówienie ;)

KLIKNIJ ZDJĘCIE BY POWIĘKSZYĆ

Retromaniacy wszystkich krajów, łączcie się!
Nie ważne co... ważne, że retro.

Lothar

Konsola+memorka 840 zeta

Tenka bo swego czasu mialem ochote na Tenke jako shootera - 219
Fade to Black bo na moim PC nie dzialal jak trzeba - 149
Lost Vikings 2 - bo uwielbiam do dnia dzisiejszego :) 219

Razem 1427 ziko to dodajmy kabel euro scart za 65 i jest 1492 zeta :)

gumislav

Sprzęt
Konsola: 745 zł
Memorka: 95 zł
Drugi pad: 105 zł

Gry do singla
Doom: 169 zł
Air Combat: 109 zł

Gry do multi:
Actua Soccer: 109 zł
Tekken: 109 zł

Razem: 1441 zł :)
...czyli np. cała trzynasta pensja urzędnika na stanowisku kierowniczym.

Manifesto

Cholera, żadnych gier jRPG? :) Coś ty Gumi za ofertę wybrał? ;) Żartuję, mając 12 lat to nawet na takie gry bym nie spojrzał, wtedy mi w głowie były strzelaniny 3D i mordobicia.

a więc:
- KONSOLA, choć mając 12 lat powiedziałbym raczej "gra telewizyjna" za 745 zł
- dodatkowy kontroler do gry telewizyjnej 105 zł
- karta pamięci do gry telewizyjnej 95 zł

Gry:
-LifeforceTenka! Lothar dobrze gada - polać mu. Pamiętam że zobaczyłem ją bodajże w Programie Rubika "Multimedialny odlot". Wtedy kochałem taki futurystyczne klimaty. 219 zł

-Soul Blade czy może być lepsza bijatyka z tej listy? Chyba tylko Tekken może z nią konkurować. 219 zł

Starczy na coś jeszcze? Tak! Loaded za 119 zł. AAAA....cena przekroczyła 2 zł, tato, dorzucę ze swej żaby skarbonki, nie bij, pupa boli! ;)

retron67

ir 96 lato...

masz wnusiu od babci na lody i czekolade (1.5klocka ;))
no to lecim na Szczecin
panie dej plejstejszyn do tego dwa tekenyy i tego"Lotusa" w 3d i dej te muzyczkie z Zola,co te ludki tak krwawią
karta? a co ta karta robi? na co po co? dej mi jeszcze Soul blejda bo na balu w szkole zawsze jestem Zygfrydem...

noto liczym...
plejstejszyn 749
tekeny 109+219
lotus 3d 109
blejd 219
loaded 109

to bedzie tyn tego klocek pińcet i 14zł

a stary dalej w tle majaczy, dawaj k..wa kupie ci to super nintendo ;D ;)

Janusz

Na szybko pewnie poszło by tak :) Dominują tytuły kojarzone z PC, ale pewnie po lekturze u koleżanki Secret Service przede wszystkim je bym kojarzył. Poza tym mógł bym kumplom powiedzieć co mają kompy, że ja też takie cuda mam.

Konsola -745zł
Memorka - 95zł
Warcraft II - 199zł
Doom - 169zł
Tekken II - 219zł

Zostało jeszcze trochę na kabel, pod warunkiem, że to RGB oczywiście, ale raczej tak.
Kabel SCART - 65zł

Kurde, taki zestaw by mi wystarczył na długo. Wreszcie bym może Dooma skończył ;)

gumislav

Widzę, że w jednym się nie różnimy - coś od postrzelania i poobijania mord musi być  ;D
Ja skupiłem się na rodzinnym wymiarze grania, stąd drugi pad zjadł mi trochę funduszy, tak samo jak Actua Soccer, którego nigdy bym nie kupił wybierając gry tylko dla siebie.
Gdybym miał brać pod uwagę granie w pojedynkę, to piłkę i pada wymieniłbym na Alien Trilogy i Ridge Racer :)

hankie

Odświeżam! Sto razy chciałem napisać w temacie, ale potem go lekko wchłonęło - ale dzięki porządkom na Strefce, wpadam.

Tak między nami, szczerze - to z nasza wiedzą teraz to jesteśmy wygrani - bo np nie poświęcimy grubej kasy np na Bubsy 3D, 2Xtreme czy The Crow xD i pewnie dzisiaj myślmy bardziej analitycznie, a nie tylko emocjami hehe.

OK, 1500, tak realnie to wtedy nie byłoby dla mnie opcji takiej kasy wydać  na konsolę. No - ale się bawimy i rządzimy, oczywiście biorąc pod uwagę raczej gusta z tamtych lat ;)
Plejka          745
Karta pamięci       95
Dodatkowy kontroler   105
Tekken          109 (wolalbym Soul Blade ale tansza)
Need for Speed 2   209 (drogo, ale wyscigi klasa!)
Die hard Trilogy    219 (bo prawie 3 gry in 1, w sumie mam do dzisiaj)

Suma         1482

Zostaje -  18 ziko wtedy np - 10 paczek Maczug, duża zapiekanka i 2 x mała oranżada na miejscu. Nirwana!!!

Janusz

No to jest jakiś pozytywny efekt tych porządków ;)

Ja ze swojego zestawu chyba bym niewiele zmienił, ale po latach chciałbym zwrócić uwagę na tą reklamę sklepu Mirage. To PL takie trochę mylące w tamtym czasie mogło być, bo zapewne chodzi o polskie wydanie gry, czytaj dorzucone ksero instrukcji PL, a nie polską wersję językową. To akurat szczegół, ale ciekawie podeszli do gatunków gier. Tytuł mógł mało mówić, ale już gatunek powie Ci więcej choć i tu są smaczki, np. wszystkie wyścigi to "wyścigi", ale V-Rally to "wspaniałe wyścigi" :D

mentor93

O, proszę, sentymentalnie się zrobiło :)

Sprzęt
Konsola - 745
Karta pamięci - 95

Gry
King's Field - 209
Tekken 2 - 219
Actua Soccer - 109
Air Combat - 109

Łączna kwota - 1486. Gry to może trochę dziwny wybór, ale starałem się tak wczuć w tamte czasy i co faktycznie by się wybrało, tak naprawdę niewiele wiedząc o samych tych grach. Tekken - bo to pewnie coś, o czym bym słyszał i wiedziałbym, że to fajna bijatyka. Do tego piłka nożna (wiadomo) i Air Combat, bo jeśli ktoś by powiedział, że to takie fajne walki w powietrzu, to pewnie bym chciał zagrać. No i zostało trochę forsy, więc King's Field, bo tytuł fajnie brzmi i opis, że to gra przygodowa pewnie też by mnie zaciekawił :P
PSX | PS2 | PS3 | PS4 | PS5 | Switch | Gamecube | Pegasus | Xbox

hankie

@Bodzio takie opisy na swoich listach też mieli  piraci na giełdach sprzedający ruskie tłoki, profesjonalizm i klimat identik:))

12step

O nie wiedziałem, że Contra na PSXa wyszła w wersji z okularami 3D.

ore ore szabadabada amore

Megadeth

Dobry temat  ;) ale opisy jeszcze lepsze. Potwierdzam, że na giełdach w Katowicach były kartki u handlarzy z takimi opisami (lata 98-2000)  ;) Rewelacyjny klimat  ;D
Choć nie raz u nich się nadziałem. Po premierze Gran Turismo pojechałem na giełdę. Jeden handlarz miał, jeszcze ciepłe wersje NTSC jak mówił - po powrocie do domu, zamiast GT był nagrany jakiś crap  ;)

mariusz391

Cytat: Megadeth w Styczeń 18, 2023, 19:34Choć nie raz u nich się nadziałem.
To ja odwrotnie, uważam że nikt nigdy nie dbał o klienta tak jak oni. Kupowałeś nagrywane gry u ,,pana pirata'', odpalałeś w domu, a tu zonk, nie działa. Telefon i płytki szybko wymienione na inne, które już odpalały bez problemu. A teraz? Kupujesz nawet nówkę która nie działa, to nieraz ile użerania się ze sklepem, o używkach nie wspominając. Kurła, kiedyś to było :P

Megadeth

To zależy, na giełdzie się właśnie nadziałem parę razy, a że mieszkam 50km od Katowic to nie było szans na częstą wymianę. Później za to kupowałem już u "Pana Pirata"  ;) wysyłkowo. Z ogłoszenia w gazecie "giełda górnośląska" - i tam zamawiałem za pobraniem. Wysyłka zawsze na czas i płytki lux sprawne  ;) Lata 2000-2003